Pediatrična klinika v Mariboru polna: Pediatri ne pomnijo, da bi se sezona okužb dihal kdaj začela tako zgodaj

05.10.2021 02:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zapiranje družbe je, kot kaže, spremenilo tok virusnih okužb. V zimskih mesecih je bilo običajno, da so otroke množično pestile respiratorne okužbe, torej tiste, ki povzročajo težave na dihalih, letos pa se je sezona teh okužb začela že poleti in v zadnjih tednih dobila dodaten pospešek z vrnitvijo otrok v šole in vrtce. Pediatrične ambulante so preplavljene s klici, zato marsikdo niti ne more vzpostaviti zveze. Otroka z resno dihalno stisko, ki torej pospešeno ali težko in sunkovito diha ali ob dihanju stoka oziroma mu v dihalih piska, naj zato starši kar odpeljejo v zdravstveni dom ali na pediatrično kliniko, četudi ponoči, svetujejo pediatri.

Kot je dejal predstojnik mariborske pediatrične klinike dr. Jernej Dolinšek, se je zaradi protikoronskih ukrepov vse obrnilo. "Niso se družili, niso bili v vrtcih in šolah, zato je bilo lani izredno malo prenosov med njimi. Zdaj tisti, ki se lani niso okužili in torej niso tako seznanjeni s temi virusi, na veliko zbolevajo. Tako že vidimo začetek epidemije respiratornih infektov, ki je običajno vrh dosegla pozimi," pravi Dolinšek.

​Število obolelih čez vikend podvojeno

Po vseh koncih države tako že poročajo o prenatrpanosti otrok v bolnišnicah. V UKC Maribor je bilo minuli teden 63 otrok na uradno 60 posteljah. Klinika je torej polno zasedena, a zdaj še ne odlagajo ambulantnih pregledov. Še prejšnji teden je bilo le šest otrok z okužbo RSV, ki so potrebovali podporo dihanja s kisikom, čez vikend pa se je njihovo število že podvojilo. Tudi iz vseh vrtcev že poročajo, da veliko otrok manjka. "To nakazuje, da nas čaka še precej napeta zima za otroke, starše in nas, ki se trudimo, da jih čim prej pozdravimo. Za RSV se je namreč že izkazalo, da je precej bolj nevaren, kot se je mislilo. Otroci prihajajo v hudih dihalnih stiskah, nekateri potrebujejo tudi respirator. Letos smo imeli že dva intubirana otroka. To sicer ni nič takšnega, česar ne bi bilo v prejšnjih zimah, a s to podrobnostjo, da se lani veliko otrok ni okužilo in ta val bomo očitno doživeli letos," pojasnjuje Dolinšek in upa, da bo sezona, ki se je prej začela, tudi prej zaključena, ko bo več otrok prekuženih. "Pride pa še gripa. Ker je RSV pohitel, upamo, da bo gripa malo zamujala. Za zdaj podatkov o njej na našem prostoru ni," pravi Dolinšek. Upa tudi, da sezona respiratornih okužb vseeno ne bo hujša in da se je samo prej začela.

​Lahko dajejo le podporo s kisikom

Pediater pulmolog dr. Vojko Berce iz UKC Maribor se prav tako ne spomni, da bi se sezona okužb z RSV kdaj začela že septembra, običajno je bil začetek v decembru. Dodaja, da so težke okužbe mogoče predvsem pri dojenčkih, saj imajo še majhne dihalne poti. "Že od konca avgusta imamo od pet do sedem sprejemov otrok z RSV tedensko, torej skoraj vsak dan kakšnega. Manjši otroci potrebujejo podporo s kisikom tudi po teden dni. Tukaj je terapija še manj uspešna kot pri covidu-19, lahko dajemo samo podporo s kisikom in zdravimo zaplete, kot je pljučnica. Nestrpno čakamo imunoprofilakso, ki je zaščita pred RSV." Gre za nekakšno obliko cepljenja proti RSV oziroma za dodajanje protiteles, česar pa so deležni le zelo prezgodaj rojeni otroci, ki so tudi najbolj ogroženi, ter otroci s kronično pljučno boleznijo ali srčnimi napakami. Po podatkih dr. Maje Sočan z NIJZ bodo letos s to zaščito zaradi hitrejše sezone RSV tudi prej začeli. Kakšna bo letošnja sezona RSV in gripe, Sočanova ne želi napovedati, saj je po njeni oceni to skoraj nemogoče, ker lani ne RSV ne gripe v Sloveniji sploh ni bilo.

​Izogibanje množicam, zračenje, umivanje rok, maske ...

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa so v tednu od 20. do 26. septembra RSV potrdili pri 18,5 odstotka testiranih vzorcev. Ta virus so zaznali tako v vzorcih, odvzetih v primarnem zdravstvu, kot v tistih, ki so bili odvzeti v bolnišnicah. Med drugimi povzročitelji prehladnih obolenj pa prednjačijo rinovirusi.

Ob porastu okužb z respiratornimi virusi strokovnjaki opozarjajo na preventivne ukrepe, kot so izogibanje krajev, kjer je veliko okužb, omejevanje stikov z ljudmi, nošenje mask, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Pediatri tudi poudarjajo, naj otroci ostajajo v domači negi, dokler se ne pozdravijo do konca; dokler ima otrok denimo obilen izcedek iz nosu, ne sodi v vrtec. Največje tveganje za okužbo majhnega dojenčka je sicer, če sorojenec obiskuje vrtec. On se prehladi, dojenček pa hudo zboli. Zato naj bodo otroci doma z novorojenčki, svetujejo pri Zdravniški zbornici, kjer si pediatri prizadevajo za daljšo zdravstveno rezervacijo vrtca in tako za znižano plačilo vrtca v takšnih primerih. RSV sicer ne ogroža samo dojenčkov, ampak tudi starostnike, ki lahko imajo zaradi okužbe s tem virusom podobne težave kot zaradi gripe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta