V Šmarju pri Jelšah optimistični; v slabem našli tudi dobro. "Ne obsojajmo in ne glejmo tistih, ki so okuženi, kot da so zadnje, kar si trenutno želite"

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.03.2020 16:40

Kraj z dosedaj največ obolelimi s koronavirusom v regiji javnosti sporoča: "Ostanite doma! Karantena daje možnost, da smo skupaj."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šmarje ob Jelšah - korona virus - epidemija - prazno mesto in ulice - osnovna šola
Sašo Bizjak

Šmarje pri Jelšah je prvi kraj širše Savinjske statistične regije, v katerem so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Od takrat se je virus precej razširil po celotni občini (neuradno je okuženih več kot 50 občanov) in tudi izven; nekaj zaposlenih, ki delajo v drugih občinah ali pa prihajajo iz drugih občin in delajo v Šmarju pri Jelšah, so virus nevede razširili tudi naprej. A kot prvi imajo tudi prve izkušnje, da je tudi v toliko slabem lahko kaj dobrega, iz prejetih pisem, ki so jih prejeli na občino s strani okuženih, povzemajo na občini. "Ko sva z možem izvedela, da sta oba otroka (znaki so se začeli kazati v razmaku petih dni, op. p.) pozitivna, midva pa negativna, sva bila zares zelo šokirana, tega res nisva pričakovala. Ampak je bilo treba razmisliti s trezno glavo in jima razložiti, da to zanju ne pomeni nič posebnega, da za otroke virus ni nevaren, da jima ne bo hudega. Zelo dobro sta sprejela; s prijatelji podelita svojo izkušnjo, s tem nimata nobenih težav. In veste kaj, zares jima ni hudega. Vsi smo v hišni karanteni in preživljamo predragocen čas skupaj," opisuje ena od mamic. "Skupaj beremo, skupaj pripravljamo kosilo, skupaj igramo družabne igre (končno se bova z možem naučila Katan in Risk in kaj vem, kaj naju še čaka). Pa še nekaj dobrega je v vsem tem. Ves čas razmišljamo, kaj nam trenutno nudi narava: jemo čemaževe juhe, regrat s trobenticami, pijemo čaj iz pljučnika. (…) Hišna karantena nas je malo ustavila, nam dala možnost, da smo skupaj in drživa pesti, da bomo lahko preživeli ta skupni čas čim bolj zdravi, tudi midva. Nam pa seveda na misel ne pride, da bi šli dlje od naše garaže. To je zdaj naš prostor za vsaj 14 dni in potrudili se bomo, da nam bo na teh nekaj kvadratih lepo. Saj imamo eden drugega. In to je pomembno."

"Smo optimistični. Skupaj smo in smo zadovoljni"

Druga mamica opisuje, kako je pravzaprav težko otroka, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom, držati stran od sorojencev in babice. Čeprav so vsi ostali družinski člani dobili negativen test, so jih opozorili, da se bodo najverjetneje okužili vsi. Mamica, ki je pismo poslala, je že dobila suh, dražeč kašelj. "Vročine še nimam. Ostali so še dobro. Smo optimistični in bomo premagali virus. Najbolj pomembno pa nam je, da ga ne širimo naprej," poudarja.
Podobne iztočnice podajata še druga dva starša, ki sta pisno opisala njihovo stanje. "Smo optimistični. Skupaj smo in smo zadovoljni," je zapisano v enem izmed pisem. Predvsem pa kljub temu, da vsi opisujejo, kako imajo predvsem otroci lažje oblike virusa, dodajajo, da pri vseh ne gre tako lahko. "Nismo vsi isti, ne bomo imeli istih simptomov in eni bomo lažje preboleli kot drugi, ampak smo še vedno vsi samo ljudje. Zato ne obsojajmo in ne glejmo tistih, ki so okuženi, kot da so zadnje, kar si trenutno želite, pa četudi je 20 metrov stran."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta