Namizni tenis blagodejno vpliva na bolezen

Zmago Gomzi
25.05.2021 06:00
Osebe s parkinsonovo boleznijo se zavedajo, da športnih aktivnosti ne smejo zanemariti, če jih prekinejo, bolezen hitreje napreduje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor in Vinko Kurent sta popestrila dogajanje v dvorani Tabor. 
Andrej Petelinsek

Namiznoteniška dvorana v drugem nadstropju dvorane Tabor v Mariboru je bila minulo soboto prizorišče prvega državnega prvenstva v namiznem tenisu oseb s parkinsonovo boleznijo. Tekmovanje je ob pomoči Železničarskega namiznoteniškega kluba Maribor priredila mariborska enota slovenskega društva Trepetlika, pobudo zanj je dal predsednik enote Vinko Kurent, ki je v rokah imel tudi dobršen del organizacijskih niti. Zbralo se je 26 igralcev in igralk, ki jih je sredi dneva obiskal tudi častni pokrovitelj tekmovanja, predsednik države Borut Pahor. Namenil jim je nekaj spodbudnih besed, jim zaželel veliko športnih užitkov, nato pa ob glasnem odobravanju navzočih z Vinkom Kurentom za mizo izmenjal nekaj udarcev. Prireditev sta obiskala tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik komiteja Tomaž Barada, ki sta podeljevala priznanja.

Bolezen je neozdravljiva, se jo pa da upočasniti

Društvo Trepetlika deluje 31 let in združuje več kot 1200 članov s podobnimi zdravstvenimi in socialnimi težavami. Osrednja naloga društva sta izobraževanje bolnikov in njihovih skrbnikov o zdravljenju parkinsonove bolezni in seznanjanje ljudi z načini lajšanja življenja obolelih. "Trepetlika, ki ima status humanitarne in prostovoljne organizacije, deluje po vsej državi in tesno sodeluje s strokovnjaki s področja zdravljenja in obravnave parkinsonove bolezni," je pojasnila predsednica društva Trepetlika Cvetka Pavlina Likar.

"Tekmovanja, kakršno spremljamo danes, ni bilo preprosto pripraviti. Veliko podporo smo imeli v mariborski enoti društva, zlasti v Vinku Kurentu. Z veseljem smo podprli njegovo zamisel o državnem prvenstvu. Pri namiznem tenisu žogica v ritmu prehaja z enega dela mize na drugega, kar naj bi blagodejno vplivalo na možgane, čeprav to še ni dovolj strokovno raziskano. Zelo smo zadovoljni, da v Mariboru pod vodstvom znanega igralca Gregorja Komca redno vadijo člani našega društva. Med vadbo je potreben nadzor, kajti bolniki imajo težave z ravnotežjem in lahko pri padcih utrpijo poškodbe. Bolezni se ne da ozdraviti, lahko pa upočasnimo njeno napredovanje. Bolniki s parkinsonovo boleznijo težko pišejo, težko govorijo, ponoči ne spijo, vpijejo, opletajo okoli sebe ... Zjutraj se ne zavedajo tega, kar so počeli," je dodala Likarjeva.

"Živeti z osebo s parkinsonovo boleznijo ni enostavno, sploh ne, če je to Vinko Kurent, ki je izjemno aktiven. Počne veliko stvari, zato potrebuje več podpore pri svojih dejavnostih kot pri bolezni. Parkinsonova bolezen se je pri njem pojavila v dokaj mladih letih, s številnimi aktivnostmi, zlasti pa z rednim igranjem namiznega tenisa, bolezen napreduje počasneje, kot bi sicer. Že vrsto let živi kolikor se le da normalno, se pa zavedam, da se bo z njegovim staranjem večala tudi skrb zanj," je razložila Biljana Kurent, soproga Vinka Kurenta, tudi njegova skrbnica, ki je veliko pomagala pri organizaciji tekmovanja.

Športne aktivnosti ne smejo zanemariti

Čeprav so bili zmagovalci vsi, ki so igrali v dvorani Tabor, pa so se dvema med njimi oči še dodatno zasvetile - Vinku Kurentu kot najboljšemu v moški konkurenci in Biserki Muršec v ženski. "Ponosen sem, da smo izpeljali prvo državno prvenstvo, da smo za bolnike s parkinsonovo boleznijo naredili nekaj velikega, saj se za razliko od mnogih, ki bi se morali zavedati, a se ne zavedajo, kaj bolniki s to boleznijo potrebujemo, mi tega zelo dobro zavedamo. Namizni tenis je idealen za bolnike s parkinsonovo boleznijo, zame je zakon. Z njim širimo pozitivno energijo," je pojasnil Kurent, v mladosti odličen tekmovalec v tem športu. "Hvala ŽNTK Maribor za pomoč in sodelovanje, še posebej namiznoteniški legendi Gregorju Komcu, ki je prevzel skrb za nas. Zavedamo se, da športnih aktivnosti ne smemo zanemariti, če jih prekinemo, bolezen hitreje napreduje. Ko stopim za mizo in začnem igrati, me preplavi posebno zadovoljstvo. Pozabim na vse tegobe, ki jih prinaša bolezen, psiha se sprosti. Nisem pričakoval prvega mesta, sem ga pa vesel, v sebi imam zmagovalno in tekmovalno miselnost, ta je bila moje vodilo tudi, ko sem bil podjetnik," je dodal Kurent. "Ponosna sem na naslov prvakinje. Namizni tenis sem začela igrati dokaj pozno, a mi je hitro sedel v srce. Lajša mi življenje, če ga nekaj časa ne igram, to čutim pri gibanju. Namizni tenis ima tudi terapevtsko vlogo, dviguje mi moralo, ko igram, pozabim na težave, ki jih povzroča parkinsonova bolezen," je povedla Biserka Muršec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta