Paraolimpijski ogenj v Tokiu ugasnil, naslednja postaja Pariz 2024

05.09.2021 15:16
Zaključna slovesnost je bila, kolikor je bilo mogoče zaradi strogih koronskih ukrepov v Tokiu, sproščena in barvita.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Danes so se v Tokiu končale paraolimpijske igre. Na največjem tekmovanju za športnike invalide je od 24. avgusta sodelovalo več kot 4000 športnikov, med njimi tudi sedem slovenskih. Slovenija je na igrah osvojila dve medalji. Naslednje poletne paraolimpijske igre bodo v Parizu 2024.    

Reuters

Danes zvečer po lokalnem času se je končal festival športa; skupaj z olimpijskimi igrami je bila Japonska mesec in pol v središču svetovnega športnega dogajanja.

Na olimpijskem stadionu v Tokiu je danes tudi ugasnil paraolimpijski ogenj. Spet ga bodo prižgali pred naslednjimi igrami, ki jih bo zaradi prestavljenih tokijskih že čez tri leta namesto čez štiri gostil Pariz.

Zaključna slovesnost je bila, kolikor je bilo mogoče zaradi strogih koronskih ukrepov v Tokiu, sproščena in barvita. Številni športniki so sicer že pred koncem zapustili paraolimpijsko vas, saj zaradi letošnjih pravil ne smejo ostati do konca, potem ko končajo tekmovanja.

Reuters

V slovenski ekipi v Tokiu je od športnikov le še Tim Žnidaršič Svenšek. Mladi plavalec, ki je letos prvič nastopil na tako velikem tekmovanju, je bil tako tudi slovenski zastavonoša.

Na slovesnosti so predali zastavo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) naslednjim gostiteljem Francozom, ob koncu prireditve, na kateri ni manjkalo umetniških in plesnih vložkov, pa so ugasnili paraolimpijski ogenj in tako simbolično končali 12-dnevno športno dogajanje v japonski prestolnici.

Reuters

Slovenski športniki so igre končali z dvema medaljama, obe je osvojil strelec Franček Gorazd Tiršek. Poleg njega in Žnidaršiča Svenška so v Tokiu nastopili še drugi strelec Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, lokostrelec Dejan Fabčič in namiznoteniški igralec Luka Trtnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta