V uporabi pet novih postaj za javno izposojo koles v sistemu KolesCE

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.05.2020 12:45

V Celju sedaj deluje zdaj že 22 postaj za izposojo kolesca, ki so med uporabniki zelo priljubljena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova postajališče za KolesCe - Spodnji grad
Arhiv Mo Celje

S celjske občine so sporočili, da so danes predali v uporabo pet novih postaj za izposojo Kolesca. Štiri postaje so postavili na območju parkirišč
Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Naložba (za štiri postaje) je ocenjena na dobrih 228 tisoč evrov, nekaj manj kot 82 tisočakov je sofinanciral Kohezijski sklad. Peto postajo so postavili in predali v uporabo na vozlišču sistema Park and Ride na Ulici XIV. divizije, ki je z današnjim dnem začel poskusno obratovati. Na vsaki postaji je uporabnikom priljubljenega sistema KolesCE na voljo deset novih električnih koles.
V Celju sedaj deluje zdaj že 22 postaj za izposojo kolesca. Spomnimo naj, da so jeseni leta 2018 na celjski občini kupili 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavili sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. V bližnji prihodnosti bodo na občini kupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.
Javni sistem izposoje koles deluje preko globalnega sistema next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da so imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, uporaba KolesCa se je zato precej zmanjšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta