Za vse je "kriv" Goran Dragić

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.06.2021 06:00
Vid Čeplak je poskrbel, da bo Osnovna šola Nazarje kot edina v Sloveniji tudi naslednje leto imela za več kot 240 otrok povsem brezplačno šolo. Danes dobrodelni devetošolec Vid Čeplak začenja dobrodelno dražbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vid Čeplak z zbirko, ki jo bo v dobrodelni namen prodajal na dražbi. S tem bo svojim rojakom še naprej omogočal brezplačno šolanje. 
Rozmari Petek

Nazarska osnovna šola ima vsaj dve edinstveni stvari: povsem in čisto zares brezplačno šolo za vse in najbolj dobrodelnega devetošolca. Vid Čeplak je fant, ki ga stiske drugih močno prizadenejo. Ob vseslovenskem zbiranju denarja za dečka Krisa ga je prešinilo, da bi tudi sam lahko pomagal. Bil je ponosen lastnik košarkarske žoge, na katero se je podpisal sam Goran Dragić. Kar preko facebooka jo je dal na dražbo in s tem Krisu pomagal s 400 evri. Lani se ga je dotaknila zgodba soimenjaka s Ptuja, ki ima cerebralno paralizo.

"Pri tem mi je pri promociji pomagala Pop TV, tako sem za Vida zbral kar 6 tisoč evrov," opisuje. Ponovno je bil edini artikel na dražbi žoga z Dragićevim podpisom. "Obe sem dobil na Dragićevem košarkarskem kampu. On je tudi tisti, ki me je navdušil za to početje. Gogi je namreč vedno govoril, da če lahko pomagaš, pomagaj. Od tod moja ideja za prvo akcijo. Dragić je moj vzornik za vse. Nisem sicer profesionalni košarkar, sem bolj 'tak turist'. Ampak kot človek mi je Dragić res totalni vzornik. Ni veliko takšnih."

Vid Čeplak s staršema 
Rozmari Petek

Ker šola ne more, bo zbral Vid

Enako velja za Vidova starša, ki nikoli nista pomislila, kaj je tega treba, temveč sta mu ob dobrodelnih idejah vedno stala ob strani. Tokrat sta tudi sama zelo pomagala in na novi dražbi, ki se začne nocoj, bo 75 različnih športnih rekvizitov. "Začelo se je z dresom Marcosa Tavaresa, ki ga je 'zrihtal' prijatelj, potem je Vid dobil idejo, da bi tokrat pa svojemu okolju nekaj vrnil," opisuje Vidov oče Tonček Čeplak. Vid je namreč tako kot drugih 244 učencev nazarske osnovne šole vsa leta imel povsem brezplačno šolanje. Brez položnic za izlete, fotokopiranje, šole v naravi, tečaje. Vse povsem zastonj. Oče te ideje je bil nekdanji ravnatelj Jožef Kavtičnik (ki je, mimogrede, tudi sam oče Vida – rokometaša Vida Kavtičnika), saj ga je skrbelo, da bodo nekateri otroci zato, ker so starši leta 2008 izgubili službo, prikrajšani. Skoraj trinajst let so denar za brezplačno šolo zbrali predvsem na dobrodelnih koncertih, ker pa zadnji dve leti to ni mogoče, so bili v šoli Vidove ideje izjemno veseli, je poudarila sedanja ravnateljica Vesna Lešnik. "Nisem pričakovala, da se bo kak osnovnošolec toliko zavedal pomena brezplačne šole," je ponosno dejala. "Nekaterim je šola v naravi edina možnost, da vidijo morje, da gredo na smučanje."

Za Pogijevo majico 3 tisoč evrov

Vid je s staršema začel pisati športnikom za donacije. Skoraj vsak se je na prošnjo odzval, če je le prišla mimo menedžerjev do samih športnikov. Povsem sam je dobil dres Primoža Rogljiča. "Ko je dres prišel po pošti, me je skoraj kap. Kontaktiral je Rogličevo partnerko in se z njo vse sam dogovoril. Res sva ponosna nanj," je povedala Vidova mama Nina Kos Čeplak. "Ko smo zbirali, so nam pomagali tudi prijatelji. Pravzaprav smo v teh trenutkih spoznali, kdo nas res podpira," je še dodala. Preko prijateljev so dobili dres Tadeja Pogačarja, navezali stik s smučarko Tino Robnik, ki je nato po celi alpski reprezentanci izprosila športne rekvizite. Na dražbi bo tako dres Ane Bucik, Robnikova je darovala smuči, čelado in palice, z vsemi praskami vred, dražili bodo lahko številne drese nogometne reprezentance, hokejske palice ... Dražbo bo koordiniral nazarski župan Matej Pečovnik, saj logistično tako velike zadeve ne bi mogli več izpeljati le preko facebooka. Dražba ima tako sedaj uradno spletno stran www.drazba-nazarje.si in bo aktivna od danes,16. junija, od 20. ure do 23. junija do 23.59. Pričakujejo, da bodo največ iztržili za slavno rumeno majico Tadeja Pogačarja z lanskoletnega Tour de France. Njena izklicna cena bo 3 tisoč evrov. "Zelo sem ponosen na Vida. Zaradi njegovega zavedanja, kaj mu je projekt brezplačne šole prinesel, bodo tudi naslednje generacije osnovnošolcev imele enake možnosti," je dodal župan.

Vid Čeplak z zbirko, ki jo bo v dobrodelni namen prodajal na dražbi. S tem bo svojim rojakom še naprej omogočal brezplačno šolanje. 
Rozmari Petek

Še vedno edini, a pripravljeni deliti

"Jožef Kavtičnik je bil pri vsem tem naš oče iz ozadja. Usmerjal nas je, nam pomagal, nam dajal dobro voljo in energijo. Pred leti je poskusil zbuditi še druge šole in državo, da bi izpeljali zares brezplačno šolo, a je naletel na armirani beton," je še izpostavil Vidov oče.

"Mi smo še vedno edina šola, ki v takšnem obsegu pomaga svojim učencem. Ali drugače: še vedno govorimo, da smo edini. In nihče nas še ni popravil," je dodal župan. Letno za brezplačno šolo potrebujejo med 25 in 30 tisoč evri. V organizacijskem odboru so se dogovorili, da bodo, če bi odziv presegel pričakovanja, del prejetih sredstev podarili drugim šolam v Zgornji Savinjski dolini. Tako bodo tudi ti učenci lahko deležni vsaj delnega kritja nadstandardnih dejavnosti. Ker srečo je treba deliti, pravijo v Nazarjah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta