(VIDEO) Prepir med dvema, ki se imata rada: Zala in Gašper o ujetosti, praznini in nesmislih

Denis Živčec Denis Živčec
03.05.2021 10:25
Novo skladbo neskončno izvirnega slovenskega glasbenega tandema zalagasper je navdihnil Lainščkov roman Strah za metulje v nevihti, glasbenika pa sta v spotu zamenjali ljubki lutki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zalagasper: "Z mislijo na roman Strah za metulje v nevihti sva ta občutek ujetosti med prepirom želela prikazati s simbolom metulja, ki se boji, da bi mu dež zmočil krila."
Lana Špiler

Še vedno ostajata zadnja Slovenca, ki sta stopila na evrovizijski oder in maj bo vedno pri njiju imel posebno mesto. Tudi če je topel veter Tel Aviva zamenjal slovenski dež. Naključje ali ne, a prav te dni sta Zala Kralj in Gašper Šantl, zalagasper, predstavila novo pesem z naslovom “xoxo, ki pripoveduje o prvem prepiru med osebama, ki se imata radi. In, da, naslovi njunih skladb so še vedno zapisani brez velike začetnice. 

Pesem je navdihnil roman Strah za metulje v nevihti Ferija Lainščka, mlad par pa v pesmi spet ponudi globoko sporočilo, ki je eden od njunih zaščitnih znakov.

Veliko pozornosti je pritegnil tudi neskončno prikupen videospot, v katerem sta glasbenika videti zelo drugače, kot smo ju vajeni. Zamenjali sta ju namreč ljubki lutki, ki pa močno spominjata nanju. 

"Pesem xoxo govori o prvem prepiru med dvema osebama, ki se imata radi. Govori o trenutku, ko se začne odnos razvijati na neki drugi, novi ravni. V skladbi sva prepir prikazala z igro križcev in krožcev, ki jo brezglavo igrata dva človeka in ne opazita, da simbole sproti briše dež in da so njune poteze nesmiselne in prazne. Podobno v prepirih včasih nizamo argumente, ne da bi zares prisluhnili drugi osebi. Z mislijo na roman Strah za metulje v nevihti sva ta občutek ujetosti med prepirom želela prikazati s simbolom metulja, ki se boji, da bi mu dež zmočil krila. Skozi prepire ljudi bolje spoznamo in jih lahko tako še močneje ljubimo. In ker metulj več ni v bubi, se lahko s krili kapljicam umakne,” sta o novi pesmi povedala zalagasper.

Skladba je v slovenskem jeziku, spremlja pa jo tudi videospot. 9. maja jo bosta v živo predstavila tudi na radijskih postajah mreže EBU. Poleg nove "xoxo" bodo poslušalci lahko slišali še njun singel "origami".

Eden najbolj izvirnih slovenskih glasbenih tandemov je svoj prvi singel "valovi" predstavil septembra 2017. Pesem je kmalu postala stalnica glasbenih valov in osvojila srca poslušalcev ter jima prinesla nagrado Zlata piščal za pesem leta 2017. Drugi singel "baloni" sta izdala februarja 2018, tretjega z naslovom "s teboi" pa jeseni isto leto. Februarja letos sta izdala EP zbirko "štiri", ki poleg omenjenih singlov vsebuje še pesem "sebi", ki sta jo predstavila na izboru za Pesem Evrovizije. Junija 2019 sta se odločila za korak naprej in predstavila svoj prvi angleški singel "come to me", ki mu je oktobra sledil singel "signals". Na valentinovo, 14. februarja 2020, sta izdala svoj prvi album - vinilko z naslovom "4", ki vsebuje angleško in slovensko stran z EP izdajama "štiri" in "four". Novi album sta konec​ februarja 2020 predstavila na koncertu v Kinu Šiška. Mlada glasbenika sta ostala aktivna tudi v času pandemije. Posnela sta at home različice svojih uspešnic s teboi, sebi in signali ter jih pospremila s čudovitimi animiranimi videi.

Med karanteno sta napisala tudi pesem "origami", ki jo spremlja videospot, sestavljen iz posnetkov s plaže v Tel Avivu. Leto 2020 sta zaključila s prazničnim singlom "sto idej".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta