Smuka od tega vikenda na obeh straneh Koroške

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
17.12.2021 06:10

Priljubljeno visokogorsko smučišče Peca bo od sobote odprto z več kot 20 kilometri prog, tudi tista v dolino. Vožnja z gondolo le ob izpolnjenem pogoju CP.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Peci spet računajo
na smučarje iz obeh držav.

Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Na gori je to zimo zapadlo že meter in pol snega, naravna snežna odeja se je medtem nekoliko posedla, a so ob tem naredili veliko umetnega snega, ki je na strmih smučiščih na Peci vselej potreben. "Zasneževali smo res veliko, povsod, na vseh progah, sedaj bomo nekoliko zaustavili, ker je elektrika v Avstriji zelo draga, za nas se je podražila za kar sto odstotkov," je povedal Franz Skuk, lastnik smučišča. Na Peci je to zimo pelo okoli 70 zasneževalnih naprav, največ tako imenovanih žiraf, ki so na Skukovo zadovoljstvo bolj gospodarne, saj porabijo manj elektrike kot topovi.

Le cepljeni in preboleli

Potem ko so prvi decembrski vikend za ogrevanje odprli le najvišjo vlečnico, ki po zgornji postaji gondole s 1700 metrov nad morjem potegne na 1900, bodo od sobote odprli vse, tudi štirisedežnico in najdaljšo progo v dolino.

Seveda bo skladno s protikoronskimi ukrepi za smuko treba upoštevati pravilo PC, torej bodo lahko smučali le cepljeni in preboleli, v gondoli in zaprtih prostorih pa bo potrebna maska FFP2 (otroci od 6 do 14 let lahko uporabljajo tudi navadne maske). Necepljeni in testirani zaradi protikoronskih ukrepov v Avstriji na vlečniške naprave torej ne morejo. Odprte bodo tudi okrepčevalnice v bližini zgornje postaje - največja, gostilna Sedem koč (Siebenhütten), Ezzova koča in Stara carinska koča (Alte Zollhütte), seveda bo tudi za vstop vanje treba zadostiti pogoju PC.

Na progi ni večjih sprememb, zaradi obilice snega pa bodo za smuko odprte tudi zasnežene ceste, ki omogočajo nekoliko manj veščim smučarjem lažji dostop z gore v dolino, tudi proga 9, na kateri se lahko izognejo največji strmini na "schönfelderici". Običajno ne delajo na kilometrih, ampak sedaj pa bo zagotovo odprtih 25 kilometrov prog, zagotavlja šef. "Lepo vabljeni na Peco," pravi Skuk. Lani Slovenci tam niso mogli smučati. Smučišče je bilo sicer odprto, a samo za Korošce z one strani meje in Avstrijce od drugod. Obisk je bil skupno za okoli 30 odstotkov manjši. Sicer pa je običajno na smučišču okoli 40 odstotkov smučarjev iz Slovenije.

Zapiranja ne bo

Ko se bodo smučarji z gondolo pripeljali na 1705 metrov, bodo zagotovo opazili gradbišče panoramske restavracije z info točko Geoparka Karavanke. Gradbenih del je opravljenih kar nekaj - do betoniranja zgornje plošče. Tudi veliko opreme, od paviljona do kuhinje že čaka na montažo v skladišču v Pliberku, dela pa naj bi poleti zaključili.

Glede covida Skuk meni, da "jamranje" ni potrebno, saj je situacija enaka za vse. "To je kot vreme, tudi to je za vse vedno enako. Zapiranja letos zagotovo ne bo. Nekateri so še upali v sistem PCT, ampak mislim, da tega ne bo," je prepričan. Se pa ekonomsko nadležni virus seveda pozna pri obisku. Ker je v Avstriji cepljenih okoli 69 odstotkov ljudi, na Peci ocenjujejo, da bo obisk temu primerno manjši za tretjino. Lansko leto je smučiščem za čas zaprtja pomagala država, ki je pri izhodiščih upoštevala predkoronski obisk, zaposlovalci pa so morali ohraniti zaposlenost. Če bi delavce odpustili, ne bi dobili ničesar, lahko pa so uveljavili skrajšan delovni čas.

Sedaj imajo 25 zaposlenih. Koronačasu primerno pa ne bo sejemskih prireditev, v ospredju bo smučanje, tik pred odprtjem pa se je povečalo tudi zanimanje za sezonske vozovnice, a jih času primerno prodajo manj kot minula leta. Če jih je nekoč bilo po 300, jih je sedaj okoli 150, saj so ljudje nekoliko bolj negotovi in bodo kupili dnevne, urne ali točkovne vozovnice. Sezonska vozovnica s predvidenim zaključkom sezone 20. marca na Peci stane 395 evrov za odraslega, 385 za upokojenca in 200 za študente in otroke. Dnevna vozovnica za odraslega stane 36 evrov in se njena cena s kasnejšo uro začetka smučanja zmanjšuje, 35 za upokojence, 28 za študente in 20 za otroke in mladino.

Skuk je zadovoljen, ker bodo odslej lažje delali tudi z lovci, ki so dvigovali obrvi ob načrtih na gori. "Tisti, ki so gledali le v eno smer, nimajo več toliko besede," je dejal. Postorili bodo še kaj - ob vsebinah za otroke še predvsem za uživanje, vse, kar se bo počelo na gori, precej v okviru Geoparka Karavanke, pa bo v sozvočju z naravo, zagotavlja lastnik. Med najbolj odmevnimi dogodki prihodnje leto junija na Peco in Jamnico na slovenski strani v občini Prevalje znova prihaja tekmovanje v gorskokolesarski svetovni enduro seriji, kjer je Koroška med 13 svetovnimi prizorišči. Pri kolesarstvu se je to poletno sezono poznalo, da ni bilo toliko Izraelcev, manjkajo Čehi, Američani, Kitajci ... Glede obnove hotela ob samem izhodišču - na vstopni postaji gondole - sprememb še ni, po urejanju panoramske restavracije, ki je trenutno največji Skukov smučarski projekt, pa se bodo lotili nadaljnjega dograjevanja vasi brunaric. Še pet brunaric so že kupili in jih bodo spomladi postavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta