V Celje prihajajo Američani, na Roglo gostje iz Savdske Arabije

Asja Lednik
04.11.2019 15:59

Medtem ko smo že dodobra zakorakali v jesen, se ozrimo še nazaj v poletje. Kako letošnjo turistično sezono ocenjujejo v Celju, Velenju in Zrečah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot med krošnjami vabi na Roglo.
Igor Napast

Celje je v letošnji poletni turistični sezoni predvsem pri številu prenočitev zabeležilo rast v višini 37 odstotkov, kar je izjemno dober rezultat, sporoča Tadeja Falnoga, referentka za mestni marketing. Od 1. junija do 30. avgusta so zabeležili 26.747 prenočitev, v enakem obdobju lani 19.500, od tega so jih tuji turisti ustvarili kar 88 odstotkov. "Beležimo tudi porast v povprečni dobi bivanja, ki je v teh mesecih skočila na 2,5 dneva (v istem obdobju lani je bila povprečna doba bivanja 2,2 dneva). Poletno turistično sezono tako ocenjujemo kot zelo uspešno."

Stari grad najbolj obiskan

Celje eno redkih mest pri nas, ki vse leto držijo skoraj enak turistični "tempo", pravi Tadeja Falnoga. "Poletna turistična sezona pa kljub vsemu še vedno beleži najvišje turistične številke tako pri prenočitvah kot pri prihodih turistov.

V Celju poletno turistično sezono ocenjujejo kot zelo uspešno.
Jan Štrukelj

V Velenju manj prenočitev

Tudi v Velenju poletno turistično sezono ocenjujejo kot zelo dobro, pravi Franci Lenart, direktor Zavoda za turizem Šaleške doline. "V poletnih mesecih smo v Šaleški dolini zabeležili 15.000 prihodov turistov in skoraj 48.000 prenočitev. Število prihodov je približno enako kot lani, število prenočitev pa se je nekoliko zmanjšalo. Ocenjujemo, da je vzrok povečan obisk poslovnih gostov iz Kitajske v letu 2018," pove sogovornik in namiguje na takratni prevzem Gorenja. Kar dve tretjini gostov so obiskovalci Term Topolšica in okolice, tretjina pa jih obišče Velenje z okolico.

Raj za družine in vrhunske športnike

Kot kaže, je uspešna poletna sezona tudi za Roglo in Termami Zreče. Tam so, kot so nam sporočili iz Uniturja, največjega ponudnika turističnih storitev v občini Zreče, v letošnjem poletju ustvarili 40.825 prenočitev oziroma za 11,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani ter realizirali za 8,6 odstotka več prihodkov od prodaje. V poletnih mesecih jih najpogosteje obiščejo predvsem družine in vrhunski športniki.
"Na Rogli smo gostili 51 odstotkov domačih in 49 odstotkov tujih gostov. Med slednjimi je največ Hrvatov, Italijanov, Savdskih Arabcev, Čehov, Romunov, Madžarov in Poljakov. Tudi v Termah Zreče je razmerje med domačimi in tujimi gosti 55:45 v prid domačim. Med tujci je bilo največ Nizozemcev, Italijanov, Nemcev, Belgijcev, Čehov, Madžarov, Hrvatov in Avstrijcev," dodajajo v Uniturju.

Terme Zreče
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta