Bodo avstrijska in koroška smučarska središča sploh odprta?

Tomaž Ranc
30.11.2020 11:25
"Naši žičničarji so stroge varnostne koncepte intenzivno snovali tedne in mesece," je posebej za Večer dejal koroški deželni glavar Peter Kaiser, kjer imajo v regiji 800 kilometrov smučarskih prog in si na vsak način želijo smučarske sezone. Gospodarstvu skušajo pomagati z desetinami milijard evrov, ki jih je omogočila zvezna vlada za blažitev škode s pametnimi investicijami v infrastrukturo, gospodarstvo, izobraževanja, prekvalifikacije in ukrepe za usposabljanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija si močno prizadeva, da bi vendarle smučali ob zaostrenih in premišljenih pogojih, tako kot smučajo v Švici.
Huber

Glede na politične predloge italijanskega premierja Guiseppeja Conteja in nemške kanclerke Angele Merkel, da bi smučarsko sezono začeli kasneje ali da bi smučišča letos ostala zaprta - je to možno, razumno ali nekoliko egoistično?

"V deželi Koroški in naših evropskih partnerskih regijah Furlaniji - Julijski krajini in Benečiji smo proti prepovedi, ki jo je zahteval italijanski premier Conte. Gibanje na prostem v naravi mora biti omogočeno! To želimo omogočiti tudi v zimski sezoni, seveda ob nujnih higienskih ukrepih in temu primernih strogih varnostnih konceptih, ki so jih naša smučišča in žičničarji intenzivno snovali tedne in mesece."

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je napovedal, da nemške smučarje, ki bi smučali v Avstriji, čaka desetdnevna karantena, smučišča na Bavarskem pa bodo zaprta.

"Nimamo vpliva na ukrepe in omejitve, ki jih sprejemajo in veljajo v drugih državah, a na Koroškem smučarska središča delajo vse, kar je možno, da bi lokalnemu prebivalstvu in gostom ponudila varno smučarsko izkušnjo. Seveda to vsebuje in zahteva disciplino in skladnost z vsemi predpisanimi ukrepi."

{api_embed_photo_L30}610096{/api_embed_photo_L30}Pa bodo avstrijska in koroška smučarska središča sploh odprta in če - kako, katera in kdaj?

"Ta zima bo nedvomno velik izziv. Vse mora biti narejeno za zajezitev virusa - za zaščito človeških življenj, hkrati pa za ekonomsko preživetje podjetij in delovnih mest, ki so povezana s tem. Da bi to naredili, moramo poskrbeti za ravnotežje med svobodo, kolikor je to možno, in nujnimi omejitvami. Ali bodo smučišča na Koroškem odprta, kdaj in katera, je odvisno od nadaljnjega razvoja številk, povezanih s koronavirusom, na eni strani in tudi od odločitev Evropske unije."

Če se epidemija kmalu še ne bo končala, imate kakšno oceno poslovne škode? Boste smučarskim centrom in podjetjem pomagali in kako?

"Ekonomska škoda, povzročena zaradi nujnih protikoronskih ukrepov, je že enormna. Na Koroškem poskušamo pomagati z desetinami milijard evrov, ki jih je omogočila zvezna vlada za blažitev škode s pametnimi investicijami v infrastrukturo, gospodarstvo, izobraževanja, prekvalifikacije in ukrepe za usposabljanje, s čimer se učinkovito pomaga podjetjem in zagotavljajo delovna mesta. Za to pa ni druge alternative kot začasno povečanje zadolženosti."

Kako precizno so definirani varnostni ukrepi na smučiščih?

"Obstaja cela vrsta ukrepov za varno smučanje – od redne dezinfekcije vseh sistemov, opreme, prezračevanja kabin, obveznega nošenja mask in varne razdalje, talnih označb ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta