Velenje, Šoštanj: Bodo avtobusi na vodik padli v vodo?

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.03.2020 15:33

Ni še avtobusov, ni polnilne postaje, za gradnjo katere potrebujejo vsaj leto in pol. Ob tem zaradi pandemije pričakujejo še druge zastoje, zato računajo, da se bo projekt zamaknil za leto ali dve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot kaže, bodo morali koncesijo za Lokalca, ki se letos izteče, podaljšati še kar z "navadnimi" avtobusi. 
Franc Kramer

Konec letošnjega leta naj bi po Velenju in Šoštanju začeli voziti avtobusi na vodik. Gre za dogovor, ki ga je velenjska občina sklenila s Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) z namenom, da skupaj pristopijo k uvedbi javnega prometa na vodik. Takšen dogovor so sklenili zato, ker je velenjska občina odstopila od tožbe, po kateri je od TEŠ​ zahtevala plačilo 750 tisoč evrov, kolikor jim je TEŠ​ po dogovoru, ki ga je takrat podpisal sedanji podžupan in tedanji direktor TEŠ​ Peter Dermol, dolgoval iz naslova okoljske škode za leto 2016. TEŠ​ pa naj bi bil obljubil še, da bo ob postavitvi polnilnice za nakup avtobusov na vodik prispeval 300 tisoč evrov. Že ta obljuba je nekaj časa visela v zraku; občina je trdila, da bo TEŠ​ prispeval k nakupu avtobusov, TEŠ​ pa je vmes trdil, da je njihova naloga le gradnja polnilnice. A sedaj so vsi pred večjimi ovirami.

​Že če bi sedaj podpisali pogodbe, projekta še leto in pol ne bi bilo

TEŠ​, ki sedaj poudarja, da je v projekt vključen le v vlogi "proizvajalca oziroma dobavitelja vodika kot pogonskega goriva za potrebe teh avtobusov in v vlogi lastnika lokacije, kjer se bo predvidoma postavila polnilnica vodika za mestne avtobuse", je tehnično plat projekta dorekel. Sprožili so tudi aktivnosti umeščanja v prostor oziroma načrtovanja občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje, kjer naj bi stala polnilnica.

Zakaj še niso kupili avtobusov, ne pojasnijo

Tudi velenjska občina, kot je razbrati iz njihovega odgovora, še ni izpolnila svojega dela naloge, torej kupila avtobusov. Že novembra lani je direktor občinske uprave Iztok Mori svetnikom pojasnjeval, da so od Eko sklada pridobili skoraj tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nakup skupaj šestih avtobusov na vodik (dva naj bi kupila občina Šoštanj, ki se je projektu priključila kasneje), skoraj milijon evrov naj bi po besedah Morija dobili tudi od okoljske organizacije FCH v Bruslju, kar pomeni že skoraj 95 odstotkov vseh sredstev, ki jih v občini potrebujejo za nakup avtobusov (takrat so čakali "le" še 300 tisoč evrov s strani TEŠ​). Zakaj torej avtobusov še niso kupili, smo vprašali Mestno občino Velenje. "Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj sta 23. septembra 2019 na portalu javnih naročil in na portalu EU objavili skupno javno naročilo za dobavo šestih vodikovih avtobusov. Štiri za potrebe mestne občine Velenje in dva za potrebe občine Šoštanj. Prejeli smo eno ponudbo, vendar javnega naročila še nismo oddali oziroma postopka javnega naročila z izbiro ponudnika še nismo zaključili," odgovarjajo z velenjske občine. Dodajajo, da bodo "glede na trenutno situacijo in razmere morali verjetno razpis ponoviti, ko bo več znanega o finančnih zmožnosti občine in države v letošnjem letu".
Zakaj občina kljub odobrenim nepovratnim sredstvom še ni kupila avtobusov, tako niso pojasnili. So pa dodali, da bo nakup avtobusov na vodik potekal istočasno z vzpostavitvijo polnilne postaje v TEŠ​, česar pa še lep čas ne bo. Na vprašanje, kdaj torej sami ocenjujejo, da bi po Velenju in Šoštanju lahko začeli voziti avtobusi na vodik, na velenjski občini odgovarjajo: "Glede na trenutno pandemijo pričakujemo zastoj pri implementaciji obeh projektov, odvisno od dobavnih rokov proizvajalcev za avtobuse in polnilnico, ki pa se bodo verjetno podaljšali v leto 2021/2022."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta