(VIDEO) Videospot Emkeja, Najini mostovi, Kar ostane ... 25-letni Celjan blesti kot montažer in pobira številne nagrade

Asja Lednik Štrukelj
20.02.2021 06:25
Med šolanjem v rodnem Celju je Žan Žvižej spoznaval delo, med študijem v Ljubljani je v poklicu zablestel. Prejel že več nagrad.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandi Petric

Domov k spominu, mladinska dokumentarna serija Adrenalinci, glasbeni videospot Emkeja Probaj razumet, spletni prenos evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah iz Tacna 2017, kratki igrani film Kar ostane, uradni videospot za himno Gimnazije Celje - Center, TV-serija Najini mostovi ... Tako se na seznamu, ki mu skoraj ni videti konca, vrstijo projekti, v katerih je kot montažer sodeloval 25-letni Celjan Žan Žvižej.

Že od začetka študija si pot v svet montaže utira v prestolnici, a začelo se je še mnogo prej, v rojstnem Celju. Že v osnovni šoli je s prijatelji za zabavo snemal kratke filme in vedno skrbel za njihovo montažo. "Bil sem fasciniran nad računalniškimi montažnimi orodji in že takrat sem eksperimentiral z raznimi posebnimi učinki, ki so jih ponujala. Snemal sem tudi svoje igranje na violino in kitaro ter posamične delčke sestavljal v skladbe. V srednji šoli sem v vlogi snemalca in montažerja sodeloval pri šolskih projektih, z resnejšimi, bolj profesionalnimi pa sem se začel srečevati med študijem na AGRFT. Tam sem se ogromno naučil o filmskem jeziku in avdiovizualni umetnosti nasploh, najboljše pri vsem skupaj pa je bilo, da je bil velik poudarek na praktičnem delu." Pomembna izkušnja je bilo tudi večletno sodelovanje v ekipi Akademske televizije AKTV na Festivalu slovenskega filma, kjer je v različnih vlogah skupaj s starejšimi kolegi in mentorji ustvarjal prispevke in oddaje.

Kreativno delo

Za svoj najljubši projekt doslej izbere kratki igrani film Kar ostane, za najtežjega pa kratki dokumentarni film Domov k spominu. Oba je režirala Neli Maraž. "Montažni proces je bil zaradi izvirnosti in nekonvencionalnosti filma nekaj posebnega. Struktura filma je bila postavljena precej hitro, za iskanje ustreznega montažnega ritma in gradnjo zvočne podobe pa sva si z Neli vzela potreben čas. Tako pri tem kot pri drugem, dokumentarnem filmu je v delu procesa montaže sodelovala tudi avtorica glasbe Ingrid Mačus. Glasbo, ki je bila ključen element, je med drugim ustvarjala na podlagi posameznih vizualnih impresij."

Žvižej zdaj sodeluje tudi pri nastajanju priljubljene televizijske serije Najini mostovi, ki je med gledalci dosegla velik uspeh. To opiše kot zanimivo izkušnjo. "Gre za serijo dnevnega formata in sestavlja jo ogromno epizod, tako da imaš za enako količino posnetega materiala v montaži manj časa kot na primer pri filmu, kjer se lahko bolj poglobljeno posvetiš vsaki ideji. Kljub temu pa imamo dovolj ustvarjalne svobode."

O poklicu montažerja pravi, da je lep in omogoča veliko kreativnosti. "Dostikrat z zaključkom nekega projekta ne pride zgolj plačilo, temveč tudi občutek, da si bil del nečesa lepega. Da si soustvaril neko celoto z dodano vrednostjo in da si pri tem dal del sebe. Umetniške izdelke seveda vsak doživlja drugače, prav tako ni nujno, da bo tvoje delo doseglo veliko ljudi. A ko dobiš od koga odziv, da se ga je delo dotaknilo, to prinese zadovoljstvo in motivacijo."

Sandi Petric

Pravi, da v tem poklicu največ štejejo kvaliteta preteklih del in priporočila sodelavcev. "Pomembno je, da znaš sodelovati, nisi pretirano konflikten, da svoje argumente in ideje podajaš konstruktivno, da ponujaš svoje kreativne ideje in rešitve. Pomembno je tudi, da si sposoben dolge ure presedeti za računalnikom in pri tem čim bolj ohranjati fokus in svojo ustvarjalnost. Prav pride tudi obilica tehničnega znanja o uporabi montažnih orodij in nasploh o tehničnem 'workflowu' od produkcije do finalne postprodukcije."

Doslej je Žvižej sodeloval pri številnih projektih, za svoje delo pa bil večkrat nagrajen. Med drugim si je za diplomski projekt, kratki igrani film Kar ostane režiserke Neli Maraž za montažo prislužil nagrado Zlatolaska. Je prejemnik nagrade za najboljši film na 17. West Herzegowina Festu v Širokem Brijegu, letos je tudi med dobitniki celjskega kristalnega grba. "Vesel sem, da sem bil predlagan za nominacijo in da je Mestna občina Celje prepoznala in nagradila mojo prizadevnost in trud," pove.

Znanje prenaša mladim

Žan Žvižej je kljub mladosti v svojem poklicu že dobro uveljavljen, svoje znanje pa že leta prenaša na še mlajše generacije. Že četrto leto je mentor filmskega krožka na Gimnaziji Celje - Center, ki jo je kot srednješolec obiskoval tudi sam. "Krožek sem začel voditi leta 2017 na povabilo ravnatelja Gregorja Deleje. Dijakom poskušam preko teorije in prakse predati osnove o filmskem jeziku, sodelujejo tudi pri raznih šolskih avdiovizualnih projektih. Je pa moj 'program' odvisen tudi od njihove samoiniciativnosti. Nekateri se prijavljajo na šolska filmska tekmovanja, drugi delajo na kakšnih obšolskih projektih ali ustvarjajo za svojo dušo. Nekateri razmišljajo celo o poklicni poti in študiju na AGRFT ali na kateri drugi fakulteti ali akademiji, ki bi omogočala znanje na področju avdiovizualne umetnosti. Veseli me, da jim lahko ponudim vpogled v različne poklice in znanje, ki jim koristi."

Ko tema nanese na nove načrte, Žvižej pove, da mu je pri srcu predvsem igrana filmska forma. "Izredno rad montiram tudi glasbene videospote. Ti pogostokrat v montaži ponujajo ogromno svobode, sploh pri bolj abstraktni glasbi. Izziv in užitek je mogoče najti v mnogih zvrsteh avdiovizualne umetnosti. Zame je predvsem pomembno to, da so projekti raznoliki, da mi prinašajo zadovoljstvo in da sodelujem z ljudmi, ki k ustvarjanju pristopajo korektno in s srcem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta