Primož Roglič: Niti z desetimi minutami prednosti ne bi bil zadovoljen

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.09.2019 20:54

Slovenski kolesarski zvezdnik s pričakovano zmago v kronometru oblekel rdečo majico na dirki po Španiji, odličen tudi Tadej Pogačar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Bilo je pričakovano, po vseh zakonitostih vesolja se je moralo zgoditi, a zaradi tega slavje in uspeh nista nič manjša. Primož Roglič je zmagal v 10. etapi kolesarske dirke po Španiji v svoji paradni disciplini - posamičnem kronometru - in oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. A njegov uspeh dela še večji, da je tekmecem odmeril večji zaostanek od pričakovanega. Odličen je bil tudi njegov "naslednik" - Tadej Pogačar je med vsemi konkurenti za visoka mesta v Madridu zaostal le za rojakom ter se utrdil na petem mestu.

Misija uspela, obeti svetli

"Bil sem na isti misiji, kot sem vedno, da želim biti najhitrejši. Zadovoljen sem s svojo predstavo, toda dirka še ni zaključena," je bil v cilju umirjen Primož Roglič. Dobro ve, kaj ga čaka, saj se bo 74. Vuelta šele danes prevesila v drugo polovico. Na Giru je bil v takšnem trenutku tudi v ugodnem položaju, pa roza majice ni pripeljal v Verono. A tokrat bi morala biti druga zgodba, obeti so svetlejši, ob odlični formi ima ob sebi precej boljšo zasedbo Jumbo-Visme. "Upam, da bom majico zadržal do Madrida. Prednost nikoli ni dovolj visoka, tudi če bi je imel deset minut, ne bi bil zadovoljen. Sem pa v dobrem položaju, dobro se počutim, čeprav sem imel kar nekaj težav. Padec v prvi etapi - ni najlepše tako začeti, tudi rane iz Andore so še odprte. Kljub temu mi gre dobro in imam zaupanje v moštvo, ki je že pokazalo moč."

V zelenem je Roglič odpeljal kronometer po sili razmer, a po novem je v vodstvu tudi po točkah. 
EPA

Prvi z velikim trisom

Roglič pa je že zdaj z naskokom najuspešnejši slovenski kolesar. Četrti s svetovne lestvice je z 32. zmago med profesionalci in deseto letos (kar ga postavlja na peto mesto) kot prvi med rojaki zaokrožil veliki tris Giro-Tour-Vuelta, kar mu je uspelo kot 99. v zgodovini. S kar 64 etapnimi zmagami je na vrhu te lestvice legendarni Eddy Merckx, Kisovčan s stalnim prebivališčem v Hočah pa ima šest etapnih zmag in je s Fabiem Arujem, Thibautom Pinotom in še sedmimi na 77. mestu. Od aktivnih je pred njim petnajsterica, do Naira Quintane ga denimo ločita dve, do Alejandra Valverdeja enajst.

Še legendarni Miguel Indurain, ki nikoli ni dobil Vuelte, je pa petkrat zmagal na Touru, je čestital Zasavcu. 
EPA

Pogačar v boju za stopničke

Še enkrat je presenetil in odlično odpeljal uro resnice Tadej Pogačar. Silovito je začel, po tretjini proge zaostajal le za Rogličem, nato malce popustil, a vendarle v žep pospravil vse svoje največje konkurente. Dvajsetletnik iz Komende se je v skupnem seštevku odlepil od prve skupine zasledovalcev in se priključil boju za stopničke. "Bilo je zelo težko, toda dobro sem se počutil in odpeljal na vso moč. Po drugem vzponu mi je že zmanjkalo moči, a na spustih sem malo predahnil in prišel k sebi," je dejal državni prvak v kronometru.

Tadej Pogačar se je utrdil med peterico.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta