V Celju pričakujejo stanovanja, a gradnja je počasna

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.05.2019 00:04

V Celju kar 606 ljudi čaka na občinsko stanovanje. 142 stanovanj bo končanih šele leta 2021. Nadstandardna stanovanja bo gradila Klima Celje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičnine Celje

V Celju se že debelo leto napoveduje velika, več kot 13 milijonov evrov vredna gradnja. Po sedmih letih se bo celjska občina preko svoje družbe Nepremičnine Celje (ta bo v veliki meri financirala gradnjo) končno lotila gradnje neprofitnih stanovanj, pravzaprav kar novega stanovanjskega naselja. V Dečkovem naselju bo zgradila 142 novih stanovanj, kar je največ po več kot desetletju. A težko pričakovane in napovedovane gradnje še kar ni.
"Komunalno urejanje soseske bo Mestna občina Celje začela predvidoma v poletnih mesecih. Po izvedenih gradbenih delih za komunalno ureditev bo, predvidoma letošnjo jesen, gradnjo večstanovanjskih stavb začela tudi družba Nepremičnine Celje. Zaključek gradnje je predviden v letu 2021," pojasnjujejo v Nepremičninah. Še prej morajo pridobiti gradbeno dovoljenje. "Dokumentacija za gradbeno dovoljenje je pripravljena, prav tako imamo pridobljena soglasja mnenjedajalcev, manjka zgolj mnenje Agencije RS za okolje, s katerim se usklajujemo v zvezi z vplivi posegov v okolje," še odgovarjajo v Nepremičninah. Ob tem poudarjajo, da dejstvo, da še nimajo gradbenega dovoljenja, ne vpliva na časovni načrt gradnje, saj mora občina pred gradnjo urediti še komunalno infrastrukturo.

Nepremičnine Celje

Razpis zdaj, stanovanja čez dve leti

So se pa občani vseeno začeli spraševati, čemu so potem Nepremičnine pred kratkim že objavile (in tudi zaključile) razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj, če se dela sploh še niso začela. "Družba Nepremičnine Celje javne razpise za dodelitev neprofitnih stanovanj ne objavlja namensko za točno določene gradbene projekte, ampak glede na obdobje, ko se izteka predhodni razpis. Stanovanja, ki so dodeljena iz posameznih razpisov, družba črpa iz svojega celotnega fonda. Drži pa, da je večji del stanovanjskega fonda iz Javnega razpisa za dodelitev stanovanj v Mestni občini Celje za obdobje 2019-2021 predviden iz nove soseske Dečkovo naselje," odgovarjajo. Kot so dodali, je na zadnji razpis prispelo 606 vlog, kar je skoraj enako kot na zadnjem razpisu. Občina je namreč zadnji večstanovanjski objekt z 21 neprofitnimi stanovanji v Celju postavila na Teharjah leta 2012. Zapolnjen je bil v treh mesecih.

Zasebna gradnja tudi le počasi napreduje

A tudi zasebna gradnja vila blokov v Medlogu na območju nekdanje mlekarne Celeia, o kateri se v Celju tudi že precej časa govori, še ni v sklepni fazi. "Trenutno smo v izdelavi projektne dokumentacije za dva od šestih objektov. Dva bloka bi začeli graditi takoj, ko bo možno, preostale štiri, ko bodo zgrajeni protipoplavni nasipi," razlaga Aleš Zupanc, direktor Klime Celje, podjetja, ki se je z družbo Gorazda Lukmana lotilo gradnje. "Vendar bi rad poudaril, da se nasip ne gradi zaradi nas. To je stara zadeva. Treba ga je narediti zato, da zaključijo s protipoplavnimi rešitvami v Celju, s katerimi bodo ubranili predvsem Špico in okolico, za katere je država dobila evropska sredstva. Če tega ne bodo zgradili, bodo morali vračati evropska sredstva. Mi bi v vsakem primeru šli v fazno gradnjo," poudarja Zupanc. Na vprašanje, kdaj bodo začeli gradnjo dveh vila blokov, v katerih bo 24 prostornih stanovanj, težko odgovori. "To je težko napovedati, ker že izredno dolgo pridobivamo vsa ustrezna soglasja za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). To je trajalo kar leto več, kot smo mislili, da bo. Upam, da bomo jeseni le začeli gradnjo." Šele po sprejetju OPPN, kar naj bi bilo kmalu, lahko zaprosijo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Izključno za prodajo na trgu

Kot še opisuje, bo vsak objekt imel pritličje in štiri nadstropja. "V vseh nadstropjih bodo po tri stanovanja, velika od 78 do 128 kvadratnih metrov. Vsa bodo grajena za trg, občine odkup ne zanima, ker bodo prevelika za neprofitna stanovanja. Bodo bolj nadstandardna kot ne. Tudi gradnja bo malce drugačna. Takšnih stanovanj se v Celju že nekaj let ni gradilo, zato se jih ne da dobiti. Bodo bolj moderno zasnovana. Za stanovanja je že danes veliko zanimanja, pa nismo še ničesar dali na trg, nobenega prospekta, nič. Novice se razširijo in ljudje nas kar direktno kontaktirajo. A žal jim trenutno ne morem povedati in obljubiti, kdaj bodo na prodaj," še opisuje Zupanc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta