Na ekološki kmetiji Požar veliko pozornosti posvetijo tudi skrbi za okolje in zdravju ljudi

24.10.2021 02:00
Ani Novak ter njena brata Jure in Toni Požar z ženo Nino na svoji kmetiji pridelujejo svežo in okusno zelenjavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

Slovensko kmetijstvo je v zgodovini preneslo marsikaj, pravijo na kmetiji Požar, ki stoji v Vrhpolju pri Moravčah in kjer delajo Ani Novak ter njena brata Jure in Toni Požar z ženo Nino, vsi štirje so na kmetiji tudi zaposleni. Vsak od njih ima svoje delo, ki ga skupaj združujejo v celoto. Pravijo, da so mladi, stara je samo njihova kmetija. Čeprav se s pridelavo in predelavo zelenjave ukvarjajo komaj nekaj let, jim izkušenj in volje ne manjka. "Izkušnje, izročila, nasveti so nam bili dani in se prenašajo iz roda v rod," pravi Toni Požar. Ko vse skupaj združijo z današnjim znanjem in stanjem, v katerem so v tem času, se vrnejo v zgodovino naših prednikov, pravijo. Podedovali namreč niso samo kmetije, temveč tudi tradicijo slovenskega prostora. "Moderno in sodobno nas pripelje do spoznanja, da je staro in tradicionalno preverjeno in potrjeno skozi čas," opozori Požar. Njihov osnovni cilj je pridelati svežo in okusno zelenjavo, polno vitaminov, ob tem pa veliko pozornosti posvetijo tudi skrbi za okolje in zdravju ljudi.

Kratka pot od njive do krožnika

Slovenija je majhna dežela, opozarja Toni Požar, in ker je praktično vsa pridelava lokalna, je pot od njive do krožnika kratka. Zelenjava je zaradi tega sveža, polnega okusa in vsebuje veliko hranilnih snovi ter vitaminov in mineralov, ki so pomembni za naše zdravje, nadaljuje sogovornik. "V teh težkih pandemičnih časih moramo še posebej poudariti skrb za zdravje in medsebojno sodelovanje. Zavedati se je namreč treba, da kupci z nakupom sezonske hrane pri lokalnih kmetih ali izdelkov v trgovinah s slovenskih kmetij podprejo kmete in našo pridelavo ter nam s tem zagotovijo preživetje," poudari Požar. "Vzajemno pa vam kmetje nudimo višjo kakovost izdelkov in s tem tudi večjo varnost, saj z živili rokuje manj posrednikov. Vse to pa krepi imunski sistem, zaščiti naš organizem in pomaga obnavljati celice ter s tem tudi zdravje, ki je naša največja vrednota." Ker spodbujajo uživanje sezonske hrane, v zimskem času Požarji nudijo naravno kisano zelje, repo in kislo rdečo peso, v ponudbi kmetije pa sta tudi ajdova moka in ribano rdeče zelje. Na kmetiji kisajo zelje na tradicionalen način, ki so ga uporabljali že njihovi predniki. "Zeljne glave ročno odrežemo, očistimo, osolimo, zrežemo in obtežimo, da se ustvarijo anaerobni pogoji, ki omogočajo začetek fermentacije. Kislo zelje, kisla repa in kisla rdeča pesa so energijske bombe vitaminov, predvsem pozimi. S pakiranjem v steklene kozarce jim podaljšamo rok uporabnosti in omogočimo, da lahko kislo zelje in repo uživamo celo leto. Poleg tega smo z uporabo steklenih kozarcev pri pakiranju zelenjave bolj ekološki, ne ustvarjamo odpadkov, s tem pa delamo majhne, vendar vztrajne korake nazaj k čisti naravi," opozori Toni Požar.

Na kmetiji Požar pravijo, da niso podedovali samo kmetije, temveč tudi tradicijo slovenskega prostora.
Osebni arhiv

Ljubezni do zemlje učijo tudi otroke

Pri delu na kmetiji odraslim pomagajo tudi njihovi otroci, ki se ves čas učijo, kako pomembno je ohraniti okolje, pridelati kakovostno hrano in s tem poskrbeti za sočloveka. "Učimo jih, da kmetovanje z ljubeznijo prinese še več ljubezni," pravi Požar. Na kmetiji imajo tudi 13 pujskov, ki skrbno pospravijo ostanke zelenjave. Požarjevi menijo, da ljudje danes veliko raje kupujejo izdelke lokalnih pridelovalcev. Seveda pa je, kot ocenjujejo, ključ do dobre prodaje dobra prepoznavnost. Tukaj tudi večji trgovci odigrajo pomembno vlogo. S pomočjo Mercatorja so njihovi izdelki dostopni tudi ljudem v mestih, še sklenejo

 

Privoščite si tradicijo v digitalni obliki

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta