Smučišče Peca le še za slovensko alpsko reprezentanco v hitrih disciplinah

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
01.04.2022 06:40

Naprave na smučišču so se po štirih mesecih in pol zimske sezone zaustavile, pognali pa jih bodo še za slovensko državno prvenstvo v hitrih disciplinah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peca izpolnjuje pričakovanja smučarjev z obeh strani meje in služi tudi kot teren za treninge reprezentanc.
Tomaž Ranc

Na koroškem smučišču Peca pri Bistrici nad Pliberkom se je 20. marca končala zimska sezona. Kljub temu da je snega na gori še precej in se temperature ponoči spustijo pod ničlo ter zagotavljajo pomrznjen sneg in odlično smuko, je vnema smučarjev počasi splahnela. Poletna sezona se bo začela predvidoma 13. maja. Da so snežne razmere še ugodne, pa priča tudi dejstvo, da je na gori že po zaprtju trenirala tudi slovenska alpska reprezentanca za hitre discipline, aprila pa bo na Peci potekalo kar slovensko državno prvenstvo v hitrih disciplinah.

"Poklicali so me in rezervirali, sicer pa smo s sezono zadovoljni, obiska je bilo že skoraj kot pred kriznimi časi, predvsem pa je bil veliko boljši kot lansko leto. Rekordno je bilo 1600 smučarjev med božičnimi prazniki. Smučišče smo odprli 4. decembra in ga zaprli 20. marca, kot smo tudi načrtovali. Če bi imeli odprto še naprej, smučarjev ne bilo več toliko, bolj še sezonci, medtem ko mora biti naš pogon ves čas velik, saj še ob koncu zahteva najmanj 12 ljudi na smučišču, ko je smučišče v polnem pogonu, pa kar 25," je sezono ocenil lastnik Franz Skuk.

Smučišče poplača iz drugih dejavnosti

Med smučarji, ki jih ne manjka iz obeh držav, se je razširila informacija, da bi na gori gradili novo sedežnico, vendar o tem za zdaj Skuk ne razmišlja, ker meni, da se mora smučišče stabilizirati v funkcioniranju. "Že zdaj vsako leto doplačujem, zato ne gre, da bi doplačeval še več, ker je pod črto rezultat zmeraj negativen. Mi seveda nič ne dobimo od države, nekaj malega le od občine Pliberk, vse moram zaslužiti sam s preostalimi firmami, da lahko potem tukaj zadeve poplačam. Še vedno pravim, da imam drag hobi, vedel sem, da tako je in konec," pravi Skuk, ki je z upravljanjem smučišča sicer zadovoljen.

Skuk ima kot poslovnež - ob turizmu se že od prej ukvarja z energetiko, kmetijstvom in mlekarstvom - trenutno odprtih kar deset gradbišč, zato dobesedno drvi s fronte na fronto. Ob našem obisku je sestankoval na Breškem jezeru, kjer so ob hotelu postavili glamping vasico. "Največji fokus imam na področju energetike, delam svoj plin, tudi v Romunijo, kjer imam kmetijske površine, se še vedno odpravim 12-krat letno," omeni.

Slovo gostišča Sedem koč

Zimska in poletna sezona sta za Peco enako pomembni, saj ena brez druge ne gre, tudi na gori pa to pomlad ne bo šlo brez posegov in investicij. Najpomembnejša bo nadaljevanje gradnje objekta Geoparka Karavanke ob zgornji postaji gondole, v katerem bosta izobraževalni in gostinski del s panoramsko restavracijo. Na objektu, njegove dimenzije so že dobro vidne, bodo dela nadaljevali maja.

Medtem mora biti slovensko-avstrijski Geopark Karavanke z izobraževalnim delom zaključen konec avgusta, Skuk napoveduje, da bo gostinski del morda nared za poskusno odprtje za vikende septembra ali oktobra. Po odprtju tega objekta pa gostinske dejavnosti v doslej največjem lokalu na gori, imenovanem Sedem koč (Siebenhütten), več ne bo. Tam lastnik v daljni prihodnosti vidi apartmaje, da bi na gori lahko gostje tudi prenočili, vendar še ne tako kmalu, ampak postopno, kot je glavno Skukovo vodilo.

V dolini ob spodnji vlečnici bodo letos uredili tudi kolesarski park z več progami, v poletni sezoni, 18. in 19. junija, se na Peco in Jamnico na slovenski strani vrača tekmovanje v svetovni enduro seriji gorskega kolesarstva, zato se bodo morali fokusirati tudi na dobro pripravo prog. V juniju pa je na gori napovedano tudi večje evropsko tekmovanje v disc golfu. Gorsko kolesarstvo, ki je ob pohodništvu glavni poletni adut centra, kombinirajo s ponudbo na Breškem jezeru, kjer živi nova glamping vasica. Penzionski del je za poletje že zaseden, predvsem z avstrijskimi gosti, sicer pa so delo pri Skukovem podjetju dobili tudi Korošci s slovenske strani meje. "Dobre delavce je vedno težko dobiti, to je vedno tema, polovico imam Slovencev, polovico Avstrijcev," pravi Skuk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta