V Celju ni prostega zdravnika za odrasle, največ težav pri prehodu iz šolske ambulante

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.01.2022 15:15

Pacienti že dlje časa iščejo prostega družinskega zdravnika tudi v Celju. Predvidoma prihodnji mesec pride nov zdravnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vhod v celjski zdravstveni dom v času epidemije 
Gordana Possnig

Dve leti že skoraj traja epidemija in dve leti večina pacientov težko pride do svojega osebnega zdravnika. Predvsem starejši, ki niso vešči uporabe računalnikov, so obupani, kajti priklicati zdravnika po telefonu je praktično nemogoče. "Kličemo po več ur, včasih več dni, a se nihče ne oglaša ali pa je telefon zaseden. Problem imajo tudi naši prijatelji, znanci. Ko pa ima posameznik slučajno možnost, da osebno pride do zdravnika, zgrožen opaža, da je zdravstveni dom praktično prazen, da v čakalnicah družinskih zdravnikov ni nikogar, stoli samevajo. Nezaslišano je, da plačujemo za zdravstvo, potem pa uslug ne morem koristiti," se je jezil starejši Celjan. Drugi nas je ob tem opozoril, da je v celjskem zdravstvenem domu (ZD) že kar nekaj časa nemogoče dobiti osebnega zdravnika, ker so vsi že polno zasedeni.

Večina že presega normative

Podatke o tem, koliko osebnih zdravnikov je zaposlenih v ZD Celje, smo poiskali pri vodstvu. Na naše vprašanje so odgovorili: "V ZD Celje trenutno dela 27 zdravnikov v ambulantah družinske medicine, v otroškem in šolskem dispanzerju imamo 12 zdravnikov, to je skupaj 39 zdravnikov specialistov družinske medicine, šolske medicine in pediatrov. Ob tem je treba dodati, da trenutno večina zdravnikov specialistov družinske medicine, šolske medicine in pediatrov že presega za leto 2021 dogovorjene standarde in normative. Stanje glede možnosti vpisa novih pacientov je v našem ZD sledeče: trenutno zdravnik specialist družinske medicine nima prostega mesta za sprejem novih pacientov. Je pa predviden prihod na delo novega zdravnika, in sicer že prihodnji mesec oziroma februarja. Nekoliko boljše stanje je na področju zdravnika specialista pediatrije in šolske medicine. Tako nove paciente še vedno vpisujejo zdravnice Mateja Koder, Patricija Trunkl in Mojca Jereb Kosi. Prva je zaposlena v dispanzerju za šolske otroke in mladino, druga in tretja delata v dispanzerju za predšolske otroke."

Anita Jagrič Friškovec je že več let vodja programa osnovne zdravstvene dejavnosti v ZD Celje, sicer pa tudi specialistka za šolsko in urgentno medicino. Predstavila nam je svoj, že dalj časa standarden delovni dan kot dan zdravnice v šolski ambulanti. "V ponedeljek, ko sva z mojo medicinsko sestro prišli ob 12.15 v službo, sva imeli na elektronski pošti že 50 sporočil z vprašanji naših pacientov. Večina vprašanj je trenutno povezana s covidom, s terminom za testiranje, časom trajanja karantene. Potem ko smo bili zdravniki že minuli teden seznanjeni z novim protokolom glede izolacije, smo se na to že dobro pripravili. Z medicinsko sestro sva si takoj ob začetku delovnega časa razdelili delo pri pregledu elektronske pošte. Sama sem pregledala zgornjo polovico, medicinska sestra pa spodnjo. Da sva pregledali vse mejle, kar pomeni tudi, da sva poklicali vse paciente (nekatere tudi večkrat), da so dobili odgovore, ki so jih morali dobiti, sva potrebovali čas vse do popoldanske malice, ki jo imamo ob 16.30. Medtem sem ves čas obravnavala naročene paciente, ki jih je bilo ta ponedeljek manj kot običajno. Ves čas trajanja naših ambulant tudi zvoni telefon. Sama, razen v prvem valu epidemije covida, spomladi 2020, vse paciente s kurativo naročujem na pregled osebno v ambulanti," pojasnjuje zdravnica Jagrič Friškovčeva.

Anita Jagrič Friškovec: "Še posebej slabo držo imajo dijaki poklicnih šol. Ko odrastejo, bodo na bolniški odsotnosti."  
Osebni arhiv

Noben otrok ne ostane brez zdravnika

Ob tem opozarja na še en problem. Njihovi pacienti, ki končajo srednjo šolo, po predpisih namreč ne sodijo več v njihovo ambulanto, zato imajo ti pogosto težavo z iskanjem osebnega zdravnika. "V našem ZD imamo ob tem sprejet dogovor, da mladi lahko ostanejo v naših ambulantah do 22. leta. Sicer pa pri nas noben otrok ne ostane brez izbranega zdravnika. V veliko pomoč pri našem delu oziroma pri osebnih zdravniških pregledih pa so nam kontejnerji pred vhodom v ZD, ki so namenjeni pacientom s sumom na okužbo," še doda vodja osnovne dejavnosti v celjskem ZD.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta