V Celju in Velenju svetniki pritožbi gladko zavrnili

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.12.2018 14:52

V Celju je Odprto Celje zahtevalo razveljavitev volitev, v Velenju pa Mihael Letonje ponovno štetje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Šrot in njegovi svetniki Celjske županove liste zasedajo tretjino svetniških mest. 
Rozmari Petek
Rozmari Petek

Ustanovni seji mestnih svetov v regiji, ki so običajno videti kot goli formalizmi, so se tokrat malce bolj ne ravno zapletli, pač pa vsaj podaljšali. V Celju in Velenju so nekateri predstavniki strank in list namreč na prvi seji mestnega sveta izkoristili še formalno možnost pritožbe v zvezi z volitvami, čeravno ima tak korak le malo upanja za uspeh.

"Dopinški in drugotirni" mestni časopis

V Celju je Lista Odprto Celje predlagala razveljavitev volitev in odreditev novih. Razlog: "prejem Mestnega časopisa v poštne nabiralnike vseh gospodinjstev na Celjskem na prvi dan volilne kampanje 19. oktobra, s čimer je aktualni župan zlorabil svojo oblastno pozicijo in občinska sredstva v svojo osebno korist in si tako kot županski kandidat na nepošten način – to je s prikrito in nedovoljeno kampanjo – ustvaril privilegiran položaj na lokalnih volitvah". Znano je, da je v njem hvalil dosežke, storjene v vseh 20 letih njegovega županovanja.

Bojan Šrot in njegovi svetniki Celjske županove liste zasedajo tretjino svetniških mest. 
Rozmari Petek

Zmeda tudi v Velenju

Odprto Celje je ob tem znova opozorilo na različno slovensko prakso pri dovoljenih oblikah zapisov list (na Zunanji oddelek Upravnega sodišča v Celju so poslali predlog za obnovo postopka in predlagali zadržanje oblikovanja novega mestnega sveta), vendar je pri navedbi primerjav pozabilo, da do razlik prihaja ravno zato, ker so sami kandidirali kot lista, drugi v Celju pa kot stranka, čeravno imajo ime lista v imenu stranke. In zakonodaja to pri navedbi predlagatelja dosledno ločuje. Vendar težav z volilno zakonodajo niso imeli le v Celju.

Bojan Škarja in Bojan Kontič 
Rozmari Petek

Napake pri preferenčnih glasovih

Letonje je sicer zahtevo utemeljeval s tem, da so bile napake pri štetju preferenčnih glasov. Občinska volilna komisija jih je priznala in obžalovala. A hkrati zatrdila, da se je zavoljo napačnega štetja preferenčnih glasov spremenilo le ime svetnika SNS. Namesto Adolfa Štormana bo tako v mestnem svetu sedel Joviša Kraljević. "Drugi preferenčni glasovi niso spremenili vrstnega reda," je zatrdila predsednica občinske volilne komisije Milena Bukvič Dežman.

Tudi Bojan Kontič ima za sabo večino svetnikov. Ostaja pa peščica glasnih opozicijskih. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta