Začetek sojenja v eni največjih afer v samostojni Sloveniji, TEŠ-6. Kdo vse bo sedel na zatožno klop?

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.05.2021 06:03
Deset let in pol po začetku zbiranja informacij v zvezi z nepravilnostmi jutri začetek sojenja na celjskem sodišču
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik, nekdanji prvi mož TEŠ
Rozmari Petek

Največja korupcijska afera v zgodovini samostojne Slovenije bo jutri le dočakala začetek svojega sodnega epiloga. Sodnica celjskega okrožnega sodišča Mojca Turinek je razpisala prvega od dveh predobravnavnih narokov (drugi je predviden 15. junija) v zadevi o domnevnih nepravilnostih pri gradnji šestega bloka in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne (TEŠ).

​Na zatožno klop bo sedlo dvanajst obtoženih fizičnih oseb in dve pravni osebi. Obtožnica jih bremeni 24 kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo uradnega položaja in pranjem denarja ter pomoči k tema dvema kaznivima dejanjema. Termoelektrarna Šoštanj naj bi bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov.

Prvi izmed obtožencev je Uroš Rotnik, nekdanji direktor TEŠ, ki ga obtožnica bremeni treh kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic ter dveh kaznivih dejanj pranja denarja. Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, je obtožen pomoči k zlorabi položaja. Med obtoženci se je znašel lobist Peter Kotar, prav tako obtožen pomoči pri zlorabi položaja. Boštjan Kotar kot direktor podjetja CEE je naslednji, ki ga obtožujejo pomoči pri zlorabi položaja. Istega kaznivega dejanja so obtoženi nekdanji zaposleni iz TEŠ, in sicer Jože Dermol, Darko Weiss ter Miran Leban.

Nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla obtožnica bremeni dveh kaznivih dejanj pomoči pri zlorabi položaja, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna pa enega kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Pranja denarja sta obtožena še Darko Končan in Bogdan Pušnik. Pravni osebi, Sol Intercontinental in Alstom Power, pa obtožnica bremeni pomoči pri zlorabi uradnega položaja. Ugovor na obtožnico so vložili vsi vpleteni razen družbe Alstom. Pravni naslednik Alstoma General Electrics se je marca letos v pravdnem postopku poravnal z lastnikom TEŠ, Holdingom Slovenske elektrarne, v višini okoli 261 milijonov evrov.

Obtožnica je po besedah generalnega državnega tožilca Draga Škete razdeljena na tri sklope. Prvi del se nanaša na tehnološko opremo šestega bloka v višini 250 milijonov evrov, drugi očitek je povezan z obnovo kotla v petem bloku, tretji sklop pa se nanaša na sistemsko opremo za četrti in peti blok v višini 280 tisoč evrov. Prvoobotoženi Rotnik naj bi bil s svojimi dejanji Alstomu omogočil premoženjsko korist v višini več kot 284 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta