(BANČNIK) Cesarju, kar je cesarjevega, ampak več Evrope!

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.05.2019 19:57

Alexander Novak, član uprave BKS banke iz Celovca, rojen v Železni Kapli, za odprte meje in proti diskriminaciji slovenskih podjetij na avstrijskem trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexander Novak, član uprave BKS Bank, Celovec: "Mogoče bomo nekoč velika Amerika, vsi v eni državi."
Tomaž Ranc

Kaj so specifike in izzivi koroškega gospodarstva na avstrijski strani in sodelovanja s Slovenijo?
"Avstrijska Koroška je imela res veliko težav. Že v osnovi ni bila najbolj razvita regija, nato so prišle še težave s Hypo banko, sedaj pa se začne spet razvijati v pravo smer. Gospodarski razvoj je pozitiven, začela se je rast, težave so bile zmanjšane, tudi imidž se izboljšuje. Vidim veliko podjetnikov, ki se trudijo k razvoju regije. Ta bližina Slovenije in poslovanje z njo je za nas absolutno samoumevno. Meja je tako ali tako umetna. Veseli smo, da se v okviru evropske skupnosti meje odprte, da se lahko razvija gospodarstvo na obeh straneh. Tukaj vidimo tudi priložnost za razvoj banke."
Kako na posel vpliva mejni nadzor, ki ga je spet podaljšala Avstrija?
"Povedal bom zelo egoistično, kako sem bil v prvem hipu zelo prijetno presenečen, ko sem se vozil v službo čez mejo v Slovenijo in ni bilo kontrole. Nato so se pojavile težave zaradi migracij, kar nas je spet vrnilo v fazo, ki si je nismo želeli. V duhu evropske skupnosti bi morali res vse zaostritve odpraviti, pustiti prosti pretok storitev in blaga. To je moja želja in temu bi se absolutno priključil."
Kako gledate na problem visokih kazni oziroma varščin slovenskim podjetnikom pri poslovanju v Avstriji? Avstrija pretirano ščiti svoje podjetnike, kar ni v evropskem duhu?
"Razumem, da želijo ustvariti iste pogoje za vse v regiji, da plačujejo davke. Mi sami želimo delati z vsemi, ki so davčno iskreni in 'dajo cesarju, kar je cesarjevega'. To je pomembno za urejenost in razvoj regije, sem proti vsaki diskriminaciji. Diskriminacije slovenskih ali drugih državljanov držav Evropske unije z ovirami normalnega poslovanja ne sme biti in v resnici to niti nima pozitivnega učinka. Tudi sam sem to opazoval, ker sem bil v tako zgodbo vpleten, in tudi že videl primer, da to v resnici ovira ljudi. Če posluješ v večjem obsegu, se ti administrativni postopki še nekako amortizirajo, za majhne posle pa se ti ne splača. Pa še neki biznis je nastal za tiste, ki so urejali to dokumentacijo. Nisem na tej strani, če kdo res vidi potrebo po tem, upam, da je to res začasno. Meni je skupna Evropa res všeč, te nacionalistične tendence na vseh koncih ogrožajo EU, jaz pa si Evrope želim in upam, da bo ta pot šla naprej, mogoče bomo nekoč velika Amerika, vsi v eni državi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta