Tri kmetije, združene v topel dom: Njihovi zaposleni prihajajo iz socialno šibkih skupin

22.09.2021 02:00
Na socialni kmetiji Korenika v Šalovcih, ki je pred gotovim propadom rešila in združila tri stare kmetije, se ukvarjajo z ekološko pridelavo in predelavo zelenjave, zelišč, sadja in žit ter z ekološkim turizmom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv Korenika

V osrčju krajinskega parka Goričko, natančneje v prijetni vasici Šalovci, kjer se nahaja Korenika, je zmeraj pestro. Medtem ko nekateri pospravljajo dvorišče, drugi skrbijo za zeliščni vrt, ali živali, spet tretji sušijo nabrana zelišča, že posušena pa v velikem dnevnem prostoru ženske med sproščenim kramljanjem pridno pakirajo v papirnate vrečke za čaje ter jih pospravljajo v skladišče. Tam bodo počakale na kupce.

Korenikin zeliščni vrt je srce posestva, je nekaj posebnega in pravi balzam za srce in dušo.
Sanja Verovnik

Kmetija je, odkar je začela pred petnajstimi leti delovati, ko je invalidsko podjetje Pribinovina prevzelo v upravljanje zapuščeno kmetijsko gospodarstvo in začelo vzpostavljati temelje za ekološko kmetovanje in predelavo kakovostnih živilskih izdelkov, popolnoma spremenila svojo podobo. Objekti so obnovljeni in sončne barve, obdani s cvetjem in nasmejanimi ljudmi - vsak dan jih na svoje delovno mesto pride okoli 50, tam izdelujejo številne izdelke in so s pestro ponudbo dogodkov in aktivnosti pomemben člen podeželske lokalne skupnosti. Njihovi zaposleni prihajajo iz socialno šibkih skupin in se na kmetiji počutijo koristne, obiskovalci njihovih programov pa so zadovoljni, ker se tu lahko družijo in naučijo česa novega, pove direktor Goran Miloševič, ki Koreniko vodi že vse od začetka.

Vse domače: od žitaric do zelenjave

"Delujemo kot ekološka kmetija, kar pomeni, da so vsi naši pridelki in izdelki narejeni na naravi in okolju prijazen način, kar izkazujemo z ustreznimi certifikati," pravi Miloševič. Zemljo obdelujejo sonaravno, v veliki meri ročno in z ljubeznijo tistih, ki so tukaj dobili svoj prostor pod soncem. Kmetija je velika okoli 22 hektarjev. Površine imajo večinoma za pridelavo krme, nekaj pa je tudi poljedelstva, pridelujejo predvsem žitarice, na primer oves, ječmen, kar večinoma uporabljajo tudi za krmo. Miloševič pravi, da so začeli pri reji živali, pozneje so se vedno bolj preusmerjali v zelenjavo, pridelavo vložnin, zdaj je tega vedno več. Imajo že več kot hektar zelenjave, skoraj hektar zeliščnega vrta, drugo so pašniki in travniki.

Na eko-socialni kmetiji boste videli tudi avtohtone štajerske kokoši.
Arhiv Večera
Pridelkov na kmetiji je veliko. Ta čas največ dela pa je s spravilom buč.
Arhiv Večera

Na zeliščni vrt so še posebej ponosni

Srce posestva je zeliščni vrt, ki ga vsako sezono še nekoliko razširijo, ker je zelišč vedno več. Na ta vrt so v Koreniki še posebej ponosni, pristavi. Kako tudi ne bi bili, vrt je nekaj posebnega: raznolikih geometrijskih oblik, namenjen za rast zelišč, za sprehod in uživanje na vrtu, počitek, opazovanje narave, igro otrok, telesno vadbo, ali zgolj za dihalne vaje starejših. "Vsak dan nabiramo zelišča tako na zeliščnem vrtu, kjer jih raste okoli 40, kot rastiščih v naravi, okoli 15 pa je prostorastočih rastlin. Na vrtu je v teh dneh aktualno predvsem nabiranje sivke, cvetov ognjiča in ameriškega slamnika ter mete. Na travnikih nabiramo materino dušico in rman, z njivskih površin pa spravljamo zeleno ajdo in list konoplje," pripoveduje Goran Miloševič. Vsa zelišča posušijo v sušilnici in jih shranijo za kasnejše pakiranje ali pripravo čajnih mešanic. Na svojih prodajnih policah in v spletni trgovini imajo številne izdelke, povpraševanje po njih pa se povečuje. Večina izdelkov gre stalnim odjemalcem, največ prodajo zeliščnih mešanic in vložnin, ki končajo v gostinskih lokalih in šolah. Tudi čaje in zeliščne sirupe imajo ljudje radi.

V zeliščnem vrtu raste kar okoli 40 različnih zelišč.
Arhiv Večera

20 dogodkov na mesec

V zadnjih letih so po besedah Miloševiča storili veliko, da postanejo izobraževalna kmetija. Navezali so stike s številnimi šolami, s katerimi izvajajo programe naravoslovnih dni, v poletnem času pa na kmetiji gostijo otroške tabore, izobraževalne delavnice za vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete in različne programe za okoliško podeželsko prebivalstvo, ki so v vseh terminih, pravi sogovornik, zelo dobro obiskani. Sicer pa so na posestvu svoj dom našle tudi številne domače živali: konji, pritlikave koze, ovce, zajci, race, prašiči, okoli hiše pa se na soncu grejejo tudi številne mačke. Korenika ima tudi status ARK kmetije, ki ga je pridobila pred štirimi leti za to, saj na njej gojijo avtohtone pasme živali: poleg kraškopoljskega prašiča še Kranjsko čebelo, cikasto govedo in štajersko kokoš.

Korenika pa se tudi vedno bolj širi. "Pred petimi leti je v lepo obnovljeni sosednji kmetiji začel delovati naš Večgeneracijski center Štorklja, namenjen za druženje in povezovanje različnih generacij. Mesečno organiziramo do 20 dogodkov, namenjenih ljudem, ki živijo v okolici Korenike, vedno več pa imamo tudi obiskovalcev od drugod," ne skriva zadovoljstva nad pestrim utripom na posestvu v Šalovcih Miloševič in pokaže čez cesto še na tretjo kmetijo - domačijo Rotceni -, ki so ji vrnili, kot pravi, življenje in prihodnost in je zaščitena kot kulturni spomenik. Obnavljati so jo začeli že pred leti, danes pa v njeni okolici domuje živalski park, kjer so predstavljene številne vrste domačih živali, ki so krotke in vajene stika z obiskovalci. "Nad njimi so posebej navdušeni najmlajši obiskovalci," še sklene sogovornik.

Tudi za živali je na kmetiji potrebno poskrbeti, nad njimi so najbolj navdušeni otroci.
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta