Boljši pogoji za plezanje na Prevaljah. "Na stotine otrok bo imelo pogoje, kakršnih Janja Garnbret ni imela," je dejal Janez Janša

Jasmina Detela Jasmina Detela
03.04.2022 17:00

Na Prevaljah pripravili priložnostno slovesnost pred začetkom gradnje koroškega plezalnega centra in športnega parka Jezero, ki naj bi zrastel v dobrem letu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost ob gradnji športnega kompleksa: koroškega plezalnega centra in parka Jezero
Jasmina Detela

Koroška je kljub uspehom Korošice Janje Garnbret, nosilke olimpijskega zlata v športnem plezanju, pri infrastrukturi za treninge plezalcev precej podhranjena. To se bo kmalu izboljšalo, saj so v soboto na Prevaljah odkrili temeljni kamen ob začetku gradnje koroškega plezalnega centra in športnega parka Jezero.

Novi športni kompleks na Prevaljah bo urejen na okoli pet hektarjev velikem zemljišču med osnovno šolo, cerkvijo in domom starejših občanov. Naložba je ocenjena na 6,45 milijona evrov. Za njeno uresničitev je občina že lani prejela donacijo posameznika, ki prihaja oziroma izvira s Prevalj. Preostala sredstva pričakujejo z državnega razpisa za pridobitev sredstev iz instrumenta za okrevanje po koronski krizi (2,4 milijona evrov) in razpisa Eko sklada. Za gradnjo centra je izbran tudi že izvajalec, to je podjetje Vertikala. Dela bodo začeli v aprilu, sklenjena naj bi bila prihodnje poletje.

Jasmina Detela

Koroški plezalni center, ki bo imeli 1400 kvadratnih metrov uporabnih površin, bo zgrajen na jugozahodni strani osnovne šole in bo eden od prvih tovrstnih v Sloveniji. Omogočal bo treniranje vseh treh disciplin: težavnostnega, balvanskega in hitrostnega plezanja.

V neposredni bližini plezalnega centra je predvidena ureditev štiri hektarje velikega degradiranega zemljišča z novimi funkcionalnimi površinami za športne, rekreacijske in izobraževalne namene. Območje bo pridobilo vodni element, igrala, utrjene poti, sanitarije, parkovno, didaktično, športno plezalno in drugo opremo za kakovostno preživljanje prostega časa.

Jasmina Detela

Slovesnosti pred pričetkom gradnje športnega kompleksa se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ob tej priložnosti dejal, da je treba občini Prevalje in županu Maticu Tasiču čestitati za pobudo, saj takšni objekti pri mnogih ljudeh nimajo razumevanja v smislu, da to ni zgolj neka športna dejavnost, hobi, ampak da imajo multiplikativne učinke. Prispevajo ne le k temu, da neki kraj postane znan, pač pa je to tudi pomembna turistična struktura, ki za seboj potegne še marsikaj. "Na koncu bo dohodek občine večji, prav tako kvaliteta življenja. Glede na to, da je del šolskega prostora, bo imelo na stotine otrok pogoje, kakršnih recimo Janja Garnbret ni imela, pa je kljub temu prišla do zlate olimpijske medalje. Mislim, da bo na Koroškem v prihodnje še veliko takšnih, ki nas bodo razveselili z dosežki v evropskem in svetovnem merilu, tudi ko gre za športno plezanje," je rekel Janša.

Na Prevaljah so vso športno infrastrukturo, ki so jo doslej zgradili, financirali z lastnimi finančnimi sredstvi iz občinskega proračuna. "Zdaj smo prvič kandidirali za državna sredstva in mislim, da jih bomo tudi dobili," je dejal Tasič. In še, da njihov osnovni cilj ni tekmovanje biti najboljši, ampak najbolj zanimiv in najbolj atraktiven za vse generacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta