Uvoženi premog v Velenju greni življenje krajanom Pesja. Kaj vse zahtevajo od Premogovnika Velenje in TEŠ?

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.12.2022 15:00

Prvi zbor, ki so ga po lokalnih volitvah zahtevali krajani Pesja, ki zaradi raztovarjanja premoga ponoči ne morejo spati. Pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbor krajanov v Pesju: pred naslednjim razkladanjem uvoženega premoga zahtevajo vsaj protiprašno zaščito. 
MO Velenje

Že drugi teden po volitvah so v Velenju imeli prvi zbor krajanov. Zahtevali so ga krajani Pesja, krajevne skupnosti, ki leži ravno nasproti železniške proge, kjer v Velenju raztovarjajo uvoženi premog, nujen za bodoče delovanje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Ker posebne naprave, ki bi dvignila vagon in ga naenkrat izpraznila, v Velenju nimajo (imajo pa ga še v stečajni masi RTH Trbovlje - Hrastnik, pravi naš vir), je raztovarjanje vagonov s premogom s pomočjo bagra, ki se povzpne na vagon in počasi prestavlja količine premoga, dolgotrajnejše. Po pripovedovanju krajanov premog raztovarjajo tudi ponoči, kar povzroča velik hrup in neznosno prašenje.

Krajani in svet krajevne skupnosti zato zahtevajo, da pristojni že pred naslednjim raztovarjanjem, ki je predvidoma v načrtu prihodnji teden, zadeve uredijo. "Prav tako od predstavnikov energetskih družb Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj ponovno zahtevajo, da se poiščejo ustrezne rešitve in da se posledice, ki vplivajo na okolje in življenje ljudi, takoj sanirajo," so po včerajšnjem zboru krajanov še opisali na mestni občini Velenje. Kot kratkoročno rešitev krajani vidijo pokritje prostora, da bi s tem zajezili širjenje prahu, kot dolgotrajno pa prestavitev železniških tirov za raztovarjanje premoga do deponije premoga.

Župan mestne občine Velenje Peter Dermol je, kot so še zapisali, pozval k imenovanju komisije za ocenitev povzročene škode zaradi vplivov dodatnega transporta in raztovarjanja uvoženega premoga v Pesju. To bo na temo uvoženega premoga že druga komisija, ki jo je predlagal. Prvo je predlagal, da bi ocenila, kakšen premog prihaja v dolino, a njihovih zaključkov doslej še niso predstavili. Sklep zbora krajanov je bil, da so proti uvozu in razkladanju premoga v Pesju, dokler se ne zagotovi pokritje lokacije razkladanja premoga in izvedejo minimalni zaščitni ukrepi, kar bo preprečilo hude negativne vplive na okolje in okoliške prebivalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta