Ptuj: Vlado Čuš skoraj pol stoletja predan judu

Zmago Gomzi
21.02.2021 05:26
Med dobitniki Bloudkove plakete je letos tudi Ptujčan Vlado Čuš za več desetletij trajajoče delo na področju športa. Kjer je deloval, je bil opazen napredek. S strokovnostjo in predanostjo je bil ena ključnih oseb v razvoju slovenskega juda, ki se je povzpel med najuspešnejše tudi v svetovnem merilu in je danes ena najuspešnejših slovenskih športnih panog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Čuš se najbolje počuti v kimonu. Foto: Klubski arhiv
Klubski Arhiv

Februarja tradicionalno podelijo ta najvišja državna priznanja za prispevek k razvoju slovenskega športa. Na odbor je letos prispelo kar 88 predlogov, največ v zadnjih letih. Podelili so štiri Bloudkove nagrade in dvanajst Bloudkovih plaket.

Judo spoznal v srednji šoli

"Aktivno športno pot sem začel v rokometu pod strokovnim vodstvom legende ptujskih športnih učiteljev Branka Turkuša. Na osnovnošolskem in srednješolskem prvenstvu Slovenije je ptujska reprezentanca osvojila bronasti kolajni, zelo uspešna je bila tudi v košarki, v kateri je premagala celo Vilfanov 'srednješolski' Maribor. Igral sem tudi v mladinski nogometni ekipi Drave," začne pripoved o prvih športnih tekmovanjih in dosežkih 64-letni Vlado Čuš, ki se je pozneje ogrel za judo in v tem športu pustil neizbrisen pečat. "Judo sem spoznal, ko sem začel obiskovati drugi letnik srednje šole, in ko sem prvič oblekel kimono, se od njega nisem več ločil. Kot kadet sem nastopal za člansko ekipe Ptuja v prvi slovenski ligi, osvojil sem več slovenskih pozivnih turnirjev in naslov študentskega prvaka Slovenije. Ko sem sklenil tekmovalno pot, sem ves prosti čas namenil judu, se strokovno izobraževal in imam mojstrski pas 6. dan. Ob sebi sem zbral dobro in uspešno ekipo sodelavcev in Judo klub Drava je prerasel v evropsko in svetovno prepoznaven in priznan klub," se pohvali Čuš.

Na tekmovanju za pokal Ptuja je vselej množica nastopajočih. Foto: Klubski arhiv
Klubski Arhiv

Ko je prevzel strokovno vodenje kluba, se je začel razcvet tega športa v najstarejšem slovenskem mestu. "Delo v klubu je bilo načrtno in strokovno zastavljeno in uspehi niso izostali. Tekmovalci našega kluba so nastopili na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh starostnih kategorijah in osvajali številne kolajne, nastopili so tudi na olimpijskih igrah. Pod mojim vodstvom je ekipa ptujske Drave kot edini športni kolektiv s Ptuja doslej leta 1998 nastopila v pokalu evropskih prvakov.

V izborih najboljših športnikov Ptuja so bili in so še med izbranci velikokrat tudi judoisti," ponosno razloži. Ker trenerstvo zahteva vsakodnevno aktivnost, se je odrekel tekmovalni poti. "Karkoli počneš, zmeraj daj vse od sebe za skupni uspeh," je eno njegovih znanih stališč.

Uspešen na številnih področjih

Čuševo zavzetost in predanost strokovnemu delu so opazili tudi v Judo zvezi Slovenije (JZS). Legendarni trener Franc Pliberšek je Čuša predlagal za vodenje trenerske komisije in člana vodstva JZS. V letih, ko je bil na strokovnem polju najbolj aktiven, se je strokovno izobrazilo prek 200 inštruktorjev in trenerjev juda. Prvi v Sloveniji je vpeljal judo v program šolskih športnih društev, izvedel je prvo občinsko in področno prvenstvo osnovnih šol. "Leta 1993 se mi je izpolnila dolgoletna želja - judo so vključili med tekmovalne športne panoge na osnovnošolskih in srednješolskih prvenstvih."

Leta 2005 je Judo klub Drava Ptuj slavil 45 let neprekinjenega delovanja. Bogdan Gabrovec, predsednik Judo zveze Slovenije, je Vladu Čušu (desno) za prizadevno delo v klubu izročil priznanje. Na posnetku v sredini še Franc Očko Foto: Črtomir Goznik
Črtomir Goznik

Čuš je v športu opravljal številne odgovorne naloge, največ v judu. "Judo je del mojega življenja, v njega sem vpet skoraj pol stoletja in ponosen sem, da sem prispeval delček k prepoznavnosti tega športa pri nas in da so tisti, ki so me predlagali za Bloudkovo priznanje, prepoznali moj prispevek k razvoju juda," skromno doda Čuš, ki je bil med drugim tudi predsednik Društva športnih pedagogov Slovenije, predsednik Športne zveze Ptuj, predsednik sveta Športnega zavoda Ptuj in predsednik odbora za družbene dejavnosti v Mestnem svetu Ptuj, kjer si je med drugim še posebej prizadeval za izboljšanje športne infrastrukture na vseh področjih v občini. V zgodovino juda pa se je zapisal tudi z izdajo knjige Judo - popusti da zmagaš in zdravstveno-izobraževalnim projektom Naučimo se padati. Čuš je že tretji mandat habilitirani predavatelj na Pedagoški fakulteti v Mariboru, na oddelku za športno treniranje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta