Zoran Predin: Napadla sta nas dva virusa

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
04.03.2021 13:00
Zdaj kaže, da bomo bolezen nekako omejili, prevzgoja iz rdeče v belo pa se spreminja v nočno moro, pravi glasbenik in pisatelj Zoran Predin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Zorana Predina

Da nesreča ne pride nikoli sama, se je lepo pokazalo v našem primeru, ko sta nas sočasno napadla dva virusa, reče glasbenik in po novem pisatelj Zoran Predin. Anonimni komentarji so bogato obrodili. Postali so način javnega nastopanja. Vse je dovoljeno. Oblast ne spoštuje zakonov. Stari svet se podira, mi smo pa zaprti v policijsko uro. V teku so koline pravne države. V belo pobarvane komunistične metode cvetijo. Čakamo samo še na Goli otok, pove, kar misli, in to zdaj, ko imamo svobodo, ni najbolj zaželeno. Blatenja človek resda ne more tolerirati, četudi dobi bolj trdo kožo, najbolj se je prijela izmišljotina, da živi na račun države in da je milijonar.

"Imamo zavoženo, nekredibilno, nestrokovno, koruptivno in brezvestno politično elito. Do naslednjih volitev bi morali za vstop v parlament od poslancev zahtevati, da imajo vsaj srednješolsko izobrazbo in da niso bili pravnomočno obsojeni. Če bi izvedli še lustracijo in prepovedali udeležbo nekdanjim komunistom, članom Zveze komunistov Slovenije, bi se pa čez noč znebili radikalne desnice," meni avtor romana Mongolske pege, ki zdaj piše novega o dejstvih, ki jim ljudje verjamejo, čeprav ni smiselne razlage.

Narobe svet je, ko država namenja milijone za orožje, za zdravje pa ljudje zbiramo zamaške. "Sposobni, moralni in strokovni ljudje nočejo več v politiko, zato je ta postala zbirališče vseh drugih. Takoj ko bi dosegli, da je biti poslanec neprofitna čast, bi se pokazalo, koliko domoljubov imamo."

V tem mesecu ga bomo lahko slišali na spletu iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma, pel bo pesmi Arsena Dedića. In optimistično vabi na novembrski koncert v Štuk, ki bo, upa, spet poln.

Več v intervjuju v Večeru v nedeljo, v petek vas čaka v trafikah, v nedeljo še online.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta