(POGOVOR) Rok in Peter Možič: Raje v Italijo igrat, kot v Rusijo po denar

21.09.2021 20:17
Čeprav so mu v Sankt Peterburgu ponujali več denarja, Rok Možič jutri odhaja v Verono, kjer igrajo najboljši na svetu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ne le prva članska medalja z evropskega prvenstva, za 19-letnega Roka Možiča je te dni nov mejnik v karieri tudi selitev v tujino. Verona Volley je dobila boj za enega najbolj perspektivnih odbojkarjev na svetu. Boj, ki traja že vse od lani. "Takrat je bila zaradi dobrega trenerja resna opcija Berlin. Tudi Friedrichshafen zaradi Dejana Vinčića. A pogoji niso bili najboljši, vmes je nekoliko posegla še korona, in odločili smo se, da ostane v Mariboru," lansko preigravanje scenarijev opisuje oče Peter Možič: "Želeli so si ga tudi v Franciji, Belgiji, Turčiji … A mi smo takoj izločili države, ki so daleč. Vendarle bi to bila njegova prva izkušnja v tujini."

Potem ko je Peter Možič Roka poslal v Italijo, bo za marketinške dejavnosti skrbel kartonasti Možič.
Igor Napast

In tako je mlajši Možič minulo sezono še oddelal v Mariboru, z njim osvojil naslov državnega prvaka, nakar se je po celi Evropi vnovič začel hud boj za najstnika. "Rok si je zelo želel zaigrati v Italiji – tam je najmočnejša liga na svetu, tam igrata Francoz Earvin N'Gapeth in Wilfredo Leon, dva morda najboljša igralca na svetu, ne nazadnje pa Italija ni daleč," opisuje starejši Možič. In tako se je po izboru zastopnikov oziroma menedžerjev začelo še selekcioniranje klubov: "Ni ga bilo italijanskega kluba, ki si ga ne bi želel pripeljati. Vsi so imeli ideje, kaj in kako. Vsi menedžerji so obljubljali, kako bodo mlademu otroku zgradili kariero, češ, zaupajte nam, mi znamo, imamo zveze … Že pri izboru menedžerjev smo se lomili. Za Italijo smo izbrali Luco Novija, ker je najboljši v Italiji. Posrednik vseh zgodb je Srb Miomir Krasić, sicer menedžer Libijca Ahmeda Ikhbayrija, ki igra za Maribor. Krasića sem najbolj poznal, mu najbolj zaupal, ne nazadnje sva prav z njim prvič naredila en krog po vseh italijanskih klubih."

Ciljali na zlato sredino

Glede na videno na Apeninskem polotoku so možje naredili strategijo. "Izločili smo najboljše štiri klube zaradi konkurence. Vendarle smo si želeli, da Rok igra. Obenem smo gledali tudi, da ne bi bil v enem od zadnjih štirih, ker tam je dvomljiva eksistenca kluba oziroma obstanek v prvi ligi. In tako smo začeli ciljati nekam vmes, v zlato sredino, v klube med četrtim in desetim mestom v ligi trinajstih. Ostali so Monza, Milano, Verona, Ravenna. S slednjo smo bili v resnih kontaktih, a je potem propadla. Zaradi bližine Slovenije je bila zelo resna Padova, a je trenutno tako igralsko kot finančno podhranjena in na robu obstanka. Verona, Milano in Monza so bili enakovredni kandidati, tudi enako daleč; vse tu okrog 4,5 do 5,5 ure vožnje."

Robert Balen

Zgodbo potrjuje tudi Rok Možič: "Imel sem veliko ponudb, finančno tudi boljše kot v Italiji, a mi to ni bilo ključnega pomena za prvo sezono v tujini. Najbolj pomembno mi je, da igram in da sem dokaj blizu doma. Že v Italiji mi ne bo lahko, kaj šele kje dlje." In tako je po dolgem pogovoru s trenerjem Verone padla odločitev, da se Rok odpravi v mesto Romea in Julije: "Zagotovo ne bi bilo pametno, da bi šel k lanski finalistki Perugii, ki mi je prav tako poslala ponudbo. Verjetno bi dobil nekaj priložnosti, a veliko manj kot jih bom zdaj. Iskali smo klub s sredine lestvice, kjer je poudarek na mladih. Dobro se trenira, dobro okolje, lepo mesto, blizu Slovenije … To je pretehtalo. Največ vredno pa je, da bom dobil čim več minutaže. Upam, da se bom tu izkazal in se v prihodnjih letih selil v najmočnejše evropske klube."

Danes se je mladi odbojkarski as v Mariboru družil z navijači.
Igor Napast

Nizke temperature, visoke cifre

Ti so že poskušali, med njimi tudi Zenit iz Sankt Peterburga, kjer bo pod vodstvom ruskega selektorja, sicer Finca Tuomasa Sammelvua, z eno najdonosnejših pogodb zaigral slovenski kapetan Tine Urnaut. "Zenit je poslal kar prazno ponudbo, v katero naj bi cifro vpisali mi. Tudi iz ruske Ufe so poslali bajno ponudbo. Poljaki ponujajo 1,5-krat več, Rusi pa kar dvakrat več v primerjavi z Italijo. Že zaradi daljave in temperature morajo to finančno kompenzirati, da se kdo zanje odloči." Rok se ni: "Že tako ali tako bom prvič sam od doma. Vse bo novo – nova dvorana, trener, soigralci … Moral se bom sam znajti, si kaj skuhati, opravljati hišna opravila. Za začetek bo Italija super. Za zaslužek in sezono v Rusiji bo še čas."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta