(ANALIZA) Planiško SP v poletih: Po slabem spancu najboljše za konec

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.12.2020 20:00
Slovenski skakalci so s pomočjo Petra Prevca na moštveni tekmi popravili vtis, a nič manj razburljivi dnevi jih še čakajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Četrto mesto je zadovoljivo. Seveda smo pred sezono vsi pričakovali in napovedovali medaljo. Žal je ni bilo. Med tekmo smo verjeli do zadnjega," je dejal Robert Hrgota. 
Robert Balen

Kot bi najboljše prihranili za konec, so slovenski skakalci na svetovnem prvenstvu v poletih navdušili šele zadnji dan na ekipni tekmi s četrtim mestom, pri čemer so Domen in Peter Prevc ter Anže Lanišek prikazali najboljše skoke vikenda. "Ko je bilo težko, so fantje stopili skupaj. Napetost, ki je bila prej v zraku, se je umaknila. Všeč mi je, da smo gledalcem doma dali kanček upanja, da se celo borimo za medalje. 24 ur prej se je to zdelo nemogoče," je bil po ognjenem krstu zadovoljen vršilec dolžnosti trenerja Robert Hrgota. "Četrto mesto je zadovoljivo. Seveda smo pred sezono vsi pričakovali in napovedovali medaljo. Žal je ni bilo. Med tekmo smo verjeli do zadnjega. Osem skokov je, v vsakem se lahko kaj zgodi. To je nepredvidljiv šport, tokrat se ni obrnilo v naš prid."

Anže Lanišek.
Robert Balen

Najboljši Slovenec te dni je bil Anže Lanišek, ki je posamičnemu dvanajstemu mestu v nedeljo dodal poleta prek 230 metrov. Ko je podčrtal dosežke v Planici, je bil zadovoljen: "Tiha želja je bila posamična uvrstitev med deset. To bi lahko tudi dosegel. Vseeno pa sem vesel. Prebil sem 230 metrov. Slišal sem Planico, ki je zaigrala v mojo čast." Dosežek je za Laniška še toliko bolj pomemben, ker je njegov siceršnji sostanovalec Timi Zajc sredi prvenstva zapustil tekmovanje, kar je otežilo psihične priprave na tekmo: "Tokrat v Kranjski Gori je imel vsak svojo sobo. Se je pa res veliko dogajalo, ja. Ne moreš biti ravnodušen. Ne moreš biti vesel in skakati do stropa. Dve noči sem kar slabo spal. A treba je na skakalnici pokazati, kdo si, kaj si, koliko znaš. Jaz sem tu zato, da skačem. Vsi delamo za to, da smo najboljši. Tudi Timi."

Domen Prevc.
Robert Balen

Peter že spakiral kovčke

Da je slednji poskrbel za incident sredi tekmovanja, pa ni bilo všeč Petru Prevcu, ki je z vrnitvijo v reprezentanco gasil požar: "Zdi se mi predvsem neprimeren čas. Lahko bi to storil prej ali pozneje, ne pa vmes. Ni pošteno do sotekmovalcev," je komentiral Prevc, ki se je na svoj nastop, neslo ga je 221 in 218,5 metra daleč, mentalno pripravil že v soboto dopoldne: "Okrog 11. ure mi je postalo dokončno jasno, da bom v nedeljo nastopil. Ravno po zajtrku sem želel pobrati spakirane torbe v sobi in oditi, a sem jih spet odprl. Malo mi je bilo težko, saj sem bil z glavo nekje drugje. Treba se je bilo stoodstotno odločiti." Da je bila Petrova odločitev pravilna in je pozitivno vplivala na celotno ekipo, je po koncu tekmovanja potrdil tudi Robert Hrgota. Le štiri leta je starejši od Prevca, nekoč sta skupaj tekmovala: "Ko imaš Petra v ekipi, tudi drugi fantje pridobijo samozavest. Tak športnik, kot je, že samo s prisotnostjo med druge vlije dodatno mero poguma."

Vrnitev Petra Prevca je preporodila reprezentanco.
Robert Balen

Morda je bil edino razočaranje moštvene tekme Bor Pavlovčič, sicer z 20. mestom drugi najboljši Slovenec posamične tekme. Kar solze je imel v očeh med pogovorom z novinarji: "Razočaran sem. Ni šlo. Očitno sem v četrtek pokazal vse svoje adute."

Zmagovalci moštvene tekme so bili Norvežani, potem ko je v zadnjem skoku Halvor Egner Granerud letvico postavil visoko. Če je zadnji skakalec, Nemec Karl Geiger, rivala na posamični tekmi prehitel za pičle pol točke, je na moštveni ob nižjem zaletu zaostal. "Priznam, da sem navijal za Norvežane. Vesel sem, da so dobili prvenstvo. Granerud v tem trenutku skače tehnično najboljše, tako da so si ga zaslužili," se je vsaj s tem zadovoljil Domen Prevc. "Z Norvežani sem si bolj kolega kot z Nemci." Sam je sicer na posamični tekmi osvojil 21. mesto, skoke je v nedeljo še nadgradil - celo do 226 metra - in bil z izkupičkom relativno zadovoljen: "Pred tekmovanjem sem bil uganka še sam sebi. Fajn bi bilo sicer, če bi že kak dan prej stopnjeval skoke."

Anže Lanišek je bil vse dni naš najboljši pod Poncami. 
Robert Balen

Zajca v Engelbergu ne bo

Planica je tako zaključena, pred slovensko reprezentanco pa sta še viharna dneva, preden v torek zvečer predsednik zbora in odbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič obelodani, kaj se je vodstvo panoge odločilo v zvezi z Zajcem in Bertoncljem. "Težki dnevi so pred vodjo panoge. A verjamem, da se bodo pravilno odločili. Fantje morajo imeti nemoten potek treningov. Takšne stvari ne smejo vplivati na njih. Kot so oni profesionalni, mora biti tudi vodstvo panoge profesionalno," je dejal Hrgota.

Bor Pavlovčič 
Robert Balen

Kakšno vlogo bo po ognjenem krstu imel, še ne ve. Je pa ekipa za naslednjo tekmo v Engelbergu že pripravljena: "Nastopili bodo vsi štirje iz Planice, Tilen Bartol, ki je minuli vikend skakal na visokem nivoju, Rok Justin in Cene Prevc." Kaj bo s Timijem Zajcem, se še ne ve: "To ni moje področje. O tem bodo odločali drugi, kako zadevo naprej zapeljati." Reprezentanca gre sicer na pot v četrtek.

Peter Prevc.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta