(POGOVOR) Sebastijan Škorc: Fantje so garali do onemoglosti in vse se jim je povrnilo

Zmago Gomzi
27.04.2021 19:18
Trener Maribora je izjemno je ponosen, da se je državni naslov v moški odbojki po skoraj treh desetletjih vrnil v štajersko prestolnico, in hvaležen vsem za prispevek k temu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Mariborski odbojkarji so zelo dolgo čakali na tretji naslov državnega prvaka. Prvega in drugega so pod nazivom Vileda Maribor osvojili leta 1992 in 1993. "Doživel sem vrhunec trenerske kariere. Nimam besed za to, kako srečen sem, hvala fantom, ki so s fantastičnimi igrami skozi vso sezono poskrbeli, da se lahko veselimo sijajnega dosežka," so bile prve besede trenerja Merkurja Maribora Sebastijana Škorca. Ni mogel skrivati čustev, oči so mu lesketale v solzah sreče, vsakemu igralcu je stisnil roko in ga objel, fantje so si dali duška, nekajkrat so ga zalučali v zrak in se mu zahvalili za vse, kar je storil zanje. Ko je bil spet trdno na tleh, je sprejemal čestitke najožjih klubskih sodelavcev, ko je imel proste roke, je tu in tam v roke vzel mobilnik, nam, ki smo se težko prebili do njega, pa je dejal: "Čestitke kar dežujejo, že zdaj jih je nekaj sto, nimam časa, da bi se vsem zahvalil. To bom storil jutri, ta večer je namenjen slavju."

Najboljši fantje na svetu

Po prejšnji sezoni, v kateri so Mariborčani v državnem prvenstvu osvojili tretje mesto, je Škorc napovedal, da se bodo potegovali za še višjo uvrstitev, tudi možnosti boja za naslov ni izključeval. "Ko sem se leta 2017 vrnil v klub, sem v direktorju Matjažu Strdinu našel človeka, ki je bil pripravljen storiti vse, da bi ekipo pripeljali v vrh slovenske odbojke. Ob pomoči vseh, ki so nama stali ob strani - krivično bi bilo, če jih ne bi omenil - moje desne roke, trenerja Alena Kranjca, leve in hkrati statistika Toma Dukariča, fizioterapevta Matica Frasa, sekretarja Matjaža Krambergerja, vsestranskega in nepogrešljivega Petra Možiča, za delo ogretega člana vodstva Mitjo Hlasteca pa Milana Kustra, ki je ob direktorju eden od pomembnejših sponzorjev, ter seveda glavnega sponzorja, podjetja Merkur. To so moji tesni sodelavci, vse jih zelo spoštujem. Brez njih ne bi bilo mogoče doseči, kar nam je uspelo," Škorc ni pozabil na najbolj zaslužne, ob odbojkarjih, seveda: "Gradili smo klub z ničle in prišli na vrh. Naslov pomeni, da se bo v Mariboru prvič igrala liga prvakov. Globok priklon vsem, ki so bili z nami vso sezono."

Na tak prizor smo pod Pohorjem čakali 29 let. 
Andrej Petelinsek

Ko je lani decembra ekipo okrepil dolgoletni reprezentant Alen Šket, je bilo na dlani, da se lahko enakovredno tolčejo z ACH Volleyjem in Calcitom, ki sta v zadnjih letih krojila slovenski odbojkarski vrh. "S Šketom smo popolnili igralski kader, njegov prihod je bil zadetek v polno. Zelo dobro se je znašel med odbojkarji, ki so si po značaju zelo blizu, kličejo se bratje, tako čvrsto so povezani tudi zunaj igrišča. Za mene so to najboljši fantje na svetu. Podobno kot Ahmed Ikhbayri in Jevgenij Kisiljuk se je Šket izredno hitro ujel s soigralci, morda še lažje od tujcev, saj je pred tem večkrat treniral z njimi. Jasno mi je postalo, da smo zreli za naslov. Šket je vnesel dodatno umirjenost, poleg tega je ob poškodbi Ikhbayrija zaigral na mestu korektorja, čeprav že vrsto let igra kot sprejemalec. Soigralcem je bil kot oče, igralsko so rasli in zoreli, poleg tega je bil moja podaljšana roka na igrišču," Škorc ni skoparil s pohvalami nekdanjemu soigralcu.

Premagali koronavirus, poškodbe in še tekmece

Maribor je prvi del prvenstva končal na prvem mestu in to so bili prvi znaki, da bi lahko osvojil prvenstvo. "To drži, izborili smo si najugodnejši položaj pred končnico, toda do finala je bila še dolga in trnova pot. Treningi so bili še bolj naporni, nekateri fantje so trenirali dvakrat na dan, tisti zaposleni enkrat dnevno. Eno samo garanje. Nisem bil popustljiv, saj sem vedel, do kod lahko sežemo, če bomo dobro pripravljeni za ključne tekme. Kakšen dan je bil trening po dve uri in pol dopoldan in popoldan, fantje so garali do onemoglosti in vse se jim je povrnilo. Nikoli niso tarnali nad trdim delom, vedo, da sem vztrajen in nepopustljiv kot človek in kot trener. Tudi težak sem včasih, a so šli fantje prek tega, zavedajoč se, da bodo za trdo delo nagrajeni. In so tudi bili," je povedal Škorc, ki je znan kot odbojkoljub, ta šport mu pomeni življenje, z njim živi 24 ur na dan. "Na srečo sta mi soproga Jana in sin Maj v veliko podporo. Zlata kolajna je tudi njuna."

Škorc se zaveda, da bodo Možiča in Ikhbayrija težko zadržali v klubu. 
Andrej Petelinsek

Tudi ko je v ekipo zarezal koronavirus, so na koncu predora videli svetlobo. "Okužbe, nenehna testiranja in poškodbe nas niso vrgli iz tira. Te nevšečnosti so vplivale, toda skušali smo jih premagati. Odbojkarji so morali v karanteno, vrh nevšečnosti pa je bila huda poškodba Ikhbayrija ob nepravem času, ko smo bili v naletu. Toda v izjemno neprijetnih razmerah smo se dobro znašli, fantje so pokazali značaj, niso igrali zgolj zase, ampak tudi za tiste, ki so bili bodisi poškodovani bodisi bolni. Ikhbayrija smo pogrešali že v polfinalu, poškodovana sta bila Donik in Mulec, zbolel je Cafuta, pred zadnjima finalnima tekmama smo ostali brez Košenine. Težavam ni bilo ne konca ne kraja, a smo jim bili kos. Kako tesna je povezanost med igralci, kaže tudi to, da je bil Ikhbaryri na vseh tekmah z nami, da je Košenina dva dneva po operaciji gležnja z berglami priskakljal v dvorano Tabor in spodbujal soigralce s klopi. To je nepozabno, fantje živijo za odbojko in za klub," je dejal Škorc. Zaradi naštetih težav je moral odbojkarje krepko premešati na igralnih mestih, a so, kot pravi, "neverjetno hitro ujeli visok ritem igre".

Andrej Petelinsek

Gradijo ekipo za ligo prvakov

Po zaostanku 0:2 v zmagah v finalu proti ACH-ju jim je že tekla voda v grlo. "Znan sem po tem, da se borim do konca, in tudi tokrat me ni zajelo malodušje, ampak sem verjel, da lahko izničimo zaostanek in tudi zmagamo v peti tekmi. Trenirali smo s še večjo zavzetostjo, na vsakem treningu so fantje dali od sebe, kolikor so zmogli. Vsi smo verjeli v končno zmago. Če ne bi, je boljše, da se s športom sploh ne ukvarjaš. Sanjali smo o naslovu prvaka in sanje so postale resničnost. V peti tekmi smo že vodili 2:1 v nizih, a izenačenje nas ni iztirilo. Fantje so s fantastično igro tekmo pripeljali do konca, vse drugo pa tako že veste. Premagali smo klub z milijonskim proračunom, najmanj trikrat večjim od našega. A proračuni ne igrajo, tudi imena ne, igra le šest odbojkarjev na parketu. Na voljo sem imel šesterko in druge fante, ki niso nič slabši od tistih, ki so igrali veliko več," je razlagal trener prvakov.

Z naslovom so si Mariborčani priigrali ligo prvakov. Tako visoko raven sta okusila le Škorc in Šket, za druge bo to novo veliko doživetje, velik izziv. "Izpolnili smo želje klubskega vodstva, vseh naših navijačev, ki so bili zaradi pandemije opeharjeni za spremljanje vrhunske odbojke s tribun, za kar mi je zelo žal. Prepričan sem, da bi bila na peti finalni tekmi dvorana Tabor polna," je povedal Škorc. Zdaj mora ekipo pripraviti na največji klubski izziv v zgodovini: "V tem trenutku še ni znano, s kakšnim igralskim kadrom. Nekaterim potečejo pogodbe in se že dogovarjamo o podaljšanju. Na vemo, kaj bo s tujcema, kaj s Šketom in predvsem, kaj bo z biserom ne le slovenske odbojke, ampak tudi svetovne, Rokom Možičem. Na njegov naslov prihajajo vabila številnih uglednih klubov, dokaz več, česa je sposoben in kaj se skriva v tem fantu. Pred njim je sijajna kariera. Naredili bomo vse, da ga obdržimo, toda vedeti morate, da bo zelo težko. Na glede na njegovo odločitev mu želim vse najboljše na nadaljnji poti," je dejal Škorc. Za najvišji evropski nivo bi potreboval vse igralce, ki so osvojili letošnjo slovensko ligo. "Morda bomo posegli po še kakšni okrepitvi. Ne bi radi igrali postranske vloge, radi bi tekmovali in koga premagali. Ekipo že gradimo, v stikih smo z menedžerji. To bo tudi velik finančni zalogaj, ob sedanjih sponzorjih računamo na nove, seveda pa tudi na izdatnejšo pomoč občine," je optimističen Škorc, ki je na vprašanje, ali ostaja v klubu, odločno odgovoril. "Ostajam!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta