Celjska zasedba klon za muziko brez strahu in sramu

Saša Britovšek
08.05.2021 05:00
Koncertov res ni bilo, a ideje članov glasbene zasedbe Klon so se kopičile. Ena je dozorela v koncertni film s pujsom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rokerji Klon želijo s koncertnim filmom spodbuditi zanimanje za Celje. Foto: Rok Šuster
Rok Šuster

Klon je precej sveže ime na slovenski glasbeni sceni, a prav vsi člani rokerske zasedbe iz Celja imajo za seboj lepo kilometrino izkušenj. Pred tremi leti jih je, seveda ob podobnem okusu za muziko, združila tudi radovednost, kako delujejo različne generacije v enem bandu. Razlika v letih med najmlajšim in najstarejšim članom je namreč kar 20 let.

Gregor Videc, Goran Koražija, Luka Vinko in Urban Krč so svoj skupni prvenec izdali v začetku lanskega leta. Album so poimenovali preprosto Klon1 in nanj umestil osem skladb, ki so nastale iz idej, rifov ali delcev glasbe iz let pred njihovim nastankom. Pravijo, da so jih potegnili iz že zaprašenih predalov, jih izbrusili, dopolnili, razvili, še ubesedili in izdali ploščo. Sledil je prvi koncert in nato tišina.

So takšni časi!

Izolacija bi jih lahko vodila v obup, a so začeli tuhtati, odločeni, da bodo dogajanje obrnili v pozitivno smer. "Najprej smo se lotili snemanja male plošče So takšni časi, za katero smo spisali tematsko, koronsko besedilo in ga podložili s štirimi različnimi glasbenimi aranžmaji in videospoti. Tako smo prebrodili pomlad. Poleti nam je uspelo odigrati dva koncerta, jeseni pa se je že rodila ideja o koncertnem filmu Klon - Live 1," pravi pevec in kitarist Gregor Videc in dodaja, da če odmislijo koncertiranje, za katero so prikajšani, je bilo leto, ki je za njimi, zelo produktivno.

Ideje so se kopičile in bolj kot kadarkoli prej se je tudi četverica Celjanov zavedala, da se je treba kritično izražati, opozarjati na probleme in napake, brez strahu in sramu.

Zakaj film in zakaj ne spletni koncert, kar je bila v zadnjem letu (edina) rešitev za številne glasbenike? "V zadnjem letu smo si ogledali celo paleto takšnih in drugačnih spletnih koncertov, kjer smo opazili, da preprost koncertni format, z bandom na odru in brez publike pod njim ne deluje prepričljivo. Predvsem je problematična interakcija med komadi, ki je brez publike ni ali pa je preveč posiljena, nenaravna. Potem so tu še tehnične omejitve, saj bi za res dober spletni koncert potrebovali večje število kamer, večjo ekipo, skratka večji finančni vložek," pripoveduje Videc o koncertnem filmu, nastalem v njihovi lastni produkciji, s pomočjo dobrih prijateljev iz video in avdio vod.

Pod masko je Tone

Kdor je videl prejšnje video izdelke skupine Klon, je videl tudi pujsa. Postal je njihova maskota, oseba s prašičjo glavo lajtmotiv. Tudi v filmu. Ker se niso želeli ponavljati, so mu našli novo vlogo - v filmu je pujs njihov glasbeni gost, ki se razkrije proti koncu zgodbe. In ko fantje začnejo z uvodnimi rifi za pesem Osamljeni volk, na oder stopi pujs, sname masko, delovno obleko in zagledamo frontmana zasedbe Mi2 Toneta Kregarja. "Tone je bil naša prva izbira. Živi in deluje v Celju, poznamo se že dolgo časa, a smo ga za sodelovanje vseeno sramežljivo pobarali preko skupnega prijatelja Mohorja. Ideja mu je bila všeč. Pri izbiri je imel proste roke in izbral si je pesem Osamljeni volk. Zelo smo mu hvaležni. Kot sam pravi, je tako udejanjil večkrat izrečene besede o pomembnosti medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja med glasbenimi izvajalci."

Da bi spodbudili zanimanje za "provinco"

​Gregor, Goran, Luka in Urban imajo za seboj izkušnje glasbenega sodelovanja s številnimi zasedbami, igrali so pri skupinah Multiball, Noctiferia, Marvin, Barni bend, z Guštijem, BO!, I.C.E. in Edenon. Še vedno pa živijo in ustvarjajo v svojem mestu, torej zunaj osrednjih dveh slovenskih glasbenih centrov, kar na njihovem delu pušča značilen kritičen pečat.

"Naš glasbeni film ne bi obstajal brez podpore lokalnih roadijev, lučkarjev, kamermanov, tonskih mojstrov, lokalne skupnosti, lokalnega gospodarstva in predvsem prijateljev. Ustvarjati v takšnem okolju je super. Težava je v tem, da se zelo težko vzpostavi zanimanje za band zunaj domačega 30-kilometerskega radija, kjer so glasbeniki, ki delujejo v prestolnici (ali Mariboru) v določeni prednosti. Tam imajo na dosegu roke vse pomembne institucije in bolj razvito infrastrukturo," razmišlja Gregor Videc, ki je, kadar ni glasbenik, turistični vodnik. V zadnjem času zaradi aktualnih okoliščin bolj po domačih poteh kot po tujih. Tako si člani zasedbe želijo, da bi njihov koncertni film dosegel pozitiven odziv tudi zunaj Celjskega. Da bi spodbudil zanimanje za "provinco" in glasbeno ustvarjanje tistih, ki niso vsakodnevno prisotni v Ljubljani ali Mariboru.

Pred dnevi so fantje izdali novi album L1VE, ki je pravzaprav logično nadaljevanje lanskoletnega albuma Klon1 in nato letošnjega koncertnega filma Live1. Zakaj? Pravijo, da zato, ker je bil posneti material predober, da bi ostal samo na filmskem zapisu. Seveda gre za album s posnetki "v živo", na mestu, kjer so najboljši. Na odru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta