Tropska hiša v Celju: Frida in Pablo dobila podmladek

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.01.2023 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Simon Cirkulan

Iz Tropske hiše, največje znanstvene institucije v državi, ki na enem mestu vzreja različne živalske skupine v umetnem okolju, so sporočili veselo novico: par opic vrste beloglavček, kritično ogroženih opic Kolumbije, je ponovno dobil naraščaj. "Frida in Pablo sta prvič postala starša v lanskem decembru, Frida je tokrat mama postala drugič. Zdaj je že bolj izkušena in samozavestna, prav tako pa je bolj zaupljiva do ostalih članov družine in novorojena mladiča daje v varstvo očetu Pablu in svojemu prvorojencu Diegu. Beloglavčki so namreč izredno družabne živali. Še več, življenje v družinski skupnosti se je izkazalo za evolucijsko pomembno lastnost, zaradi katere je vrsta pri preživetju uspešnejša," je povedal ustanovitelj in direktor Tropske hiše Simon Cirkulan.

Beloglavčka Frida in Pablo sta že drugič postala starša. 
Simon Cirkulan

Beloglavček je monogamna žival. Družino oblikujeta samec in samica ter njuni različno stari mladiči. Pari se lahko le vodilni par. Vodilna samica v zrak sprošča feromone, ki ostalim samicam parjenje preprečujejo. Ostali člani družine pomagajo pri skrbi in vzgoji mladičev. Pri tem pomagajo staršem pri tem napornem procesu, prav tako pa se ob tem naučijo številnih veščin ter pridobijo pomembne izkušnje za življenje. Bolj dominantni mladiči matično skupino zapustijo in si na novem ozemlju s partnerjem druge družine oblikujejo novo družino. "V sodobnih živalskih vrtovih si živali izmenjujemo glede na njihovo genetsko kompatibilnost. Beloglavček je namreč kritično ogrožena živalska vrsta, zato je vzreja genetsko zdravih osebkov izrednega pomena. Med letoma 2008 in 2012 je bil umeščen na seznam 25 najbolj ogroženih primatov na svetu. Populacija divjih beloglavčkov je namreč ocenjena na manj kot 2000 odraslih živali, njihovo število v naravi pa še vedno pada. Preživetje vrste je ob takšnem trendu padanja populacije v naravi lahko odvisno le od vzreje osebkov v umetnem okolju. Vsak mladič te vrste je zato izrednega pomena za dolgoročno preživetje vrste," je opisal Simon Cirkulan.

To ni edini podmladek, ki so se ga v dveh letih delovanja razveselili v Tropski hiši. "V Tropski hiši vzrejamo manjše živali, ki jih drugje pogosto niti ne opazimo, vendar pa so te izredno pomembne z naravovarstvenega vidika. Zato smo izredno ponosni na rojstva živali, ki se zgodijo pri njih. V lanskem letu smo dobili kar dva legla ogroženih opic, zlatoglavih levičev, leglo progastih mongust, malih madagaskarskih tenrekov, rumenoglavih dnevnih gekonov, dnevnih gekonov Roberta Mertensa, pritlikavih afriških polhov, progastih in pritlikavih miši, skobčevk, riževcev, ameriških gožev, modrasov, Antonyjevih podrevnic, brazilskih morskih prašičkov, pritlikavih kuncev in številnih nevretenčarjev," je še dodal Cirkulan.

V Tropski hiši Celje so se lani razveselili kar nekaj pomladkov. 
Larisa Jeknič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta