V domu starostnikov Šmarje pri Jelšah z znaki okužbe, potrjena okužba pri zaposleni delavki

Gordana Possnig Gordana Possnig
18.03.2020 10:39

Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili pri eni oskrbovanki doma starostnikov Šmarje pri Jelšah, ki so jo po navodilih dežurnega zdravnika takoj izolirali in je pod zdravniškim nadzorom. Med zaposlenimi pa so virus potrdili pri osebi, ki ni kazala prav nobenih znakov okužbe. "To nas najbolj skrbi," pravi direktorica doma Gordana Drimel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šmarski dom starostnikov
Gordana Possnig

Iz šmarske občine so sporočili, da je okužba s koronavirusom potrjena pri zaposleni v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, bolezenski znaki pa so se pojavili pri še eni stanovalki. Rezultati testiranja 23-tih odvzetih brisov zaposlenih so pokazali, da je ena zaposlena okužena s koronavirusom, ostali so negativni. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je brise  zaposlenim odvzel v ponedeljek popoldan.
Za to so se odločili, ker so se v nedeljo popoldan pri eni od zaposlenih pojavili blažji bolezenski znaki. Testiranje okužbe ni potrdilo, se je pa NIJZ odločil za preventivni odvzem brisov vseh zaposlenih. Po obvestilu, da je uslužbenka z blagimi znaki negativna, so na testiranje poslali 23 vzorcev zaposlenih (poprej so imeli v načrtu testirati vse zaposlene). Pri tem pa so potrjeni test dobili pri delavki, ki v preteklih dneh ni kazala nobenega znaka okužbe, ne povišane telesne temperature, prehlada ali kakršnega koli slabega počutja.

Še dan ali dva negotovosti 

A dejstvo, da okužena ni bila delavka, ki je kazala bolezenske znake, temveč druga, ki jih ni, v tem trenutku direktorico doma Gordano Drimel najbolj skrbi. "Ker delavka je bila popolnoma brez vseh znakov. Še danes se dobro počuti. In zato me tako zelo skrbi, ker stroka nas je dosedaj prepričevala, na kaj moramo biti pozorni, zato smo mi dvakrat dnevno merili temperaturo vsem. Dejansko pa je bila okužena povsem brez vseh znakov," opisuje Drimlova.
V domu so sicer testirali in izolirali tudi oskrbovanko doma, ki je zbolela. A kot opisuje Drimlova, se njeno stanje ne spreminja. "Domski zdravnik meni, da pri njej ne gre za virusno, temveč bakterijsko okužbo. A dejansko bomo pomirjeni šele čez dan ali dva, ko pridejo rezultati. Ob tem smo danes testirali še 15 stanovalcev, ki bodisi kašljajo, kihajo, smrkajo," je še dodala direktorica. "Upamo. Vsak dan upamo. Je pa to velik pritisk tudi na naše zaposlene, ker vedo, kakšen rizik prinaša morebitna njihova okužba s koronavirusom za naše zaposlene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta