(VOLITVE CELJE) Šrot se poslavlja po 24 letih, 33-letni Kovač se namerava najprej nekoliko spočiti

Rozmari Petek Rozmari Petek STA
04.12.2022 19:35

Matija Kovač je v Celju dobil 57,81 odstotka glasov in premagal dolgoletnega župana Bojana Šrota, je v prvem odzivu dejal, da je presenečen nad visokim deležem podpore, ki so mu jo namenili občani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Zelo sem presenečen nad visokim odstotkom podpore, ki so mi jo zaupali občani, kar je gotovo predvsem zasluga dela naše odlične ekipe, široke politične podpore, ki sem jo prejel v drugem krogu, in jasne vizije glede prioritet v naslednjem obdobju," je dejal.

Sašo Bizjak

Neodvisni županski kandidat Kovač, sicer zadnjih osem let svetnik Levice v celjskem mestnem svetu, bo, kot za zdaj kaže, z mesta celjskega župana po 24 letih izrinil Šrota. Kot je še povedal v prvem odzivu, se že veseli sodelovanja tako s politično javnostjo v mestu kot tudi z vsakim občanom.

Sašo Bizjak

"Naša obljuba je namreč bila, da bo Celje postalo bolj skupno mesto," je spomnil Kovač, ki je glede na na trenutke že kar umazano kampanjo v zadnjih dneh izrazil zadovoljstvo, da so njegovi podporniki sledili zgledu ter do konca ostali spoštljivi in dostojanstveni.

Bojan Šrot je pol leta po volilnem porazu, ko ga je v napeti tekmi za župana Celja premagal član Levice Matija Kovač, sklenil sodelovanje z Janezom Janšo.
Sašo Bizjak

Na vprašanje, kaj je prineslo odločilno razliko med njim in dolgoletnim županom, je dejal, da je bila njihova kampanja od samega začetka zastavljena dovolj ambiciozno in vsebinsko, pa tudi samozavestno, tako da so Celjani, ki so se v tem času samoiniciativno angažirali, dali zelo močen signal, da je čas za spremembe.

V ponedeljek se namerava najprej nekoliko spočiti, nato pa pogovoriti z lokalno politično javnostjo o tem, kako delovati v mestnem svetu, hkrati pa se bo še enkrat zahvalil Celjankam in Celjanom za podporo.

Sašo Bizjak

Glede na to, da so ravno v petek, dan pred volilnim molkom, podporniki Matije Kovača zjutraj zgroženo videli, da so ponoči neznanci večino njegovih plakatov popisali ali potrgali, so se novinarska vprašanja navezovala tudi na ta dogodek. "V zadnjih dneh so bili na terenu vandalizirani praktično vsi naši plakati. To obžalujem, saj kaže na znake nizke politične kulture med tistimi, ki so se zato odločili. Jaz nikogar neposredno ne obtožujem, mi pa seveda ni všeč in si ne želim živeti v mestu, kjer se na tak način komunicira. Vse, kar bomo delali v prihodnosti, bomo delali na tem, da se takšne stvari ne bi več dogajale, da se bomo obnašali bolj skupnostno, se med seboj poslušali in razumeli," je dejal Kovač. Šrot pa je dodal: "Sem razočaran, da je bilo zelo veliko nestrpnosti in sovražnega govora, tudi političnega vandalizma. Čeprav, po drugi strani, vsak, ki je že kdaj vodil kampanjo, si pripravi tudi kakšen rezervni plakat in prelepi vandalizirane. Očitno je nasprotna stran menila, da ji koristi, da so 'žrtev'."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta