Autodafé od Leš do Silbe

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
21.11.2019 20:07

Nova muzika na temo morja. Ob jubileju izide tudi knjiga s pesmimi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Autodaféjevci ob skulpturi v vasici Topolove v Benečiji, kjer so stalni gostje na vsakoletnem festivalu Postaja Topolove
Autodafé

Autodafé z Matjažem Pikalom praznuje 25-letnico delovanja in se bo s Srebrno ohcetjo predstavil danes, ob 20. uri v ravenskem Kompleksu. "V gimnaziji sem se preveč zafrkaval," pravi vsestransko ustvarjalni Pikalo, ki še vedno tudi piše - tokrat zgodbo o pisateljski usodi v 21. stoletju "s prepoznavo in tožbo", ki jo je nekoč doživel tudi sam, a pravi, da je zgodba fiktivna.
Letos praznujete srebrno obletnico glasbenega ustvarjanja. V toliko letih vsaka zasedba doživi vzpone in padce. Kaj se vam zdi najpomembnejše sporočilo vaše zgodbe?
"To, da Autodafé še kar traja, od prvega koncerta, ki je bil na Ravnah na Koroškem v Galeriji Grad pri Benu Kumpreju, je minilo 25 let, in to obletnico smo poimenovali Srebrna ohcet. Autodafé je bil proces, na katerem so s sežigom na grmadi kaznovali krivoverce, v našem primeru pa bo ta dogodek, ta proces slavje in praznovanje."
Kdo bodo svati na tej Srebrni ohceti, kakšna glasba bo to?
"Svatje bodo obiskovalke in obiskovalci, ki bodo lahko prisluhnili našim novim pesmim na temo morja. Muzika spominja na romsko, dalmatinsko in italijansko, narejena je za ples, besedila pa so ponujena v razmislek. Ob tej priložnosti bo izšla tudi knjiga s pesmimi, ki bo prevedena še v hrvaščino in italijanščino, tako da skušamo zaobjeti ta mediteranski prostor. Praznovanje bo tako zaznamovala tudi knjiga, ne le turneja. Več ko bo svatov, obiskovalcev, bolj luštno bo. Kot skupina, ki je poročena med seboj že toliko časa, imamo kar manjšo tremo, kot vsak, ki se poroči in praznuje tako visoko obletnico poroke."

Zasedba Autodafé tokrat v ospredje postavlja morje.
Romina Coricelli Hawlina
Matjaž Pikalo (med nastopom na Tratah, grad Cmurek) se preživlja s pisateljevanjem, glasbo, snemanjem oglasov, obožuje tudi nogomet.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta