(POGOVOR) Nekdanji trener Timija Zajca: Bojijo se ga, ker je Štajerec. Zakaj mu je počil film? Zadeva se vleče več let

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.12.2020 05:00
Zakaj je Timiju Zajcu v Planici počil film? Zadeva se vleče več let, nam je razložil njegov prvi trener Stanislav Grm, ki je ustvaril serijskega državnega prvaka. "Skupni upor reprezentantov je nemogoč. Fante je strah," pravi Grm
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi zadev, povezanih s Timijem Zajcem, se je moral Stanislav Grm v preteklosti že zagovarjati tudi na smučarski zvezi. Foto: SD VIZORE
Sd Vizore

Potem ko je Timi Zajc v petek zvečer po neposrečenih poletih na družbenem omrežju Instagram glavnega trenerja Gorazda Bertonclja pozval k odgovornosti za neuspeh, ga je vodstvo panoge v soboto zjutraj izključilo s svetovnega prvenstva, za odhod pa se je samovoljno odločil tudi Bertoncelj. Zajc je skritizital vse od a do ž: komunikacijo trenerja, strokovno delo, dejal je celo, da v zvezi ne bo nič bolje, dokler bo tam Jelko Gros. Ta se je branil z besedami, da dajejo poudarek sistemu, ne posameznikom, in da ga je s podobnimi besedami napadal že Zajčev oče. Saga se bo nadaljevala še danes, ko se bo sestal strokovni svet, in jutri, ko bo na seji odbora sprejeta odločitev, kako naprej. Zakaj je Timi Zajc pri komaj 20 letih tako izbruhnil, smo se pogovarjali z njegovim dolgoletnim trenerjem Stanislavom Grmom iz Smučarskega društva Vizore. Pod Grmovim vodstvom je denimo Zajc postal prvi in doslej edini slovenski skakalec, ki je v prav vseh starostnih kategorijah postal državni prvak.

Gospod Grm, kako komentirate dogajanje v zadnjih dneh in izbruh Timija Zajca?

"Vem veliko o tem, kaj se dogaja in kaj se je dogajalo že prej. A moram povedati, da sem še aktiven trener. Skrbi me, da bi to vplivalo na mene, če kaj povem. V preteklosti sem moral zaradi Timija Zajca že hoditi na zagovore na zvezo. Že zato se raje ne bi spuščal v podrobnosti. Vidim pa po odzivih, da ima nekaj ljudi prav, da vedo, kaj se dogaja, eni pa nimajo pojma."

{infobox-quote_full}147488{/infobox-quote_full}

Koliko pa se da povedati o tem, ali je Timi muhast skakalec? Je treba z njim ravnati kako drugače kot z drugimi?

"Treniral sem ga deset let. Do 15. leta je bil vsako leto državni prvak, tako poleti kot pozimi. In z njim ni bilo treba delati nič drugače kot z drugimi. Je pa res, da se je zelo zanimal za svoj napredek in za to, kaj še lahko naredi. Imel je vizijo, da bo nekoč najboljši na svetu. V našem klubu smo mu omogočili, da se je normalno razvijal. Pri določenih letih smo ga pustili skakati tudi na malo večjih skakalnicah, da je že kot mlad videl, kako je to. A zaradi tega smo morali hoditi na zagovor. Zveza tega ni pustila, da ne bi bilo kaj narobe z vidika varnosti. A Timi je bil tako prepričan vase … Poznal sem ga bolje kot oni v tistih letih. Videli so ga le na tekmovanjih, na treningih bolj redko."

Timi je že pred leti izrazil nezadovoljstvo s centraliziranim sistemom, v katerem morajo skakalci iz vseh koncev Slovenije v srednjo šolo v Kranj, če želijo uspeti oziroma se prebiti v člansko reprezentanco … A so skakalci iz drugih delov Slovenije zapostavljeni?

"Seveda! Mi se že več let borimo, da bi tudi v Velenju nastal podoben skakalni center za štajersko-koroško regijo. Zakaj? Otroci iz naše regije so cel teden v Kranju, čez vikend so tekmovanja in zato se zelo redko vračajo domov. Prvi letniki so s tega vidika, zaradi odsotnosti od doma, še posebno kritični. Najti moraš nove prijatelje, se znajti v drugem okolju … Šolski center imamo v Velenju že dolgo, a ne dobimo zelene luči od smučarske zveze za skakalni program, saj želijo imeti vse skoncentrirano v Kranju. Zdaj sicer potekajo dogovori, da bi se septembra vendarle začelo tudi pri nas."

{api_embed_photo}614544{/api_embed_photo}

Timi je svoj vrhunec dosegel pred dvema letoma, pri šele 18 letih, zdaj pa že dve leti stagnira, zato njegovo jezo gre razumeti. A zdi se, da ne bi mogel izbrati slabšega časa in kraja za eksplozijo čustev?

"Hja … To je vrelo že od pomladi čez celo poletje. Kolikor vem, so bili delno krivi treningi. Pred prvimi poletnimi tekmovanji je bilo zelo veliko poškodb. Saj so se reprezentanti normalno pripravljali, a očitno nekaj ni 'štimalo'. Vsi so čutili bolečine v hrbtu, kolenih …, od Petra Prevca do Anžeta Laniška. Ne vem, kaj so delali, kako, kdo je to izvajal ob glavnem trenerju Bertonclju, a nekaj očitno ni moglo biti pogodu tekmovalcem."

A zdaj je izpadlo, kot da gre za solo akcijo. Zakaj se niso fantje, razen všečkanja Zajčeve objave, skupno uprli? Ne bi bilo tako bolje?

"Skupni upor je nemogoč. Fante je strah povedati. Saj ko so skupaj in se pogovarjajo, si prikimajo ugotovitvam. Tudi sami izražajo svoje želje, a nihče ne upa nič javno povedati. Tudi zdaj ne smejo omenjati teh zadev. Saj veste, kako je - ljudje imajo svoje mišljenje, izrazijo ga klubskim trenerjem ali staršem, pač najbližjim, h katerim se lahko zatečejo. Če ne moreš sodelovati z glavnim trenerjem, iščeš pomoč drugje. Strokovno pomoč pa lahko dobiš pri klubskem trenerju. Trenerji na zvezi, v tem primeru Bertoncelj, sicer sodelujejo s klubskimi, a to sodelovanje je tako minimalno … Na tekmah sicer dovolijo klubskim trenerjem, da smo zraven, a jih ne smemo usmerjati, ker je malodane nedopustno, da vidimo kaj drugega kot glavni trenerji. Imajo se pač za večje strokovnjake. Denimo meni je bilo prepovedano celo zamahniti na startnem položaju ali pokazati, kakšne so razmere v zraku."

{infobox-quote_full}147489{/infobox-quote_full}

Torej je ta nacionalni sistem, ki ga zagovarja Jelko Gros, preveč rigiden in trenerje deli v kaste?

"Glejte; ko imamo strokovni svet trenerjev, kot bo ta krizni sestanek, smo klubski trenerji vabljeni, a pri glasovanju ne moremo dvigniti rok. Le trenerji zveze, ki so pod taktirko Jelka Grosa, lahko glasujejo za ali proti. Mi smemo le izraziti mnenje."

Pričakujete, da se bo Timi Zajc zdaj vrnil v svoj klub SSK Ljubno glede na to, da je vsaj začasno izključen?

"Pustimo času čas. Treba je počakati na odločitve sestanka in da fant premisli, kako in kaj. Ko je bil še pred leti v našem klubu, smo celo razmišljali o skakanju kje drugje, ker smo videli, da tu ni bilo dovolj pomoči. Včasih smo se celo morali boriti za metre, ki jih je na tekmovanjih preskočil, pa so mu jih kar odrezali. Oče, ki se ga je te dni v sporu omenjalo, je zaradi takšnih stvari pogosto negodoval. Če Timi ni res ekstremno preskočil tekmecev, se je moral kar pošteno boriti za zmago. Pogosto smo se prepirali tudi okrog višine zaletne rampe, saj sem vztrajal, da se ta zaradi njegove varnosti zniža. Kar veliko težav smo imeli."

Zakaj je Timi že od nekdaj odpadnik v skakalnem svetu? Samo zato, ker je Štajerec?

"Ja. Štajerska nikdar ni bila zibelka skokov. In bali so se, da bi kdo z našega konca bil najboljši. A mi smo dokazali, da smo lahko najboljši tako v državnem kot v mednarodnem merilu. Na šolskem svetovnem prvenstvu je bil samo enkrat drugi, na vseh drugih tekmah je zmagal. Niso ga pa mogli kar tako izriniti, saj takšnega talenta ne najdeš nikjer na svetu."

{infobox-gray}147525{/infobox-gray}

Pa saj tekmuje za Slovenijo! Zakaj je pomembno, od kod točno je?

"Lahko bi bil mladinski svetovni prvak, pa ni bil, ker je moral zbirati točke za Slovenijo v svetovnem pokalu. Vzeli so mu lepo priložnost, kakršno so imeli številni drugi iz Gorenjske ali bližnje okolice. Ta naziv mu zdaj manjka. Druge ima skoraj vse."

{api_embed_photo}614577{/api_embed_photo}

Ali obstaja možnost, da bi Zajc celo zamenjal reprezentanco, državo?

"Tu je težava s papirji. Če te zveza ne spusti, se moraš za dve leti odpovedati tekmovanjem. Šele potem lahko greš, kamor hočeš. Birokratske zadeve. Jelko Gros je v statut dal, da so vsa solistična dejanja, kakršna poznamo pri alpskih smučarjih, v skokih prepovedana. In kako se je to zgodilo? Kot sem razložil prej - klubski trenerji glasovati nismo smeli, trenerji zveze pa so seveda glasovali za tak predlog."

Spomnim se podobne zgodbe, ko je bil Robert Kranjec prisiljen zavrniti bogato ponudbo Red Bulla, ki se je želel oglaševati na njegovi čeladi. A na koncu je prevladalo pravilo, da sme biti na čeladi le oglas pokrovitelja zveze Gorenja.

"To je samo ena od stvari. Podobnih je bilo še veliko več …"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta