Župana Celja in Velenja brez prave opozicije

V Celju največ izgubili stranki SLS, ki je vedno imela večino v občinskem svetu, in SMC. V Velenju SD nekoliko pridobila, največ pa izgubila SMC

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Šrot na sedežu stranke Celjska županova lista
Edi Einspieler-fa Sherpa

Dileme, ali je Bojan Šrot vedno poprej zmagoval zavoljo podpore stranke SLS ali stranka SLS zavoljo Šrota, ni več. Volivci - tokratna udeležba je bila 39-odstotna, kar je sedem odstotkov več kot leta 2014 - so največ glasov podpore dali Šrotovim svetnicam in svetnikom, medtem ko bo SLS imela v naslednjem mandatu le tri svetniška mesta.
V minulem mandatu je v 33-članskem mestnem svetu sedelo še devet svetnic in svetnikov SLS. Tokrat bo večino, enajst mest, prevzela Celjska županova lista. Le dva svetnika bo imela SMC, ki je leta 2014 kot novinka pobrala sedem svetniških mest. Pri enakem številu mest ostajata SDS in SD, enega svetnika je izgubila Stranka za delovna mesta, po enega pa sta pridobili Levica in Celjska neodvisna lista.

"Sveži" politiki

A ne glede na to, da v občinski svet vsaj na županovi listi prihajajo večinoma novi obrazi, se že ve, kako bodo drug z drugim sodelovali. SD je namreč, skupaj s SDS, že desetletje koalicijska partnerica Šrotu. Sodeč po nekaterih izjavah, bosta še vedno v koaliciji SLS in Celjska neodvisna lista. Ne ravno za opozicijske, a vsaj "s svojo glavo misleče" so v minulem mandatu veljali svetniki SMC, Desusa in Levice, a SMC je izgubila kar pet svetniških mest. "Ko prideš v mestni svet, se v začetku precej loviš in predvsem zaupaš vsemu, kar ti na seji povedo. Šele kasneje ugotoviš, da stvari niso vedno takšne, kot ti jih prikazujejo," je pred kratkim delo v celjskem občinskem svetu komentirala svetnica, ki se ji v nov mandat ni več uspelo prebiti. Sedaj bo v občinskem svetu sedela več kot polovica svetniških novincev.

Opozicijski trio ostaja

V Velenju so se v mestni svet prebili vsi neizvoljeni kandidati za župana. S pomisleki, dodatnimi vprašanji, drugačnimi pobudami bodo tako županu Bojanu Kontiču trn v peti Matej Jenko, Suzana Kavaš in Mihael Letonje.

Bojanu Kontiču je znesek za kampanjo namenil tudi nekdanji poslanec Jan Škoberne. 
Tina Murko Gajšek

O nizkih udarcih

Tudi v Velenju je bila tokratna volilna udeležba boljša kot leta 2014. Na volišča je odšlo 43 odstotkov volilnih upravičencev, kar je sedem odstotkov več kot na zadnjih lokalnih volitvah, Kontič pa je tokrat prejel devet odstotkov podpore manj kot leta 2014.
Ob vnovični izvolitvi je nekoliko potarnal zavoljo "nizkih udarcev" v kampanji. Ti so leteli tudi na njegovo družino. "Ljudje tega ne nagrajujejo. Ne nagrajujejo udarcev pod pasom in ne vem, kdaj se bodo ti, ki kandidirajo, naučili, da je potrebno pozitivno razmišljanje in da je treba strpno in racionalno voditi volilno kampanjo. Kajti po volitvah je čas za sodelovanje. In težko se sodeluje, če so bile pred tem diskreditacije, kot sem jih bil deležen tudi sam," je dejal Kontič in s tem že nakazal, s kom ne namerava sodelovati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta