Mladi motokrosist iz Hoč: Za zmago moraš tvegati

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
04.12.2021 04:00

Čeprav se je tekmovalna sezona v motokrosu šele končala, se 16-letni Tilen Demšič že vneto pripravlja na novo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Goran Krošelj

Goran Krošelj

Pred natanko enim letom sem se nazadnje pogovarjal s tedaj 15-letnim obetavnim motokrosistom Tilnom Demšičem. Mladeničem iz Hoč, ki se je z motokrosom resno začel ukvarjati že v otroštvu. "Za motokros me je navdušil oče Matjaž, ki je tekmoval v tem športu. Z njim sem spremljal tekme v Radizelu, tam sem spoznal Saša Kraglja in se pred petimi leti odločil, da se tudi sam poskusim v motokrosu. Bilo mi je všeč in začel sem redno trenirati v Motokros akademiji Saša Kraglja v Orehovi vasi, z željo, da postanem uspešen tekmovalec."

Tilen Demšič Foto: Željko Zeleničič

Željko Zeleničič

S sezono zadovoljen

Tilen je v akademiji nekdanjega sijajnega motokrosista hitro napredoval in lani, v svoji prvi tekmovalni sezoni med člani, je osvojil tretje mesto v državnem prvenstvu. Enak dosežek mu je uspel tudi v letošnji sezoni. "Pred začetkom sezone sem še bolj zavzeto treniral in dobre strani s treningov skušal prenesti na tekmovalno stezo. Tekmoval sem v razredu MX125, v katerem je zelo ostra konkurenca. Za državno prvenstvo je veljalo pet dirk, na treh sem bil drugi, na eni tretji in na eni četrti, s čimer sem v skupnem seštevku točk osvojil tretje mesto," pojasni 16-letnik. "Pred menoj sta bila le Hrvat Luka Kunić, ki tekmuje s slovensko licenco, in Jaka Peklaj iz AMD Šentvid pri Stični. Tretje mesto ocenjujem kot dober dosežek, na prvih treh dirkah sem bil vselej v boju za prvo mesto, nato se je pojavila manjša kriza in šele na zadnji dirki v Mačkovcih sem začutil, da sem na poti iz krize," doda Demšič, ki velja tudi za odločnega in hrabrega tekmovalca, tako da ga tudi padci niso zaobšli. "Padci na treningih in tekmovanjih so sestavni del tega športa. Na srečo nihče ni imel hujših posledic. Če želiš zmagovati, moraš tvegati, taka vožnja pa se včasih konča tudi s padcem."

V letošnji sezoni ni več tekmoval kot član Kragljeve akademije, ampak za ekipo 62 MotoSport iz Lukovice, nad katero bdi Klemen Gerčar, nekdanji odlični motokrosist, ki je leta 2013 osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MX3, bil pa je tudi večkratni državni prvak. "V Motokros akademiji Saša Kraglja sem si pridobil temeljna znanja v motokrosu in se tudi veliko naučil, toda zaželel sem si spremembe, novega izziva, ki mi ga je ponujal Klemen Gerčar - več evropskih tekmovanj, na katerih bi si pridobival izkušnje in tekmovalno še napredoval. Tudi sprememba okolja se mi je zdela zanimiva in videli bomo, kam me bo ta odločitev popeljala. Za zdaj sem zadovoljen," razloži mladi motokrosist, ki trenira v Sloveniji, Italiji in na Madžarskem, saj Gerčar v Lukovici nima steze za motokros​.

Tilen Demšič, motokrosist Foto: Goran Krošelj

Goran Krošelj

Starši so največja opora

Čeprav je tekmovalna sezona v motokrosu pri kraju, Demšič ne počiva. "Treniram na polno, saj bi rad novo sezono pričakal kar najbolje pripravljen. Moj cilj na domačih tekmovanjih je naslov državnega prvaka, želim pa si tudi čim več nastopov na evropskih dirkah. Moj največji tekmec na domačih tekmovanjih bo Jaka Peklaj, kajti Luka Kunić bo tekmoval v drugi kategoriji. Dirke za državno prvenstvo bodo zanimive, z Luko se bova dajala na vsaki in upam, da bom uspešnejši. V pripravah na prihodnjo tekmovalno sezono moram še izboljšati tehniko vožnje in telesno pripravljenost dvigniti na še višjo raven," pove Demšič, ki ima pri starših veliko podporo v športu, ki se mu je zapisal v otroštvu. "Oče in mama budno bdita nad mojim športnim razvojem, tudi veliko denarja namenjata za to, kajti vsako leto menjam motor, tu so še potovanja na treninge in tekmovanja in še kaj. Na srečo nekaj denarja primaknejo še sponzorji. V očetovi avtomehanični delavnici tudi vzdržujemo motor, in ko imam čas, očetu pomagam, ne nazadnje se tudi izobražujem v poklicu, ki je tesno povezan z avtomehaničnim - obiskujem drugi razred Tehniškega šolskega centra Maribor, kjer se usposabljam za avtoservisnega tehnika. Gre mi dobro, imam odlične in prav dobre ocene. V teh dneh v očetovi delavnici tudi opravljam prakso," je pogovor sklenil Tilen Demšič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta