Janša: "Če držijo napovedi zadnjih dni, bomo na oranžno fazo čakali krepko v februar"

A.L., STA
19.01.2021 16:29
Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci predstavil predvidene dobave cepiv proti covidu-19. Spregovoril je tudi o cepljenju, potem ko je ta teden prišla manjša pošiljka od predvidene cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Ali smo prešli iz črne v rdečo fazo, ko bi morda nastopil čas za (nedrastična) sproščanja ukrepov, bomo vedeli v sredo. Slovenija je po besedah premierja v skupini držav z manj ostrimi ukrepi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot je sporočil Janša, so podatki, ki jih imamo danes glede cepiv, ki bodo na razpolago v letošnjem letu zoper covid-19, boljši kot so bili v preteklem tednu. "Od takrat je Evropska zdravstvena agencija dokončno odobrila šesti odmerek cepiva Biontech-Pfizer. To je cepivo, ki je bilo prvo odobreno v Evropi, in to je tudi cepivo, ki ga je Evropa in z njo hkrati tudi Slovenija naročila." Poleg tega so v okviru Evropske komisije v preteklem tednu odprli še eno naročilo v visokih količinah. 

Predsednik vlade je ob tem pojasnil, da je bila dobava Pfizerjevega cepiva v tem tednu manjša, ker v podjetju v Belgiji širijo proizvodnjo. "Je pa obljubljeno, da se bo v naslednjih tednih to ne samo nadoknadilo, ampak bodo v februarju tudi že naročene dobave povečane. To je dobra novica," pravi premier. Kot dodaja, bo v vsakem primeru v prvem kvartalu dobavljenih toliko odmerkov, kot jih je bilo naročenih oziroma glede na dodatne kapacitete, ki se gradijo v Belgiji na dveh mestih in v Nemčiji, še bistveno več. Še pomembnejši je drugi kvartal. Ob realizaciji teh dobav v drugem kvartalu lahko računamo, da v Sloveniji dosežemo 70-odstotno precepljenost že do začetka poletja. Na ta način praktično zajezimo epidemijo, vsaj v okviru naših meja, je prepričan janša.

Po besedah Janše ima Slovenija za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi. Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen. Trenutno najbližje odobritvi je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila po besedah Janše odločala v sredo.

Povedal je še, da imajo izvajalci cepljenja navodilo, naj se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja. Ta upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni.

Navodilo je tudi, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki je po strategiji na vrsti za cepljenje, in ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov ostanejo odmerki cepiva. Navodilo je tudi, naj izvajalci izkoristijo šesti odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

Ob koncu je med odgovori na novinarska vprašanja povedal, da v ponedeljek zagotovo ni možno pričakovati drastičnega sproščanja omejitvenih ukrepov, rahla možnost pa obstaja za nekatere regije. "Ali smo prešli iz črne v rdečo fazo, bo znano jutri. Trendi niso dobri, so pa boljši kot v začetku meseca," je rekel premier.

"Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najbolj ostre ukrepe, čakali krepko v februar," je povedal. Slovenija je po njegovih besedah sicer v skupini EU-držav z manj ostrimi ukrepi. 

Če bi prešli v rdečo fazo, čemur se po Janševih besedah bližamo, bi lahko v regijah, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Predsednik vlade je omenil odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po tako imenovanem programu C, "kar pomeni, da so razredi manjši". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta