Zdravstvo v Rimskih Toplicah: Topličani vztrajajo pri izpolnitvi obljub

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.11.2019 15:39

Obljub, da bosta v Rimskih Toplicah delovali dve ambulanti, danih tamkajšnjim prebivalcem pred dvema letoma, Zdravstveni dom Laško ni izpolnil, krajani zato vztrajajo pri zahtevi, da se direktorico Zdravstvenega doma razreši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi zdravstvene problematike so pripravili nov zbor krajanov v Rimskih Toplicah.
Rozmari Petek

V Rimskih Toplicah že dve leti poteka neverjetna saga, povezana z delovanjem tamkajšnje zdravstvene postaje. Začelo se je z odpovedjo priljubljene zdravnice, ki po pojasnilih krajanov ni našla skupnega jezika z novo direktorico zdravstvenega doma Janjo Knapič in je zato dala odpoved. Ker gre za zdravnico, ki jo krajani še danes opisujejo kot "ferari med družinskimi zdravniki", te napake krajani direktorici zdravstvenega doma ne morejo odpustiti. Predvsem pa jim je direktorica takrat ob odhodu zdravnice in bližajoči se potrditvi njenega novega mandata zagotovila, da se bo potrudila, da bi kraj spet imel dva družinska zdravnika. Po odhodu priljubljene zdravnice je namreč ostala le še ena, ki je bila takrat zaposlena za polovični delovni čas.

Še ena zdravnica "preveč"

A po dveh letih je zgodba obrnjena. Direktorica je namreč medtem ugotovila, da kraj z dobrimi 1800 prebivalci, čeravno so v ambulanto v Rimskih Toplicah hodili še iz sosednjih treh krajevnih skupnosti, še do enega "celega" zdravnika ni upravičen, kaj šele do dveh, kar je Topličanom sploh dvignilo pritisk. V sredo zvečer so tako pripravili že nov zbor krajanov z enako tematiko - dobiti odgovor na vprašanje, kdaj bodo obljube direktorice o dveh zdravnikih, dane pred dvema letoma, uresničene. A direktorica Knapičeva se zbora krajanov ni udeležila. Po pisnem pojasnilu, ki jim ga je poslala, zato, ker se vrtijo v začaranem krogu, v katerem "nekateri nočejo ali ne zmorejo razumeti situacije zdravstva naše občine", je zapisala direktorica in dodala, da ji je po dolgih letih "privilegiranega položaja pacientov Rimskih Toplic" sedaj končno uspelo izenačiti zdravstveno oskrbo po celotni občini Laško.

Kdo je privilegiran - krajani ali direktorica?

Dopis je zbrane krajane, teh ni bilo malo, še dodatno razburil. Tako še naprej vztrajajo pri enakih zahtevah, to je pri izpolnitvi danih obljub izpred dveh let (takrat jim je direktorica obljubljala tudi pediatrinjo), so bili jasni. In da bi tisti, ki je dopustil, da je priljubljena zdravnica odšla, moral prevzeti odgovornost za situacijo, ki jo je povzročil. "To je bil izvirni greh, ker direktorica ni našla dialoga z našo zdravnico. Naredila je napako, za katero mora odgovarjati," se je slišalo po dvorani. Jezi jih še, češ da zdravstveni dom - tako je bilo slišati na zboru krajanov - trenutno ureja dodatno ambulanto družinske medicine v Laškem, v Rimskih Toplicah pa stoji prazna ambulanta. Veliko pomislekov imajo tudi zavoljo dejstva, da je direktorica v zdravstvenem domu zaposlena le za nekaj ur na teden, saj je hkrati direktorica še dveh podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta