Zaposlenim v trgovinah Tuš je prekipelo: Zahtevajo dvig osnovne plače in vrnitev dodatkov

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.12.2023 18:30

V soboto bodo delali po predpisih, kar pomeni, da bo zaradi pomanjkanja zaposlenih delo potekalo počasi. Če v torek dogovora z upravo ne bo, bodo sindikalni boj pred božičnimi prazniki stopnjevali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Preobremenjenost, prenizke plače, odvzem dodatkov, šikaniranje. Vsega tega imajo zaposleni v trgovinah Tuš dovolj. Tako kot pred letom dni tudi tokrat poskušajo s pritiski tik pred najbolj potrošniškim delom leta vodstvo prisiliti k spremembam, takšnim, ki so si jih delavci sicer izborili že v 19. stoletju, opominja prvi človek sindikata trgovine Lado Rožič. Normalni, zakonsko določen delovnik brez nadur, normalne fizične kot mentalne obremenitve so osnove. Zaradi pomanjkanja delavcev so te enormne, poudarjajo. "Zato bomo to soboto v nekaterih trgovinah delale po normativih. Torej ne bomo skakale od kruha k delikatesi, ne bomo potiskale kar dveh vozičkov, da bi čim prej napolnile izpraznjene police sadja in zelenjave. Delale bomo za enega namesto za tri skupaj. Delale bomo po pravilih, zato prosimo kupce za razumevanje," so opisale Tuševe sindikalistke.

Lanski dvig plač novo razočaranje

S pomočjo sindikata so lani zaposleni osnovne plače v podjetju dvignili na 1060 evrov, "podjetje pa nam doplačuje do zakonsko minimalne plače. Ta znaša za prodajalke 1206 evrov bruto, kar znese 878 evrov neto. To je komaj 52 evrov višje od praga tveganja revščine. Zato zahtevamo zvišanje osnovne bruto plače, ki ne sme biti nižja od minimalno zakonsko določene plače in se mora usklajevati z inflacijo." Nova zahteva je postavljena pri znesku 1450 evrov bruto. Lanski dvig plač je mesec dni kasneje nekaterim prinesel novo razočaranje - podjetje je, tako opisujejo zaposlene, enostransko odpravilo prej določene dodatke za nočno delo skladiščnikov, pekov, za delo v hladilnici, tudi dodatke za izmenovodje. Zaradi tega so se plače slednjih tesno približale plačam trgovk, ki nimajo dodatnih odgovornosti. Tudi ta razkorak želijo na pogajanjih z vodstvom v torek rešiti. "Ukinjanje dodatkov deluje proti našemu cilju višanja plač, zato to potezo vodstva Engrotuša razumemo kot poskus razbijanja moči sindikata. Po tej potezi vodstva so se številne izmenovodje izčlanile iz sindikata," so opisale sogovornice.

"Zahtevamo, da se ponovno vrnejo vsi odvzeti dodatki. Zahtevamo več delavcev na izmeno. Zaščito starejših delavk in staršev z majhnimi otroki. Takojšno odpravo mobinga. Več delavcev na izmeno," so glavne zahteve strnile sindikalistke, ki si ob napovedani prodaji Tuša želijo tudi ohranitev do zdaj dogovorjenih pravic. "Trgovina je največja dejavnost v državi. Zaposluje preko 100 tisoč zaposlenih, lansko leto je imela 1,2 milijarde evrov dobička, predlani je imela 1,3 milijarde in zaradi teh 100 milijonov evrov manj že gori rdeča luč pri vseh delodajalskih organizacijah," je izpostavil Rožič. "Vse te zahteve, ki jih kolegice danes izpostavljajo, temeljijo na dodatni obremenitvi zaposlenih. Z določenimi akcijami smo v sindikatu skušali to preprečiti. Uspelo nam je, da sta ministrstvo oziroma vlada potrdila pravilnik o ročnem dvigovanju bremen, kar pomeni to, da se bodo delovna mesta ocenila, in na podlagi tega bomo videli, kako so delavci v trgovini obremenjeni. Prve analize kažejo, da se firme tega izogibajo kot hudič križa, ker že po štirih urah je delavka v rdečem območju in bi morala nehati delati. Če ne bodo dodatno zaposlovali, bodo trgovine morale krajšati obratovalni čas."

Zaposlujejo ogromno tujcev, tudi migrantov

Kot je še opisal Rožič, trgovine zaposlujejo ogromno tujcev, tudi migrantov, "Nepalci so bili za trgovine še dražji. Ko so dobili delovno dovoljenje, so bili že adijo - šli so v Avstrijo. To se nam dogaja zaradi nizke cene dela. Slovenija je trgovinska država, samo letos se je odprlo 25 velikih trgovin, kar pomeni, da če se odpira, potem je tu denar in del tega bi morali imeti tudi zaposleni. Želimo, da je delavec dostojno plačan," je poudaril. Sogovorniki na včerajšnji tiskovni konferenci pričakujejo, da bo delodajalec njihove argumente razumel in da bodo v torek sklenili dogovor. Če ne, napovedujejo zaostrovanje sindikalnih pritiskov vse do stavke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta