Kako je mogoče, da posameznikom potrdijo okužbe po cepljenju, in kaj to pomeni za drugi odmerek cepiva?

Asja Lednik Štrukelj
11.01.2021 10:42
Kako na NIJZ pojasnjujejo neželene učinke po cepljenju in okužbe, ki se pojavijo hitro po cepljenju?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v začetku prejšnjega tedna prejel prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem proti covidu-19 v enem od domov za starejše. Ministrstvo za zdravje je zato v torek imenovalo komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti covidu-19 in smrtjo osebe, da je podala oceno, ali gre za vzročno povezanost. 

Posebna komisija je glede smrti osebe ugotovila, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna, je na novinarski konferenci sredi tedna povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kot je pojasnil, smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred tem.

Poleg smrti je v minulem tednu odmeval tudi primer iz doma starejših občanov v Ajdovščini, kjer so prvo okužbo nasploh potrdili prejšnji teden, v začetku tega tedna pa je bilo z novim koronavirusom okuženih 32 stanovalcev, med njimi je bilo 27 že cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Podobni primeri, ko so starostnike iz domov za ostarele cepili s prvim odmerkom, kmalu za tem pa jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, so se po naših informacijah zgodili tudi v nekaterih drugih domovih za ostarele po državi. Kako je to mogoče in kaj to pomeni za drugi odmerek cepiva, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Pomembno je, da vsak resen neželeni učinek natančno preučijo

"Neželeni dogodki, ki sledijo cepljenju, so lahko vzročno povezani s cepljenjem, lahko pa gre tudi zgolj za časovno povezavo s cepljenjem, kar pomeni, da določen neželeni dogodek s cepljenjem ni vzročno povezan in bi se zgodil tudi, če oseba ne bi bila cepljena. O 'pravih' neželenih učinkih lahko govorimo le takrat, kadar lahko določimo vzročno povezanost med neželenim dogodkom in cepljenjem ali cepivom, bodisi pri posamezniku (z objektivno diagnostično metodo) ali pa na ravni populacije s kvalitetnimi epidemiološkimi raziskavami. Zato je pomembno, da vsak resen neželeni učinek natančno preučimo."

Kot pojasnjujejo, se zaščita po cepljenju proti covidu vzpostavi 7 do 14 dni po drugem odmerku cepiva. Po prvem odmerku je zaščita le delna. "Ker nobeno cepljenje ne zagotavlja 100-odstotne zaščite, obstaja majhna možnost, da zbolijo tudi cepljene osebe, vendar pa je verjetnost, da zbolimo, veliko manjša, kot če ne bi bili cepljeni."

Kot eno od možnosti navedejo primer, ko bi oseba lahko bila v stiku z okuženo osebo že pred cepljenjem. To pomeni, da se je okužila že pred prvim odmerkom cepiva, zbolela pa po večdnevni inkubacijski dobi. "V primeru, da je bila oseba v tem vmesnem času od okužbe do pojava bolezni cepljena, jo cepivo še ni moglo zaščititi, ker se v tako kratkem času po cepljenju še ni vzpostavila imunost," dodajajo.

Pred cepljenjem še testiranje?

Ob tem se poraja vprašanje, ali bi bilo torej primerno ljudi pred cepljenjem tudi testirati. Na NIJZ odgovarjajo, da to ni smiselno, "saj je tudi pri okuženih osebah test v času inkubacije lahko negativen. Poleg tega pri cepljenju obolelih s covid-19 klinične študije niso pokazale negativnih učinkov cepljenja". Kljub temu pa zaradi preprečevanja širjenja okužbe svetujejo, da osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo s potrjeno okužbo, odložijo cepljenje na čas po zaključku karantene oziroma v primeru, da zbolijo, najmanj do konca izolacije.

V več domovih za starejše so beležili primere posameznikov, ki so jim okužbo potrdili po tem, ko so prejeli prvi odmerek cepiva. Kaj to pomeni za drugi odmerek, ki ga morajo vbrizgati tri tedne kasneje? Kot pravijo na NIJZ, je v tem primeru priporočljivo z drugim odmerkom počakati najmanj do konca izolacije. "Ker podatki kažejo, da so osebe zaščitene 90 dni po preboleli okužbi, se lahko cepljenje odloži do 90 dni po preboleli okužbi, zlasti v času, ko je cepiva malo."

Na NIJZ povedo, da je cepljenje potrebno odložiti pri osebah s hudim akutnim vročinskim stanjem ali akutno okužbo. Prisotnost manjše okužbe in oziroma ali blago zvišana telesna temperatura ni razlog za zakasnitev cepljenja.

Po pojasnila glede cepljenja smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, od koder odgovorov do danes nismo prejeli.

Sicer pa spomnimo, da se bo v tem tednu v Sloveniji v zdravstvenih domovih začelo cepljenje proti covidu-19 tudi za splošno prebivalstvo, med prvimi bodo na vrsti starejši od 80 let. Za njih bo namenjen del nove pošiljke Pfizerjevega cepiva s 16.500 odmerki. Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki bo predvidoma v torek tudi predstavil načrt cepljenja, je poročala STA. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta