Fajonova: Janez Janša na evropski parket vstopa v rumenem jopiču. Čez pol leta bo jasno, ali ga bo slekel ali zgolj preoblekel

01.07.2021 08:14
Po oceni predsednice SD Slovenija svoje drugo predsedovanje Svetu EU začenja z najnižjim ugledom, kar ga je kadarkoli imela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon
Robert Balen

Na predvečer začetka polletnega slovenskega predsedovanja Svetu EU se je oglasila predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon.    

"Predsedovanje ni darilo, temveč dolžnost"

Citira predsednika vlade Janeza Janšo, da naj že drugo slovensko predsedovanje razumemo kot lep kompliment in veliko odgovornost ter eno najlepših daril ob 30. rojstnem dnevu Slovenije. "Predsedovanje svetu EU je nedvomno pomembno, saj je to pravna obveza in redna delovna naloga vsake članice EU," pravi Fajonova. To torej za državo ni ne kompliment ne izraz zaupanja, še manj pa darilo, pravi predsednica SD. "Je pa nedvomno odgovornost in priložnost, da država, tokrat Slovenija, pokaže svoje prioritete in skupno evropsko vizijo." Fajonova je "žal iz dneva v dan manj prepričana, da je to še mogoče".

Slovenija po oceni opozicijske političarke predsedovanje začenja z najnižjim ugledom, ki ga je kadarkoli imela v mednarodni skupnosti: "Zaradi ravnanj predsednika vlade je bila že nekajkrat obravnavana kot država, ki odstopa od evropske poti in evropskih vrednot. Nazadnje se je to potrdilo na Evropskem svetu prejšnji teden, ko je Janša v družbi Orbana in Morawieckega branil sporni madžarski zakon o prepovedi vsebin o LGBTI v izobraževalnem procesu. Utrditev vtisa o Sloveniji so jasno prikazovali članki uglednih evropskih časopisov, ko so analizirali Janšo kot zvestega sledilca Orbanove iliberalne demokracije. Slovenija se je s tem dejanjem primaknila še korak bližje madžarski avtokraciji in še bližje h gumbu za sprožitev 7. člena Pogodbe o Evropski uniji, evropskega mehanizma, namenjenega varovanju evropskih vrednot in pravil."

"Ve se, kaj je vladavina prava"

"Ve se, kaj je vladavina prava in kaj so kršitve evropskih pravil, kaj je demokracija, neodvisnost institucij, medijev, kaj so človekove pravice. Prezreti oziroma celo podpirati nepravilnosti, ki se dogajajo na Madžarskem in na Poljskem, in jih promovirati v Sloveniji, je ne le povsem napačno, temveč tudi nevarno," nadaljuje.

"Resnično strašljivo je tudi spoznanje, da bo Svetu EU predsedovala vlada, ki neonaciste, oboževalce tistih, ki so skoraj pogubili celotno Evropo, danes označuje za bisere in v njihovem imenu pritiska na policijo. Za zaščito sprevrženih vrednot ljudi, oblečenih v rumene jopiče, si je tudi sama pripravljena nadeti rumeni jopič in rušiti ustavni red in pravno državo v članici Evropske unije. Te iste skupnosti, ki je utemeljena na zavezniškem boju proti nacifašizmu, na človekovem dostojanstvu, solidarnosti in miru," ocenjuje naprej predsednica SD in evropska poslanka.

Bomo ublažili katastrofalen vtis?

"Janez Janša torej na evropski parket vstopa v rumenem jopiču. Zato bo še bolj viden. Pa tudi bolj ranljiv. Kajti ljudje ne verjamejo več praznim besedam. Siti so pretvarjanja. In predsedovanje Svetu EU ni elitna protokolarna maškarada. Je priložnost opozoriti nase in s pravimi potezami pustiti pravo sled." Zato si Fajonova želi, "da se Slovenija pri tem izkaže, da vlada z opustitvijo dosedanje retorike in metod to predsedovanje izkoristi za to, da v duhu evropskih vrednot in solidarnosti popravi nekaj napak in vsaj malo ublaži katastrofalen vtis, ki ga je v zadnjem letu pustila v evropskem prostoru. To je dolžna storiti za naše ljudi, za ugled naše države," zaključi.

Decembra da bo, tako Fajonova, jasno, ali in v kolikšni meri ji je to uspelo. In ali bo Janša svoj rumeni jopič slekel ali ga zgolj preoblekel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta