Avstrija in Slovenija: Kurzeva politika dela škodo na obeh straneh meje

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
02.06.2020 06:27

Koroški deželni glavar večkrat govoril s kanclerjem, da je treba odpreti avstrijsko mejo z vsemi državami, ne le z nekaterimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija Slovenijo postavlja v neenak položaj.
Stefan Domej

Potem ko Avstrija postopno odpira življenje in meje, 15. junija naj bi odprla tisti z Nemčijo in Švico, skupno ukinitev potovanj sredi junija načrtuje tudi z vzhodnimi sosedami Češko, Slovaško in Madžarsko, so v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem kritični do avstrijske drže. Kljub odlični epidemiološki sliki Slovenije ni na seznamu držav, s katerimi naj bi Avstrija odprla mejo, kar našo državo postavlja v neenak položaj s preostalimi sosedami.

Peter Kaiser
Robert Balen
Boštjan Gorjup
Robert Balen

Zavlačevanja ne razumejo

"Ne vem, kaj še čakajo! Če pogledaš številke okuženih na obe straneh, smo zelo dobri. Če odpirajo v Nemčijo, Švico, Liechtenstein, ne vem, zakaj ne odprejo tudi s Slovenijo. Ne gre samo za dopuste, ampak za vaše in naše trgovine, saj ljudje hodijo na eno in drugo stran. Tudi naš deželni glavar se zelo trudi, mislim, da bodo morali odpreti po 15. juniju. Škoda je na obeh straneh. Peca je zagnala kolesarsko sezono, ampak iz Slovenije tja še ne smejo, tega v naših krajih ne razumemo," je povedal župan obmejnega Pliberka Stefan Visotschnig.

Stefan Visotschnig
Tomaž Ranc

Slabo za čezmejne projekte

Tudi v čezmejnem Geoparku Karavanke imajo zaradi zaprtja meje težave, je povedal poslovodja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, katerega člani so z obeh strani meje, Gerald Hartmann. "Za nas je to absolutno slaba situacija. Trenutno pripravljamo skupne tedenske programe za slovensko in avstrijsko stran in vse to je za nas seveda neugodno. Naša prednost je prav v tem, da smo čezmejni in da imamo res fenomenalne čezmejne ponudbe. Upam, da bo meja odprta čim prej, vsaj v začetku julija, da lahko gremo v ustaljeno pot trženja čezmejnih ponudb in programov."

Anej Štrucl
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta