Slovenska vojska: Necepljeni vojaki težje do dobro plačanih nalog

Timotej Milanov
04.11.2021 06:21
Po ocenah sindikata naj bi bilo med vojaškimi osebami manj kot polovica cepljenih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri dobro plačanih nalogah, povezanih z varovanjem državne meje, imajo prednost cepljeni vojaki, kar vznemirja nekatere njihove necepljene kolege. 
Andrej Petelinšek

Cepljenje proti covidu-19 razburja nekatere pripadnike Slovenske vojske, saj naj bi opravljanje določenih nalog, povezanih z varovanjem državne meje, v zadnjem času odrejali izključno vojakom, ki so cepljeni, ne pa tudi tistim, ki so okužbo preboleli ali se redno testirajo. Zakaj to vznemirja posamezne vojake? "Vsak vojak želi iti na mejo, saj lahko tako za pet dni dela dobimo tudi 400 evrov dodatka. Zato nas zdaj s tem izsiljujejo, da bi se cepili. Lahko torej opravljamo vse druge naloge razen tistih, ki so najboljše plačane," nam je zaupal sogovornik, zaposlen v vojski, ki se ne želi javno izpostaviti. Poleg dobrega plačila je to tudi delo, ki se razlikuje od tistega, ki ga ob meji opravijo njihovi policijski kolegi. "Policisti dejansko delajo z migranti na meji. Mi samo varujemo policiste od daleč, ali pa sami opazujemo dogajanje in o njem poročamo. Z ljudmi tako nimamo stikov, torej se ne morejo izgovarjati na to, da bi bili tam bolj izpostavljeni morebitni okužbi." Posledično, dodaja, prihaja zdaj do preobremenjenosti tistih vojakov, ki lahko opravljajo vse naloge.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič potrjuje, da so v zvezi s tem že zaprosili za pojasnilo obrambnega ministra Mateja Tonina, a ga do včeraj niso dočakali. Zadeve ne želi komentirati, dokler ne bodo prejeli odgovora ministra.

Ministrstvo: Opravljeno cepljenje je prednostni kriterij

Na obrambnem ministrstvu so na naše vprašanje odgovorili, da je skladno z usmeritvami ministra za opravljanje zakonsko opredeljenih nalog Slovenke vojske, med katerimi je tudi varovanje državne meje, prednostni kriterij opravljeno cepljenje proti covidu-19 v polnem obsegu. Pri tem dodajajo, da to ne izključuje vojakov, ki so okužbo preboleli in razpolagajo s pozitivnim rezultatom testa PCR, ter pripadnikov, ki se morajo testirati.

V Slovenski vojski pojasnjujejo, da njihove odločitve pri tem konkretnem primeru temeljijo na usmeritvah ministra za obrambo. Prav tako poudarjajo, da je v usmeritvah ministra za izvajanje cepljenja proti covidu-19, ki so bila izdana konec julija lansko leto, med drugim navedeno, "da se pri opravljanju zakonsko določenih nalog Slovenske vojske na ozemlju Republike Slovenije, kot je varovanje državne meje in pomoč drugim državnim organom ali tam, kjer obstaja večja nevarnost prenosa okužbe z virusom SARS-CoV-2, prednostno zagotovi pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene v ministrstvu, ki imajo cepljenje proti covidu-19 opravljeno v polnem obsegu".

Tudi pri usposabljanju prednost cepljenim

Do razlik med vojaki glede na cepljenost prihaja tudi v nekaterih drugih primerih. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak izpostavlja primer tečaja za desetnike: "Tam so vojake postrojili, nakar so štiri necepljene vojake premestili v drug postroj in jih poslali nazaj v enoto. Tako niso mogli sodelovati na tečaju, kjer pa so tudi inštruktorji, ki ne izpolnjujejo pogojev P in C, lahko pa se testirajo. Tudi v podčastniški šoli je po mojih informacijah od okoli 30 kandidatov samo sedem cepljenih, drugi pa se lahko testirajo. Do tega je prišlo zato, ker je tečaj za desetnike pod poveljstvom Poveljstva sil, Center vojaških šol pa vzporeden Poveljstvu sil in je direktno pod generalštabom." Pri tem Novak poudarja, da se je to zgodilo že po tem, ko je ustavno sodišče zadržalo izvajanje pogoja PC za zaposlene v državni upravi. "Tečaj za desetnike sodi med aktivnosti, pri katerih je tudi po mnenju medicine dela vojaške zdravstvene enote večje tveganje za okužbo. Zato so - ob izpolnjevanju vseh drugih pogojev - imeli prednost pri napotitvi polno cepljeni pripadniki," glede tega pravijo v Slovenski vojski.

Po podatkih sindikata, ki ga vodi Novak, je danes cepljenih od 70 do 80 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske. "Tudi vojska nima natančnega števila, saj imajo samo podatek o tistih, ki so se cepili v okviru vojaške zdravstvene enote," še pove Novak, ki dodaja, da zaradi nastale situacije številni vojaki razmišljajo o prekinitvi delovnega razmerja. "Sindikatu so mnogi sporočili, da imajo tega dovolj in da bodo zapustili vojsko." Milenkovič pa glede tega meni, da je med vojaškimi osebami, torej tistimi, ki dejansko odhajajo delat na mejo, delež cepljenih še precej nižji, po njegovi oceni je cepljenih manj kot polovica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta