V Šaleški dolini vzorno, v Celju počasi

Preverjamo, kako dobro so urejene kolesarske poti v Celju in okolici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bo končana kolesarska pot med Celjem in Laškim, ni znano.
Asja Lednik

Čeprav kolesarji že dolgo glasno opozarjajo na slabe kolesarske povezave v Celju ter med mestom in okoliškimi kraji, so v celjski občini, sploh sedaj, ko je mesto končno dobilo kolesa za izposojo (čeravno so v nasprotju z Velenjem plačljiva), z ureditvijo v mestu zadovoljni. Ko gre za medmestne povezave, pa s prstom kažejo na državo. Povsem drugače je v Šaleški dolini.

Načrt je zgraditi 30 kilometrov kolesarskih povezav

"V Celju je obstoječa mreža kolesarskih povezav ustrezna. Razen kratkih odsekov so s centrom mesta s kolesarskimi stezami povezana vsa večja naselja," povedo v službi za odnose z javnostmi celjske občine. Nato napovejo, da je načrtovana izgradnja dodatnih 30 kilometrov kolesarskih povezav, ki bodo segle tudi do širšega dela Celja. "Kolesarska steza med Levcem in Medlogom je državna investicija in je v domeni Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Po njihovih zagotovilih se bodo dela pričela še v letošnjem letu. Enako velja za kolesarsko pot Celje–Laško, kjer se dela že izvajajo. Znotraj mesta skoraj ni težav, ker so manjkajoči odseki na manj prometnih cestah, ki so v večini omejene na hitrost 30 kilometrov na uro, kar zagotavlja varno vožnjo kolesarjev. Pomanjkljivost vidimo v tem, da kolesarske povezave med sosednjimi občinami še niso zgrajene oziroma vzpostavljene. Slednje je v domeni države."
Država je glavni krivec tudi za še vedno nezgrajen pločnik in kolesarsko povezavo z Vojnikom in Šmarjeto, dodajo in ob tem poudarijo, da sami nimajo vpliva na to. Tik pred volitvami pa so vendarle sporočili naslednje: "Kot so nam sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo, je projekt zdaj recenziran in uvrščen v načrt za naslednje leto."

Del kolesarske poti med Celjem in Laškim ob reki Savinji
Asja Lednik

Kdaj do Laškega, še ni jasno

In kaj pravijo na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo? Ker je Celje od Laškega oddaljeno enajst kilometrov, se jim je zdelo smiselno, da traso za kolesarsko stezo uredijo v devetih pododsekih in treh gradbenih etapah. Trenutno je v teku prva, ki vključuje izgradnjo brvi za kolesarje in pešce čez Savinjo v Tremerjah in izgradnjo kolesarske povezave v dolžini slabih dveh kilometrov. Evropski sklad za regionalni razvoj bo za ta odsek namenil 1,8 milijona evrov od skupnih 3,5 milijona, kolikor bo stala naložba.
Vzporedno tečejo tudi priprave za izgradnjo druge faze, ki zajema odsek od Celja do čistilne naprave v Tremerjah, tretja gradbena etapa pa bo potekala od Rifengozda po levem bregu Savinje do Laškega.
In kdaj si smemo obetati kolesarsko povezavo med Celjem in Laškim? "Celotna investicija bo zaključena po izvedbi še tretje, zadnje etape, ki je tehnično najbolj zahtevna. Izvedljiva bo, ko bo razrešena in usklajena problematika poteka trase z Direkcijo RS za vode," so nam odgovorili z direkcije za infrastrukturo.

Spretno v Šaleški dolini

Šaleška dolina je povsem drugo poglavje. Izposoja koles, celo brezplačna, deluje že šest let. Takrat so začeli s 25 kolesi in petimi postajami, danes je projekt s 74 kolesi in 16 izposojevalnicami razširjen še na občino Šoštanj. "Vzpostavitev sistema je bila sofinancirana s strani evropskega programa Srednja Evropa oziroma evropskega projekta Bicy, v katerem je Mestna občina Velenje sodelovala kot projektni partner. Vzdrževanje sistema in koles ter izgradnja novih postaj se financirata iz proračuna Mestne občine Velenje," opisujejo na občini in dodajajo, da bodo v prihodnjem letu sistem nadgradili z električnimi kolesi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta