Boštjan Gorjup: S korenčkom privabiti mlade v tehnične poklice

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
23.01.2020 13:48

Kako pridobiti kadre in kateri so deficitarni poklici na Koroškem? Šef Gospodarske zbornice Slovenije in direktor BSH Nazarje pravi, da je ob sistemskih rešitvah v družbi v podjetjih treba biti atraktiven. Poleg plače je pomembno tudi vzdušje v podjetju. In kaj pravijo na Zavodu RS za zaposlovanje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Gorjup
Robert Balen

Kako se lotiti pomanjkanja kadrov in v boju za deficitarne poklice poskrbeti za to, da se lahko podjetje uspešno razvija naprej, smo vprašali tudi predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa.
Kako naj se podjetnik kratkoročno znajde?
"Vsak delodajalec se mora ukvarjati tudi s tem, da delovna mesta naredi privlačna - beri: ustrezno plačana -, pomembno pa je tudi vzdušje, kar lahko rečem kot direktor, ki ima v podjetju okoli 300 inženirjev in smo jih v zadnjem obdobju zaposlili okoli 200, čeprav odhajajo tudi v pokoj. Obenem je treba biti atraktiven, da mladi sploh pridejo k tebi. Kot v podjetju skrbimo, da so stroji namazani, do so vseskozi priključeni na elektriko in na ustreznih temperaturah, se je treba zdaj še bolj ukvarjati s svojimi zaposlenimi, da bodo zadovoljni, motivirani, se bodo osebno razvijali in prispevali k razvoju."
Je rešitev tudi uvoz deficitarnih delavcev iz tujine?
"Kratkoročno - obstaja 'pool' zunaj Slovenije za rešitev potreb, na primer za uvoz iz Srbije, in v podobnih državah se je treba povezati z ustreznimi institucijami. Ko pa enkrat pridejo sem, je treba narediti atraktivno delovno okolje. Z našimi mladimi pa morajo delati tako institucije kot država in podjetniki, da se bodo pravilno odločili za te poklice, tako kot v preteklosti. Ko si prišel kot inženir v podjetje, si lahko dobil tudi službeno stanovanje. S korenčkom moramo privabiti mlade na to poslovno pot."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta