Žalsko pivo Kukec potuje v Ameriko. Ne gre za gratis dobavo, temveč pravo naročilo

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.07.2021 06:00
Ker tokrat Američanov in drugih tujcev ni k prvi in edini fontani piv, je žalsko "doktorsko pivo" šlo k Američanom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Štrajhar s paketom Kukca, ki gre v Ameriko 
Tone Tavčar

V žalskem Zavodu za kulturo, šport in turizem (ZKŠT), ki upravlja fontano piva, so se domislili nove ideje, kako v času, ko je zelo malo tujih obiskovalcev, glas o žalskem pivu ponesti čim dlje. "Seveda je tudi nam prioriteta domači gost, kot vsem. Vsi se borimo za goste, vsak promovira svoje turistične zadeve. Pa vendar smo si rekli, pa dajmo čez mejo zdaj, ko se ne da. In najdlje, kot se da. In tako smo prišli do Amerike. Ne bom rekel, da ne bomo prišli tudi do Nove Zelandije," se nasmeje direktor ZKŠT Žalec Boštjan Štrajhar. Nato pa nekoliko podrobneje razloži, kako so odposlali prvih 700 steklenic piva Kukec, ki ravno te dni še potuje čez Atlantik. "Napeli smo vse moči in smo se povezali z ljudmi na ambasadi in konzulatu. V Clevelandu je precej močna slovenska skupnost, ki je zelo rada kupovala slovensko pivo. Tudi sam se spomnim, kako mi je, ko sem tri leta študiral v Angliji, zaigralo srce, če sem tam našel kaj slovenskega. In ker mi je prišlo na uho, da laškega piva tam ni več mogoče dobiti, smo začeli razmišljati, kaj, če bi našega Kukca poslali. Navsezadnje je bil Simon Kukec, po katerem se imenuje craft pivo, ki ga izdeluje naš Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo, tudi oče laške, ne zgolj žalske pivovarne," opisuje Štrajhar.

​Obetajo si še novih naročil

Ne gre za gratis dobavo, poudarja, temveč za pravo naročilo, in upa, da jim bodo sledila še nova. "Naročilo smo prejeli od konzulata v Clevelandu in slovenske ambasade v Washingtonu. Naročili so temnega in svetlega Kukca, mi pa smo dodali še nekaj promocijskih vrčkov naše fontane. Ni bilo enostavno, Američani ne spustijo kar tako noter izdelkov. Ampak sedaj imamo kontakte z uvozniki, da bi jim redno dobavljali." A še prej mora prva pošiljka priti v Ameriko, kar lahko traja kak mesec. Štrajhar ob tem poudarja, da je Kukec pravzaprav tudi edino craft pivo, ki sploh lahko premaga tako velike razdalje v tako nepredvidljivih temperaturah. "Je edino slovensko craft pivo, ki je pasterizirano. Vsi craft pivovarji - v Sloveniji jih imamo okoli 104 - nimajo pasteriziranih piv. Eni pravijo, da s pasterizacijo izgubi kvaliteto, a mi smo hoteli imeti pasteriziranega, ker potem zagotovo ni tveganja, da bi se kje pokvarilo. Tako je naše doktorsko pivo - tako mu pravim, ker ga varijo doktorji znanosti - sploh imelo možnost, da se vkrca na ladjo," opisuje.

​Žalec časti kukca

Pri žalskih pipicah piva Zeleno zlato je Kukec stalnica, mesečno pa menjujejo še druga vrhunska slovenska craft piva. V šestih pipah so tudi nagrajena piva prireditve Naj piva Slovenije 2021, ki je konec junija potekala pri fontani piv. Poleg ocenjevanja piv je letošnja novost tudi akcija Žalec časti. Z njo nagovarjajo obiskovalce, naj obiščejo žalsko "turistično transverzalo" dvanajstih zanimivih turističnih točk in v lični zloženki zberejo vsaj štiri žige, kar nato pri fontani v Žalcu nagradijo s steklenico Kukca. "Letos smo dodobra spremenili strategijo. Če smo do sedaj vabili 'pridite na fontano', sedaj vabimo, naj obiščejo vsaj še nekaj drugih destinacij. Tako želimo opraviti javno službo do vseh teh ljudi, do drugih turističnih ponudnikov, da ni samo fontana v ospredju, ampak da smo vsi v ospredju." Pa se je akcija "prijela"? "Da, smo zadovoljni. Nekateri pravijo, da moraš na drugih lokacijah vedno kaj plačati, da dobiš žig, pa ni res. Nekaj teh točk je povsem zastonj, kot denimo ribnik Vrbje pa naš TIC in podobno. A vendarle - vidimo, da se je to prijelo, da je tu še potencial in da bomo pri tem vztrajali," napoveduje direktor.

​Prihaja Kriglfest

Že naslednji konec tedna pa nadaljujejo dogajanja s svojo tradicionalno prireditvijo Kriglfest, ki je vsako leto okoli 6. avgusta, ob svetovnem dnevu piva. Tokrat bo Kriglfest potekal med 6. in 8. avgustom. "Vsako leto želimo dati temu dogodku malo večji poudarek. Za otroke pripravimo napihljiva igrala, animacije, poskrbimo za glasbo. Tokrat pride k nam dalmatinska klapa, da pride k nam morje. Veliko bo stojnic. Vsi ti dogodki so brezplačni," opisuje Štrajhar. In za konec doda, da je pivo navsezadnje poleg vode pijača, ki se najpogosteje pije po celem svetu. "Seveda pa vedno poudarjamo zmerno pitje. Tako v šestih letih, odkar deluje fontana, nismo zabeležili nobenega incidenta," še poudari sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta