Turistična kmetija, kjer okusite pristni občutek domačnosti. Posestvo Vreznerjevih je tudi prava zakladnica tradicij

03.10.2021 02:00
Ujeta med vinograde Svečinskih goric se nahaja v Ciringi kmetija, ki na vsakem koraku ohranja domačnost, tradicijo in ljubezen do zemlje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

Kjer se svečinski griči staknejo v sončni objem Ciringe, že več kot stoletja počivajo poslopja Turistične kmetije Vrezner. Obdajajo jo s soncem obsijani vinogradi, ki dajejo izvrstna vina. Obiskovalcu se duša odpočije ob žvrgolenju ptic ter čudovitih razgledih.

Večinoma prevladujejo suha vina

Kmetija Vrezner se lahko pohvali z bogato tradicijo: njen rod namreč sega v leto 1864, ko se je na to posestvo priženil Matija Vrezner. Zapisi pričajo, da se je na domačiji že v tistih časih pridelovalo vino, kar je še danes ena od glavnih panog. Kot pojasni gospodarica Milena Vrezner, skrbijo za 3,5 hektarje vinogradov, ki vsako leto obrodijo grozdje, ki ga Vreznerjevi spremenijo v žlahtni renski rizling in rumeni muškat. Med vini prevladujejo v večini suha vina, pojasni Vreznerjeva.

Na domačiji se je že v preteklosti pridelovalo vino, kar je še danes ena od glavnih panog.
Sanja Verovnik

Poleg kakovostne žlahtne kapljice lahko na turistični kmetiji Vrezner okusite tisti prijeten in pristen občutek domačnosti. Milena Vrezner vam bo namreč z veseljem postregla s klasičnimi domačimi jedmi, ki jih danes srečamo redkokje. Imenitnega okusa so na primer njene specialitete iz divjačine, ki jih pripravi s pomočjo receptov njene stare mame in mame. "To so najboljši recepti za pripravi domačih jedi, ki smo jih poznali nekoč," je prepričana Vreznerjeva, naklonjena tradiciji. Med sladkimi jedmi na njeni mizi ne sme manjkati prava štajerska skutina gibanica, ob kateri se ti pocedijo sline. Vse sestavine so domače, saj imajo v neposredni bližini hiše, na katero pazita prijazna bernardinca, velik zelenjavni vrt, na posestvu pa je najti tudi sadna drevesa, oreh ...

Posestvo Vreznerjevih je prava zakladnica tradicije.
Sanja Verovnik

Ljudje kupujejo tudi domačo marmelado

Vreznerjeva opaža, da domača hrana in jedi, ki so pripravljene po tradicionalnih receptih, med ljudmi postajajo vse bolj priljubljeni. Odnos do hrane se je zadnje čase spremenil na bolje. "Včasih nihče ni iskal domače marmelade. Danes pa ljudje kupujejo vse, kar je domače. Tudi marmelade," se smeji Vreznerjeva, ki pravi, da je največje zanimanje med obiskovalci, ki kupujejo izdelke na kmetiji, po sezonski zelenjavi. A kaj, ko jo večinoma porabijo sami za pripravo jedi, s katerimi postrežejo svojim gostom. Med obiskovalci je veliko domačih, a tudi turistov iz druge strani meje, s sosednje Avstrije vse bolj množično prihajajo v Ciringo. Mnogi med njimi pri Vreznerjevih tudi prenočijo. Leta 2004 so namreč prenovili 170 let star gospodarski objekt, v katerem se danes nahaja prostoren apartma in velik prostor za turistične namene.

Obiskovalcu se duša odpočije ob žvrgolenju ptic ter čudovitih razgledih.
Sanja Verovnik

Stari predmeti kot ostanek tradicije

In kaj najbolj pritegne obiskovalce ob obisku turistične kmetije Vrezner poleg vina in jedi? Mnogi gostje, ki smo jih srečali, so poudarili prijeten in pristen občutek domačnosti. Posestvo Vreznerjevih je namreč prava zakladnica tradicije. Pozornost številnih obiskovalcev pa pritegnejo tudi zanimivi predmeti s častitljivo letnico, ki se nahajajo v hiši. Milena Vrezner jih pridno hrani še danes, saj so, kot poudari, pomemben del družinske tradicije, pa tudi del bogate zgodovine Svečinskih goric.

Pri Vreznerjevih skrbijo za 3,5 hektarje vinogradov, ki vsako leto obrodijo odlično grozdje.
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta