ZD Celje: Zdravnik odloči o številu naročenih bolnikov

Gordana Possnig Gordana Possnig
03.06.2020 06:00

V vseh enotah Zdravstvenega doma Celje delo poteka po prilagojenem načinu, pacienti morajo biti na pregled naročeni in to morajo pred vstopom v stavbo dokazati. Kar nekaj kritik, da ni mogoče do zdravnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vhod za bolnike v celjski zdravstveni dom 
Gordana Possnig

Epidemija covida-19 je uradno mimo, delo v slovenskih zdravstvenih domovih (ZD) in bolnišnicah se počasi vrača v ustaljen ritem. A poudarek je na postopnem vračanju ter v skladu z navodili pristojnih služb ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Bolniki, ki želijo vstopiti v celjski ZD, imajo že od začetka epidemije glavni vhod na zadnji strani ZD pri parkirišču, kjer posameznika pričakata varnostnik in zdravstveno osebje, ki mu zmeri temperaturo, ga izpraša o zdravstvenem stanju in ga, če je naročen (bodisi je na seznamu naročenih ali ima datum in uro zdravniškega pregleda na svojem mobitelu), spustijo v stavbo. Negodovanje med bolniki pa zbuja dejstvo, da pacienti medicinske sestre v ambulantah po telefonu praktično ne morejo doklicati. Telefon namreč velikokrat zvoni v prazno.

Ponovno telefonski odzivniki

Zato smo za odgovore na vprašanja, kaj se dogaja v celjskem ZD, povprašali strokovnega vodjo Marka Dreščka, ki je pojasnil: "Trenutno poteka delo v vseh enotah ZD Celje, vendar na prilagojen način, saj morajo biti vsi bolniki za pregled naročeni. Tudi tisti, ki so denimo zboleli isti dan. Določene dejavnosti, denimo zobozdravstvo, zaradi specifičnih zahtev izvajajo storitve v zmanjšanem obsegu. Dela ob sobotah v tem trenutku v našem ZD ne načrtujemo, dodatno popoldansko delo pa. Konkretno to velja za fizioterapevtske obravnave. Naročanje pacientov je odvisno od vrste ambulante oziroma delovišča. Pri tistih, kjer je med obravnavo večja možnost prenosa virusne okužbe (zobozdravstvo, spirometrija, obremenitveni testi …), je treba razkužiti površine in opremo, zamenjati varovalna oblačila in prezračiti prostor. Tam so bolniki naročeni na 30 minut. Drugje, kjer nevarnost okužbe ni tako velika, pa naročamo na ustrezno krajši čas."

Marko Drešček: "Kjer nevarnost okužbe ni tako velika, naročamo na ustrezno krajši čas."
Gordana Possnig

V čakalnicah ne sme biti čakajočih bolnikov

Na pripombe, da splošni zdravniki lahko dnevno pregledajo le pet bolnikov neposredno v ambulanti, pa strokovni vodja odgovori s tem pojasnilom: "Zdravniki specialisti družinske medicine v času epidemije po navodilih ministrstva sploh niso smeli pregledovati bolnikov v svojih ambulantah. Zato smo v ZD Celje uvedli štiri t. i. čiste ambulante, kjer smo pregledovali bolnike, za katere smo ocenili, da potrebujejo pregled. Ob rahljanju ukrepov se dovoljuje tudi delo v posameznih ambulantah ob upoštevanju ustreznih varovalnih ukrepov za bolnike in zdravnike. Na koliko časa zdravniki naročijo bolnike in koliko jih v enem dnevu pregledajo, je strokovna odločitev posameznega zdravnika. Nenaročenih bolnikov se ne pregleduje, saj je opredeljeno, da v čakalnicah ne sme biti čakajočih bolnikov. Vsi morajo biti naročeni, tako kot to velja za vse ambulante v vseh bolnišnicah razen na urgenci."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta