V spomin: Metod Klemenc (1934 – 2023)

Ladislav Pepelnik
13.12.2023 16:00

Neutrudno si je prizadeval za organizacijo prve izvedbe mednarodnih otroških iger, ki se jih je udeležilo devet mest iz držav, ki so mejila na takratno Jugoslavijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni avtorja

Sedmega decembra 2023 se je v družbi družine mirno poslovil oče mednarodnih otroških iger, International Children's Games - ICG, Metod Klemenc. Dočakal je častitljivih 89 let. Metod Klemenc je prve mednarodne igre organiziral leta 1968 v Celju z namenom druženja mladih različnih barv in ras, ki želijo živeti zdravo, aktivno, v razumevanju, slogi in miru. Na igrah lahko sodelujejo osnovnošolski otroci, stari od 13 do 15 let. Njegova odraščajoča leta so zaznamovala razdejanja 2. svetovne vojne, zaradi katere je njegova družina doživela velikanske stiske in mnogo pretrpela. Ti nemirni časi so ga pripeljali do zamisli o boljšem svetu, v katerem ima šport potencial za premostitev razlik med mladimi ter gradnjo miru in prijateljstev med različnimi narodi. Metod je začel svoje poslanstvo kot inštruktor telovadbe v atletskem klubu Kladivar v Celju. Zaradi krize v klubu se je odločil, da nekaj naredi, da pomaga spremeniti svet na boljše in da pomaga mladim športnikom.

Metod si je neutrudno prizadeval za organizacijo prve izvedbe mednarodnih otroških iger, ki se jih je udeležilo 9 mest iz držav, ki so mejila na takratno Jugoslavijo. Od teh prvih zgodovinskih iger je bilo do sedaj v mestih po vsem svetu organiziranih 55 poletnih in osem zimskih iger, kjer je sodelovalo na deset tisoče mladih iz več kot 600 mest. Veliko mladih športnikov je kasneje zastopalo svoje države na večjih igrah, kot so olimpijske igre, svetovna prvenstva itd. Mednarodne otroške igre lahko dejansko razumemo kot odskočno desko za mnoge nadobudne mlade športnike.

Eden najbolj nepozabnih trenutkov za Metoda je bil, ko je Mednarodni olimpijski komite uradno priznal mednarodne otroške igre. S tem je dobil potrditev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da so igre uradno priznane v "olimpijski družini" in so sprejete kot olimpijsko gibanje. Metod je na vseh igrah, ki jih je organiziral, vneto promoviral olimpijski moto "hitreje, višje in močneje" ter filozofijo, da je "pomembno sodelovati, ne le zmagati". V svojem razgibanem življenju je najbolj užival na potovanjih na igre in opazovanju mladih udeležencev iz številnih kulturnih okolij, kako sodelujejo, se družijo, tekmujejo in postanejo prijatelji kljub jezikovnim oviram. Tudi v obdobju starosti je v njem še vedno gorela mladostna strast, ki so jo razkrivale njegove prodorne modre oči in sijoč nasmeh, ki je izbruhnil vsakič, ko smo ga povprašali o njegovi ljubezni do športa. Družina mednarodnih otroških iger žaluje ob izgubi navdihujočega človeka, ki se je dotaknil življenj mnogih od nas in pustil neizbrisen pečat. Za njim bomo žalovali vsi, ki se zavedamo, kakšen neizbrisen pečat je pustil mladim rodovom. Vedno se ga bomo spominjali kot očeta mednarodnih otroških iger in trudili se bomo, da bomo še naprej promovirali vizijo, ki jo je zastavil pred mnogimi leti in za njo živel. Hvala, Metod Klemenc, za dediščino, ki ste jo zapustili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta