Zreče: Maske za vsak primer in za vsakega otroka

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.05.2020 06:30

Ob ponovnem vstopu v šolo bodo vsi zreški otroci in strokovni uslužbenci prejeli po dve zaščitni maski, pralne maske zadnje tri tedne šivajo zaposlene v Vrtcu Zreče in CŠOD Gorenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šivanje mask v Vrtcu Zreče 
Rozmari Petek

Prostorna jedilnica Centra za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD) v Gorenju nad Zrečami se je zadnje tedne spremenila v šivalnico. Na enem koncu zaposlena meri in urezuje blago, na drugem druga urezane kose blaga zašije v obliki maske, tretja masko še temeljito prelika, nato jo zloži v pripravljene kartonske škatle. V Vrtcu Zreče je precej podobno, le da je tam delavk, ki so se začasno spremenile v šivilje, nekoliko več, delo pa dobesedno poteka kot po tekočem traku. "Bi šlo še hitreje, pa nimamo več šivalnih strojev. Še dobro, da smo vrtec, ki mora včasih za svoje dejavnosti kaj pošiti ali zašiti, sicer še teh šivalnih strojev ne bi bilo," opiše ena od njih. "Delavke, ki so sicer zaposlene v vrtcu ali pri nas, niso šivilje. Tako so tudi nekatere malo hitrejše kot druge, a večinoma na dan naredijo od 60 pa tudi do 100 mask. Po večini si delo razdelijo, da gre še hitreje," opiše poveljnik zreške civilne zaščite Emil Mumel, ki je tudi vodja CŠOD Gorenje. "Do ponovnega vstopa v šolo in vrtec bodo vsi strokovni delavci in učenci ter dijaki šolskega centra Zreče prejeli po dve pralni maski. Šola bo imela maske na razpolago ne glede na to, ali jih bodo otroci potrebovali ali ne," poudari Mumel. Če ne zdaj, bodo lahko prav prišle kasneje.

Ceneje narediti kot kupiti

Zreška civilna zaščita, kjer od prvega dne izrednih okoliščin zelo pregledno in jasno vodijo številne aktivnosti za čim manjše širjenje okužb, je na idejo, da bi maske šivali kar sami, prišla še v času, ko še ni bilo znano, da otrokom prve triade v šoli ne bo treba nositi mask. Naročili so material, se poglobili, kakšna izdelava je najbolj primerna, in se lotili dela. Kljub temu da za razliko od večine pralnih mask vanjo vgradijo žičko za zatesnitev nosu in da ne skoparijo pri elastiki (vsak si jo lahko sam prilagaja), so njihove še vedno cenejše kot tiste na trgu, pravi Mumel. "Izračunali smo, da je ena doma narejena pralna maska cenejša, kot če kupimo to navadno masko v trgovini. Z delom vred stane pralna maska okoli 44 do 45 centov, druge pa so nam ponujali za 90 centov." Še drugače, iz enega metra blaga dobijo vsaj 15 mask, odvisno sicer od velikosti, saj jih izdelujejo v kar petih različnih velikostih.

Nazaj v šole, kaj pa šole v naravi?

Medtem ko bodo v vrtcu zaposlene imele dovolj dela z malčki, ki se vračajo v vrtec, še ni povsem jasno, ali bodo v iztekajočem se šolskem letu sploh še kaj dela imeli zaposleni v CŠOD. Pred epidemijo je bil sicer njihov koledar povsem poln, pokaže na popisan stenski koledar Mumel. "Šol v naravi verjetno letos ne bomo imeli več. Bomo pa prihodnji teden kuhali za tukajšnji vrtec in osnovno šolo. Naše učitelje bomo dali na razpolago šolam za izvajanje aktivnosti v naravi, kjer bodo ravnatelji ugotovili, da nimajo dovolj kadra." Ob tem se bodo še v tem in prihodnjem mesecu lotili sicer za mesec julij načrtovane obnove kopalnic. V upanju, da bodo morda pa vsaj poleti center odprli za kakšne poletne aktivne počitnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta